Ελλάδα: Καταργείται το 8ωρο και μετατρέπεται σε έγκλημα το δικαίωμα της απεργίας!

318

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στην Ελληνική βουλή  το αντεργατικό νομοσχέδιο της δεξιάς, νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μετά τη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν μόνο οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Στην ψηφοφορία κατ’ άρθρο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε 56 άρθρα του νομοσχεδίου, ψήφισε «παρών» σε 17, ενώ το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε 74 άρθρα. Υπέρ σε 6 άρθρα είπε και το ΜΕΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση υπερψήφισε 21 άρθρα. Το νομοσχέδιο περιλάμβανε 128 άρθρα.

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε στο σύνολό του, τόσο επί της αρχής όσο και επί όλων των άρθρων το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε έπειτα από ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων, από εργαζόμενους, σωματεία και συνδικάτα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα δηλώνοντας αποφασισμένοι να αποτρέψουν την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου.

Καταργείται το 8ωρο και ποινικοποιείται η απεργία!

Ουσιαστικά ο νόμος αυτός μετατρέπει και με βούλα πλέον τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους αφού όχι μόνο καταργεί εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες πριν πολλές δεκαετίες αλλά ποινικοποιεί και το δικαίωμα της απεργίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη ασπίδα υπεράσπισης των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων η ελληνική κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και καθιερώνει τη 10ωρη εργασία, η οποία θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασία.

Αυξάνεται παράλληλα ο αριθμός των νόμιμων υπερωριών από τις 120 -που ισχύει σήμερα- στις 150 ώρες και ορίζεται ως ημερήσιο όριο νόμιμης υπερωρίας οι 3 ώρες, οι οποίες αν αθροιστούν στο οκτάωρο και στη μία ώρα υπερεργασίας φτάνουν τις 12 ώρες δουλειάς την ημέρα.

Η κυβέρνηση ΝΔ φρόντισε παράλληλα να πάρει και τα μέτρα της για αποτροπή της μαζικής και μαχητικής αντίδρασης των εργαζομένων αφού, μέσα από το νόμο, περιορίζει τη συνδικαλιστική δράση ποινικοποιώντας ουσιαστικά το δικαίωμα της απεργίας μετατρέποντας την σε συμβολική πράξη.