Δύο νέα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα μέσα σε 24 ώρες

325

Μέσα σε 24 ώρες ακόμη δύο τραγικά θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα συγκλόνισαν την Κύπρο. Ακόμη δύο εργαζόμενοι δεν επέστρεψαν στις οικογένειες τους από την εργασία τους. Τα τελευταία χρόνια τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται δραματικά. Ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η χρονιά και ήδη έχουμε δεκαπέντε θανατηφόρα ατυχήματα.

Δυστυχώς, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι κάποιοι εργοδότες με στόχο το υπέρμετρο κέρδος επιλέγουν την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων Ασφάλειας και Υγείας. Θέτουν τα κέρδη πάνω από τη ζωή.

Δεν είναι αρκετό ούτε και αποτελεί κάλυψη έναντι της ευθύνης των εργοδοτών να διασφαλίζουν ότι οι εργοδοτούμενοι τους εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας, τα ευχολόγια που διατυπώνουν μετά από ένα εργατικό ατύχημα, σημειώνει η ΠΕΟ θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα: Έχουν την πρόθεση να επενδύσουν σε μέτρα και μέσα ασφάλειας; Αναλαμβάνουν την υποχρέωση τους για εκτίμηση κινδύνου, για ασφαλή μηχανήματα, για ουσιαστική λειτουργία και ρόλο στις επιτροπές ασφάλειας και υγείας;

Δυστυχώς ευθύνη για την ασυδοσία και την υποβάθμιση της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την Ασφάλεια και Υγεία έχει και το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρει η ΠΕΟ προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί ως θεατής την κατάσταση, όποτε γίνεται ένα ατύχημα καλεί εργοδότες και συντεχνίες να δώσουν εισηγήσεις. Μέχρι σήμερα η ΠΕΟ έδωσε πολλές και συγκεκριμένες εισηγήσεις. “Τι έκανε το Υπουργείο για να βελτιώσει την κατάσταση;” διερωτάται η ΠΕΟ σημειώνοντας ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι υποστελεχωμένο και αυτό πλήττει και την ποιότητα και την ποσότητα των επιθεωρήσεων.

“Εισηγήσεις που καταθέσαμε όπως να γίνει υποχρεωτικό για τους εργοδότες να καταρτίζουν τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας, να υπάρχει σε τακτή βάση υποχρεωτική κατάρτιση για εργαζόμενους σε τομείς που είναι επιρρεπής σε εργατικά ατυχήματα δεν προχωρούν”, καταγγέλει παράλληλα η ΠΕΟ.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση. Αν οι εργοδότες και η κυβέρνηση πραγματικά εννοούν ότι θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση ας προχωρήσουν οι μεν εργοδότες να επενδύσουν στην Ασφάλεια και το Υπουργείο Εργασίας να ελέγχει όπως οφείλει την εφαρμογή του Νόμου και να δώσει ακόμα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την εφαρμογή του.

Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να μην ανέχονται άλλο να εργάζονται σε μη ασφαλείς συνθήκες, να διεκδικούν αποφασιστικά το δικαίωμα να επιστρέφουν στα σπίτια τους ασφαλείς , υγιείς και αρτιμελής.