Επιστολή ΓΓ ΠΕΟ για τις απαράδεκτες χρεώσεις των τραπεζών

319

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες επιβαρύνσεις για τη χρήση των τραπεζικών υπηρεσιών απέστειλε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ καταγγέλλει την ασυδοσία των τραπεζών τονίζοντας πως οι επιβαρύνσεις πλήττουν τα χαμηλομεσαία στρώματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Καλεί παράλληλα τον Υπουργό Οικονομικών να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στα χέρια του και να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις για να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις των τραπεζών.

“12 Νοεμβρίου 2019

Κύριο Χάρη Γεωργιάδη
Υπουργό Οικονομικών
Λευκωσία

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΠΕΟ γίνεται δέκτης της αγανάκτησης και του θυμού των εργαζομένων και των συνταξιούχων οι οποίοι βρίσκονται για ακόμη μια αφορά αντιμέτωποι με την ασυδοσία των τραπεζών. Τόσο η Ελληνική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα Κύπρου προχωρούν σε νέες απαράδεκτες επιβαρύνσεις για τη χρήση των τραπεζικών υπηρεσιών. Επιβαρύνσεις οι οποίες ιδιαίτερα για τα χαμηλομεσαία στρώματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι δυσβάστακτες και ουσιαστικά αφαιρούν από το εισόδημα τους.

Δεν έφτανε η δημιουργία ουσιαστικά ενός τραπεζικού ολιγοπωλίου το κλείσιμο των υποκαταστημάτων του πρώην Συνεργατισμού από την Ελληνική που ταλαιπωρεί χιλιάδες κόσμο κυρίως συνταξιούχους, οι τράπεζες λειτουργώντας ουσιαστικά ως ολιγοπώλια και έξω από κάθε κοινωνική ευθύνη και αντίληψη για το τι συμβαίνει στην κοινωνία, προχωρούν σε νέα χαράτσια για τον κόσμο.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα παρακολουθεί ουσιαστικά απαθής αυτή την κατάσταση. Όταν στο όνομα της ελεύθερης αγοράς παρουσιάζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερτιμήσεων θεωρούμε ότι το κράτος έχει υποχρέωση να αναλάβει δράση.

Σας καλούμε να αξιοποιήσετε όλα τα εργαλεία που έχετε στα χέρια σας, όπως τον Περί της Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών Νόμο του 2017 όπως και να ασκήσετε τις αναγκαίες πιέσεις για να μην εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις.

Η κοινωνία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για να στηριχθούν οι τράπεζες, αυτή η κοινωνία δικαιούται επιτέλους προστασία από την ασυδοσία και την αυθαιρεσία.

Με εκτίμηση

Πάμπης Κυρίτσης
Γ.Γ. ΠΕΟ”