Εκατόμβες νεκρών εργατών τα στάδια του παγκοσμίου κυπέλλου 2022

299

Όσοι δεν παρακολουθούσαν το τι γίνεται στο εμιράτο του Κατάρ τα τελευταία 11 χρόνια, όταν κέρδισαν τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2022, έπεσαν από τα σύννεφα με τις τελευταίες “αποκαλύψεις” του διεθνούς τύπου για τις εκατόμβες των νεκρών εργατών στα στάδια όπου θα διεξαχθούν τα παιχνίδια.

H Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ και η Διεθνής Ένωση Οικοδόμων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας-UITBB, Γ.Γ. των οποίων είναι ο Μιχάλης Παπανικολάου, αναλαμβάνουν εκ νέου την πρωτοβουλία για ανακίνηση του θέματος σε όλα τα διεθνή και τοπικά φόρα και θεσμούς, με απώτερο στόχο την αποφυγή, αν είναι δυνατόν, του θανάτου ακόμα και ενός εργάτη από δω και εμπρός. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι εκατόμβες των νεκρών μέχρι το Δεκέμβρη του 2022 θα είναι τρομακτική και πέραν από κάθε έννοια λογικής.

Οι Οργανώσεις λοιπόν καλούν την FIFA, την ΚΟΠ και τις κυβερνήσεις των χωρών να επέμβουν προς την κυβέρνηση του Κατάρ για άμεσο τερματισμό των πρακτικών αυτών εκμετάλλευσης των ανθρώπων, που δεν είναι τίποτα άλλο από σύγχρονη σκλαβιά.

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για «σοκ» με 6.500 νεκρούς μετανάστες στα έργα κατασκευής των γηπέδων.

Συντεχνία Οικοδόμων ΠΕΟ και UITBB ανέδειξαν το θέμα από τον Απρίλη του 2015

Σημειώνουμε ότι η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ και η Διεθνής των Οικοδόμων UITBB έχουν αναδείξει το θέμα αυτό από τον Απρίλη του 2015, όταν είχαμε 1200 νεκρούς. Είχαν επίσης διοργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΚΟΠ και απευθύνθηκαν με επιστολές τους στην FIFA ζητώντας να σταματήσει η θυσία των εργατών οικοδόμων για το κέρδος των λίγων. «Δεν αρκούν οι συμβολισμοί με ‘κόκκινες κάρτες’ στην FIFA. Χρειάζεται δυναμική και οργανωμένη αντίδραση από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», τονίζουν με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Δυστυχώς, 6 χρόνια μετά, το αίμα συνεχίζει να ρέει ασταμάτητα στον βωμό του θεάματος, με χιλιάδες νεκρούς που κανείς δε θα κλάψει εκτός από την οικογένειά τους. Όταν οι χιλιάδες των  θεατών όμως συρρεύσουν στα εντυπωσιακά στάδια του Κατάρ για να δουν ποδόσφαιρο, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά είναι χτισμένα -κυριολεκτικά- με αίμα.

Οι συνθήκες των μεταναστών-εργατών (κυρίως από Ινδία, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Πακιστάν) στα εργοτάξια είναι το λιγότερο απάνθρωπες. Δουλεύουν 12 ώρες ημερησίως, χωρίς μέτρα ασφάλειας και υγείας, κάτω από απίστευτα ψηλές θερμοκρασίες στην έρημο του Κατάρ, και πεθαίνουν από την απάνθρωπη μεταχείριση και συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν οι εργοδότες οι οποίοι έχουν κατάσχει τα διαβατήριά τους, με αποτέλεσμα να είναι φυλακισμένοι, ως ζωντανές-νεκρές μηχανές παραγωγής κέρδους για το κεφάλαιο.