Ενώπιον ενός εφιάλτη η ανθρωπότητα

272

Η ΠΕΟ συμμετέχει στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του Αμαζονίου στηρίζοντας τη συμβολική εκδήλωση που διοργανώνουν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ:

“Το τελευταίο διάστημα η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον ενός εφιάλτη, μιας οικολογικής τραγωδίας.

Ο μεγαλύτερος πνεύμονας οξυγόνου του πλανήτη, το δάσος του Αμαζονίου καίγεται και οι αρμόδιοι παρουσιάζονται ανήμποροι ή/και αδιάφοροι μπροστά στην καταστροφή που συντελείται.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι πρέπει να μπει φραγμός στις εκπομπές ρύπων των μεγάλων βιομηχανιών έτσι ώστε να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς, οι ισχυροί της γης εξακολουθούν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών βιομηχανιών που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Όπως πολύ σωστά είχε πει το 2009 ο τότε ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ στην παγκόσμια Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή: «Αν το κλίμα ήταν τράπεζα, θα το είχατε ήδη σώσει».

Στην κλιματική αλλαγή που ευνοεί τις πυρκαγιές και την καταστροφή του περιβάλλοντος, ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη εκλογή του Ζαΐχ Μπολσονάρο στην προεδρία της Βραζιλίας. Ο Μπολσονάρο είχε δεσμευθεί προεκλογικά να διευκολύνει τις μεγάλες βιομηχανίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε προστατευόμενες περιοχές του Αμαζονίου και αμέσως μετά την εκλογή του ξεκίνησε η αποψίλωση τους Αμαζονίου. Παράλληλα, οι πυρκαγιές αυξήθηκαν ραγδαία κατά τη δική του διακυβέρνηση και σήμερα καίνε ασταμάτητα μεγάλο μέρος του τροπικού δάσους ενώ ο ίδιος παραμένει άπραγος μοιράζοντας ευθύνες στους αυτόχθονες, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε άλλα κράτη κ.ο.κ.

Αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους. Ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή του Αμαζονίου είναι πανανθρώπινος και η ΠΕΟ συμμετέχει σε αυτόν στηρίζοντας με τη συμμετοχή της τη συμβολική εκδήλωση που διοργανώνουν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.30 έξω από την Πρεσβεία της Βραζιλίας στη Λευκωσία.”