Δώστε λύσεις… όχι υποσχέσεις

281

Του Λευτέρη Γεωργιάδη,

ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ

Όπως είναι γνωστό τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων λόγω Covid-19 από την 31 Οκτωβρίου, με απόφαση της κυβέρνησης, καταργούνται.

Με το κλείσιμο των ξενοδοχείων για την χειμερινή περίοδο 2021-2022 όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία θα πρέπει να εγγραφούν στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ως κανονικοί άνεργοι, στην βάση της συμφωνίας μεταξύ Συντεχνιών και Συνδέσμων Ξενοδόχων για τις χειμερινές αναστολές.

Γνωρίζοντας ότι με βάση τις πρόνοιες του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο υπολογισμός του ύψους του ανεργιακού επιδόματος βασίζεται στις εισφορές του προηγούμενου ασφαλιστέου έτους, δηλαδή στην περίπτωση μας το 2020, δικαιολογημένα οι χιλιάδες των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και το Συνδικαλιστικό Κίνημα εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους γιατί είτε πολλοί δεν θα δικαιούντο ανεργιακό ή το ανεργιακό τους θα ήταν πολύ χαμηλό, αφού είτε δεν θα συμπλήρωναν πολλοί τις απαιτούμενες από τον νόμο εισφορές ή αν τις συμπλήρωναν θα ήταν όχι στην κανονικό μισθό αλλά στο μισθό που πήραν για όσες μέρες εργάστηκαν, μέσα στο 2020.

Ύστερα από αίτημα των Συντεχνιών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας στην οποία παρευρέθηκαν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών Συνδέσμων στην οποία αποφασίστηκε ο υπολογισμός του ανεργιακού επιδόματος για το 2021-2022 να υπολογίζεται με βάση τις απολαβές και τις εισφορές του 2019 ή του 2020, όποιο είναι ψηλότερο για τον εργαζόμενο.

Ταυτόχρονα για όσους δεν θα πληρούνται τα κριτήρια για παροχή ανεργιακού επιδόματος θα ετοιμαστεί σε συνεργασία με την ΑΑνΑΔ πρόγραμμα κατάρτισης με €500,00 επίδομα κατάρτισης.

Ως εδώ όλα καλά και αποφεύγεται όντως η πιθανότητα χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν τον χειμώνα εκτεθειμένα χωρίς εισόδημα.

Η ανησυχία μας πλέον εστιάζεται σε δύο πράγματα.

Στο γεγονός ότι δεν έγιναν μέχρι στιγμής οι πιστώσεις των λογαριασμών των εργαζομένων για το 2020 όπως προνοεί σχετικό διάταγμα της Υπουργού από τον περασμένο Μάη και το γεγονός ότι οι διαδικασίες μέχρι την έγκριση και καταβολή των ανεργιακών επιδομάτων καθυστερεί υπερβολικά με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι την ώρα που έχουν ανάγκη, να μένουν εκτεθειμένοι και το «δώρο» της πιο πάνω απόφασης να μετατρέπεται σε δώρο-άδωρο.

Στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής όπου εγκρίθηκε σχετικό νομοσχέδιο για την παροχή της εξουσίας στην Υπουργό Εργασίας για ρύθμιση του τρόπου υπολογισμού των ανεργιακών επιδομάτων τον χειμώνα 2021-2022, η Υπουργός Εργασίας δεν έπεισε ότι το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί.

Η επίκληση της διαδικασίας που υφίσταται ότι πρέπει να τηρηθεί γιατί πρέπει να ελέγχεται ότι δεν θα καταβάλλονται ανεργιακά επιδόματα σε άτομα που πιθανόν να λείπουν στο εξωτερικό καταδεικνύει ότι το πρόβλημα των χιλιάδων αυτών εργαζομένων δεν γίνεται κατανοητό.

Δεν είναι δυνατό επειδή κάποιοι πιθανόν να ξεγελάσουν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να τιμωρούνται συλλήβδην χιλιάδες δικαιούχοι του ανεργιακού επιδόματος.

Δεν είναι δυνατό να τίθεται εδώ και χρόνια αυτό το πρόβλημα προς το Υπουργείο και την Βουλή και η απάντηση της Υπουργού Εργασίας να παραμένει η ίδια επωδός με την υπόσχεση ότι θα κάνουν ότι μπορούν.

Δεν είναι δυνατό, από την ώρα που υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα, να μην μπορεί το Υπουργείο να δώσει λύση σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν και εξευτελίζουν τις χιλιάδες των εργαζομένων που ζητούν το αυτονόητο. Το δικαίωμα τους να έχουν έγκαιρα, την ώρα που έχουν ανάγκη, το δικαίωμα τους για αξιοπρεπή διαβίωση.

Όσο κι αν εκτιμούμε την θετική ανταπόκριση στο θέμα του υπολογισμού των ανεργιακών επιδομάτων, ο κόσμος υποφέρει και επιβιώνει με μεγάλη δυσκολία εδώ και δύο περίπου χρόνια. Είναι εξαντλημένη και η υπομονή τους και οι ίδιοι. Κατάντησαν κατά την κυπριακή «να θκιακωνούν» για να ζήσουν.

Επιτέλους βρείτε τις λύσεις. Φτάνουν τα λόγια και οι υποσχέσεις.