Εργατική Πρωτομαγιά: Παγκόσμια μέρα ταξικής αλληλεγγύης

316

Διακήρυξη για την Εργατική Πρωτομαγιά εξέδωσε η ΠΕΟ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι για τους εργαζόμενους της Κύπρου η παγκόσμια μέρα ταξικής αλληλεγγύης είναι και μέρα επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης στον αγώνα για λύση του κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας:

«Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη και εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Καταδικάζουμε με το πιο έντονο τρόπο τις ωμές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συνεχίζονται και εντείνονται στην  περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι οποίες προκαλούν το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγοποίηση χιλιάδων ανθρώπων.

Για τους εργαζόμενους της Κύπρου η παγκόσμια μέρα ταξικής αλληλεγγύης είναι και μέρα επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση του κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη,  ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων (…)

Απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να σταματήσει να αλληθωρίζει προς άλλες λύσεις που είναι καταστροφικές και επικίνδυνες για τον τόπο μας και να ενεργήσει για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να  ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες με στόχο τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως έχει περιληφθεί στις συμφωνίες ανωτάτου επιπέδου και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται στα έγγραφα του ΟΗΕ.

Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της διχοτόμησης. Μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρηνική συμβίωση, σε μια επανενωμένη,  και ασφαλισμένη πατρίδα.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στον τόπο μας αντιμέτωπους με πολύ δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες. Συνθήκες που επιδεινώνονται  λόγω των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ υλοποιώντας με μεγάλη προθυμία της κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, αυτής της μεγάλης ιστορικής και κοινωνικής κατάκτησης, η συνεχής στόχευση για ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, είναι μέρος αυτής της επίθεσης.

Όπως και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο πισωγύρισμα.

Αυτό δεν αποτελεί μόνο δικό μας συμπέρασμα αλλά καταδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και την εικόνα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνεται να παραδεχτεί κάθε φορά στα συμπεράσματα της για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο (…)

Είναι φανερό ότι το γεγονός πως  ο ρυθμός ανάπτυξης, μετά από μια μακροχρόνια ύφεση της οικονομίας έχει τώρα θετικό πρόσημο δεν σημαίνει ταυτόχρονα και σμίκρυνση της κοινωνικής ανισότητας. Το αντίθετο είναι που συνέβη στην πράξη.

Για εμάς το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη να κατανέμεται δίκαια και να οδηγεί στην βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς και των εργαζομένων οι οποίοι είναι αυτοί που με τη δουλειά τους δημιουργούν το πλούτο. 

Είναι για αυτό που κατά τη διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων προτεραιότητα είναι η πλήρης επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες και οι αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων εκεί και όπου υπάρχουν οι συνθήκες. 

Κεντρικός στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ο αγώνας ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η προστασία των συλλογικών συμβάσεων. Απαιτούμε, νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες. Εκεί που για διάφορους λόγους δεν υπάρχουν τέτοιες συμβάσεις, απαιτούμε μηχανισμό ο οποίος να καθορίζει μέσα από τριμερείς διαβουλεύσεις, αξιοπρεπή ελάχιστα όρια για τους μισθούς και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων.  Ταυτόχρονα απαιτούμε τερματισμό της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης για αγορά υπηρεσιών.

Μαζί με τον αγώνα για επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων η ΠΕΟ συνεχίζει τον αγώνα για επαναδόμηση και αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, για επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και επανεξέταση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, για επαναδημιουργία στεγαστικής πολιτικής.

Αναφορικά με τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση  που αφορά το Γενικό Σύστημα Υγείας, η ΠΕΟ διαμηνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή, με κοινωνικό χαρακτήρα, που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και να εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την ώρα που την χρειάζονται και στην ποιότητα που την δικαιούνται. Χωρίς πισωγυρίσματα και υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα που ταλανίζουν και επιχειρούν να τορπιλίσουν την εφαρμογή του όπως έχει συμφωνηθεί.

Επαναλαμβάνει, την έντονη διαφωνία της με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την εποπτεία των Ταμείων Προνοίας από το Υπουργείο Εργασίας σε κοινή εποπτική αρχή με τις ασφαλιστικές εταιρίες.  Η απόφαση της κυβέρνησης στοχεύει στην αποξένωση των ταμείων προνοίας από αυτούς που τα δημιούργησαν και στην αλλαγή του χαρακτήρα τους από συλλογικά κοινωνικά ταμεία μέρος των εργασιακών σχέσεων σε ακόμα ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  Η ΠΕΟ θα αγωνιστεί για να αποτρέψει αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Εκφράζει την έντονη δυσφορία της για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης. Το νομοσχέδιο αυτό τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας δυο φορές για ψήφιση και βουλευτές συγκεκριμένων κομμάτων ταυτιζόμενοι με τους εργοδότες ζήτησαν αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου και νέα διαβούλευση.  Οι ίδιες δυνάμεις επανέρχονται και προβάλλουν διάφορες αιτιάσεις παρά το ότι έγιναν αλλαγές από το Υπουργείο για να ικανοποιηθούν οι ανησυχείς των εργοδοτών.

Η ΠΕΟ προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε περαιτέρω ροκάνισμα ούτε του χρόνου ούτε του στόχου που το νομοσχέδιο εξυπηρετεί. Η ΠΕΟ παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται και προτίθεται να συντονιστεί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για να ληφθούν μέτρα αντίδρασης με στόχο έτσι που επιτέλους να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Στις 26 Μαΐου διεξάγονται οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στον τόπο μας και ενδιαφέρει άμεσα τους εργαζόμενους.

Εγγύηση για την αποτελεσματική προώθηση των στόχων που θέτουμε ως Κύπρος και ως εργαζόμενοι είναι η στήριξη του ΑΚΕΛ – Αριστερά, Νέες Δυνάμεις. Εχέγγυο αποτελεί η ιστορία και προσφορά του ΑΚΕΛ στους κύπριους εργαζόμενους και η διαχρονική συνέπεια και διεκδικητικότητα του στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Η ΠΕΟ, ως κομμάτι του λαϊκού κινήματος, συμπαρατάσσεται με το ΑΚΕΛ,  το κόμμα των Κυπρίων  εργαζομένων και θα δώσει τη μάχη για να αποδυναμωθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να ηττηθεί ο φασισμός και να ενισχυθούν οι δυνάμεις της προόδου και της εργασίας. 

Οι εργαζόμενοι με την ενίσχυση και διαφύλαξη της οργάνωσης τους, περιφρουρώντας  την ενότητα του εργατικού κινήματος και με προσήλωση στον ταξικό προσανατολισμό τους, μπορούν να σταθούν ανάχωμα στις  αντεργατικές πολιτικές».