Εκστρατεία για την απελευθέρωση των παιδιών της Παλαιστίνης

394

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι  ενώνουν την φωνή τους με τις ταξικές δυνάμεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ΠΣΟστην προσπάθεια για την απελευθέρωση  όλων των παλαιστινίων κρατουμένων και παιδιών και  εκφράζουν την στήριξη  τους στον δίκαιο αγώνα του  Παλαιστινιακού   λαού ενάντια στην κατοχή του Ισραήλ και για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967.  Στην εκστρατεία συμμετέχει και η ΠΕΟ που πραγματοποίησε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα κεντρικά της γραφεία στη Λευκωσία.

Ο Παλαιστινιακός λαός εδώ και  δεκαετίες υφίσταται τα δεινά της αυξανόμενης επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ ενώ οι  αποφάσεις του ΟΗΕ που καταδικάζουν τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών παραμένουν ανεφάρμοστες παραβιάζοντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Οι καταστροφές υποδομών  και η ανέγερση του ρατσιστικού τείχους, ο οικονομικός στραγγαλισμός και ο εξευτελισμός των Παλαιστινίων αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα.

Οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις ακόμη και γυναικών και μικρών παιδιών χωρίς ιδιαίτερους λόγους είναι καθημερινά φαινόμενα στην μαρτυρική γη της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων κατά την περίοδο 2015-2020 ο ισραηλινός στρατός έχει συλλάβει 6000 χιλιάδες παιδιά.  Μόνο για το 2020 συνελήφθησαν 400 παιδιά κάτω των 18 ετών ενώ έχουν καταγραφεί  πολλές περιπτώσεις όπου οι ανήλικοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές ενώ είχαν πυροβοληθεί και τραυματιστεί.

Οι ανήλικοι σε πολλές περιπτώσεις συλλαμβάνονται κατά την διάρκεια νυχτερινών επιδρομών στα σπίτια τους και στην συνέχεια εκτίθενται σε  σκληρές και απάνθρωπες  συνθήκες όπως είναι η στέρηση νερού ή τροφής για ώρες,  η κράτηση στην απομόνωση με  δεμένα μάτια και χέρια, η ανάκριση χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή κάποιου συγγενή, η  υπογραφή δηλώσεων -ομολογιών στα εβραϊκά γλώσσα που σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν. Αυτές οι συνθήκες  παραβιάζουν τις αρχές του   Διεθνούς  Δικαίου  και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία προβλέπει ειδικά μέτρα προστασίας για τα παιδιά που βρίσκονται υπό κράτηση.

Αντίθετα το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που εκθέτει ανήλικα παιδιά σε στρατιωτικά δικαστήρια χωρίς κατάλληλες εγγυήσεις και από το 2015 εκδίδει νόμους που νομιμοποιούν την έκδοση ποινών μακράς φυλάκισης μέχρι και ισόβια κάθειρξη για παιδιά.

Η  UNICEF  τον Φεβρουάριο του 2013 δημοσίευσε έρευνα σχετικά με τις φυλακίσεις παλαιστινίων παιδιών από το κράτος του Ισραήλ. Τα ευρήματα και οι διαπιστώσεις  από την έρευνα αποτελούν καταπέλτη για το κράτος του Ισραήλ και τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τα ανήλικα παιδιά  που συλλαμβάνονται από τις στρατιωτικές και αστυνομικές του δυνάμεις.

Σύμφωνα με την  έρευνα κάθε χρόνο συλλαμβάνονται περίπου 700 παιδιά τα οποία υπόκεινται σε συστηματική και θεσμοθετημένη   κακομεταχείριση από το   ισραηλινό σύστημα κράτησης γεγονός που παραβιάζει αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της 4ης Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου.   

Επίσης η έρευνα έχει καταγράψει  σειρά παραβιάσεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παρά δείγματος χάρη τα παιδιά που συλλαμβάνονται στερούνται του δικαιώματος για εκπαίδευση που αποτελεί σαφή παραβίαση της Σύμβασης, δεν έχουν δικαίωμα επισκέψεων από τους γονείς τους ή στερούνται κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Πολλά από τα παιδιά, μετά από την απελευθέρωση τους   αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σωματική και ψυχική τους υγεία λόγω των συνθηκών και των δεινών που υποφέρουν κατά την περίοδο  φυλάκισης  της κράτησης τους στις ισραηλινές φυλακές. Τα παιδιά υποφέρουν από αυπνίες, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα στην τάξη , εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά εξαιτίας των σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων που είχαν υποστεί στην διάρκεια της φυλάκισης τους.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορνοιού επιδείνωσε την κατάσταση των Παλαιστινίων κρατουμένων και ιδιαίτερα των παιδιών στις ισραηλινές φυλακές  αφού δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα.  Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στις φυλακές Gilboa στο βόρειο Ισραήλ  όπου η  ανυπαρξία οποιονδήποτε  μέτρων    για την προστασία των κρατουμένων, είχε ως  αποτέλεσμα   137 κρατούμενοι να μολυνθούν  από το COVID-19 στη φυλακή.

Παρά τις κακουχίες και  τα δεινά της κατοχής, ο λαός της Παλαιστίνης δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα δίκαια του, το δικαίωμα για το δικό του ανεξάρτητο κράτος.

 Η αλληλεγγύη αποτελεί το κύριο στήριγμα σε αυτό τον αγώνα και ιδιαίτερα στο ζήτημα της απελευθέρωσης των παιδιών που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.  

Το διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ)  που διαχρονικά   στηρίζει τους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού,  στην πρόσφατη σύνοδο του προεδρικού συμβουλίου  έχει αποφασίσει την διοργάνωση εκστρατείας με κύριο αίτημα   την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων και ιδιαίτερα  των παιδιών.