Επανάκτηση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων απαιτεί η ΕΚΥΣΥ

525

Μήνυμα διεκδίκησης στέλνει η ΕΚΥΣΥ με το Πρωτομαγιάτικο της μήνυμα προς τους συνταξιούχους.

Η ΕΚΥΣΥ ζητά ξανά την επανάκτηση και επαναφορά  όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τις  αποκοπές και να μην έχουμε συνταξιούχους  φτωχούς με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ  παράλληλα, απαιτεί από την Κυβέρνηση να ενισχύσει τον τομέα της υγείας.

Το Πρωτομαγιάτικο μήνυμα της ΕΚΥΣΥ:

«Τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες αφού η  χώρα    μας και ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα μέτρα για την προστασία της υγείας δυστυχώς δεν μας επιτρέπουν  φέτος να γιορτάσουμε  και να τιμήσουμε με τον καθιερωμένο τρόπο την  παγκόσμια μέρα των εργαζομένων.

Ωστόσο τιμούμε  τους πρωτοπόρους  αγωνιστές  του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη.

Τιμούμε  παράλληλα τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι με  σκληρούς ταξικούς αγώνες, πέτυχαν  τις μέχρι σήμερα  κατακτήσεις  και δικαιώματα για την εργατική τάξη της Κύπρου και τους συνταξιούχους μας.

Διακηρυγμένη θέση και απαίτηση της ΕΚΥΣΥ σε πρώτο στάδιο  είναι η επανάκτηση και επαναφορά  όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τις  αποκοπές και να μην έχουμε συνταξιούχους  φτωχούς με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Παράλληλα, η ΕΚΥΣΥ απαιτεί από την Κυβέρνηση να ενισχύσει τον τομέα της υγείας και να στελεχώσει τα κρατικά νοσηλευτήρια κατά ικανοποιητικό τρόπο για να  λειτουργήσουν ανταγωνιστικά σε συνθήκες εφαρμογής  και της 2ης φάσης του  ΓΕΣΥ  η οποία λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που προέκυψαν φαίνεται ότι θα καθυστερήσει με αποτέλεσμα να δημιουργήσει  προβλήματα ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα.

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς η ΕΚΥΣΥ επαναβεβαιώνει τη θέση της και απαιτεί από την κυβέρνηση να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά το ξεπέρασμα  των δυσκολίων που προέκυψαν με την πανδημία ,  πρόγραμμα διευθέτησης του μεγάλου χρέους του κράτους προς το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και να επανεξεταστεί – καταργηθεί  το  πέναλτι- μείωση κατά 12% της σύνταξης σε όσους ζητούν συνταξιοδότηση στο 63ον έτος της ηλικίας τους.

Επίσης, άμεσα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της σύνταξης χηρείας και δικαιούχοι να είναι όλοι οι άντρες χήροι ανεξάρτητα από το πότε έχει αποβιώσει η σύζυγος τους.

Η ΕΚΥΣΥ στέλνει  το μήνυμα  ότι δεν θα δεχθεί σε καμιά περίπτωση  να φορτωθούν στους ώμους των συνταξιούχων και των εργαζομένων οι  επιπτώσεις που θα επιφέρει και η σημερινή κρίση.

Ως ΕΚΥΣΥ εκφράζοντας και τα αισθήματα των συνταξιούχων  μας απευθύνουμε  ευχαριστίες και τη μεγάλη μας εκτίμηση  και ευγνωμοσύνη  προς όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που μέσα σε σκληρές συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα απαραίτητα μέσα,  δίνουν καθημερινά  την μάχη για να  αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Τέλος,   μένουμε δυνατοί ,προστατεύοντας την υγεία  και τα δικαιώματα μας και συνεχίζουμε να κρατάμε ψηλά τα λάβαρα της πρωτομαγιάς διεκδικώντας βελτίωση του βοιωτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των συνταξιούχων μας και για  αξιοπρεπή διαβίωση.»