Ετήσια σύνοδος Προεδρικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

310

Πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Δεκεμβρίου η ετήσια σύνοδος  του Προεδρικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ΠΣΟ. Στη σύνοδο συμμετείχαν όλα τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου, οι Γενικοί Γραμματείς των κλαδικών διεθνών ενώσεων, οι υπεύθυνοι των περιφερειακών γραφείων και τα μέλη της επιτροπής ελέγχου της ΠΣΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση η ΠΕΟ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Πάμπη Κυρίτση ο οποίος κατέχει την θέση του αντιπροέδρου της ΠΣΟ. Επίσης συμμετείχαν οι συνάδελφοι Μιχάλης Παπανικολάου ΓΓ της συντεχνίας οικοδόμων ΠΕΟ που έχει την θέση του ΓΓ της Διεθνούς των Οικοδόμων UITBB, Λευτέρης Γεωργιάδης ΓΓ της ΣΥΞΚΑ και μέλος της επιτροπής Ελέγχου και Πιερής Πιερή συντονιστής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της ΠΣΟ.

Λόγω των συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία η σύνοδος πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου.

Στην έναρξη της συνόδου τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή προς τιμήν στελεχών της ΠΣΟ που απεβίωσαν την προηγούμενη χρονική περίοδο. 

Αμέσως μετά  ο Πρόεδρος της ΠΣΟ  Mike Mzwandile Makwayiba, με σύντομη παρέμβαση του κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνόδου και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον  Γενικό  Γραμματέα της ΠΣΟ Γιώργο Μαυρίκο.

Στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας όπως είναι η ανεργία και οι μειώσεις μισθών και ωρών εργασίας κάτι που όπως είπε επιβεβαιώνουν και τα  στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έθεσε η ΠΣΟ το διάστημα αυτό που ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το δικαίωμα της πρόσβασης στην δωρεάν δημόσια υγεία και το εμβόλιο για όλους. Υπογράμμισε ότι η  ΠΣΟ στην βάση αυτών των  προτεραιοτήτων θα συνεχίσει και το 2021 με περισσότερους ταξικούς  αγώνες, διεθνισμό και αλληλεγγύη.

Ακολούθησε  συζήτηση όπου τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου αναφέρθηκαν στα προβλήματα των εργαζομένων στις χώρες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως είναι οι παραβιάσεις των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων, η εφαρμογή ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η τηλεργασία.

Στην παρέμβαση του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης τόνισε πως είναι φανερό ότι οι επιπτώσεις της  πανδημίας επιχειρείται να φορτωθούν  μονόπλευρα στους εργαζόμενους και γενικότερα στους φτωχούς και τους αδύνατους. Ακόμα και η ελπίδα της ανθρωπότητας για ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων, σημείωσε, εμπορευματοποιείται και η παγκόσμια οικονομική και κοινωνική ανισότητα εκδηλώνεται και στον τομέα της υγείας. «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εκτός από την  διασφάλιση της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, προτεραιότητα είναι   η αντίσταση  στην  νέα επίθεση στους μισθούς και τα ωφελήματα, η  προστασία των συλλογικών συμβάσεων και η μάχη ενάντια στην απορρύθμιση και στις απολύσεις. Στην Κύπρο εστιάζουμε τον αγώνα μας στην απαίτηση  για ρυθμίσεις που να καθιστούν νομικά  υποχρεωτική την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και να  κατοχυρώνουν την  υπεροχή τους  έναντι των προσωπικών συμβολαίων και  των λεγόμενων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΠΕΟ. 

Ο ΓΓ της Διεθνούς των Οικοδόμων Μιχάλης Παπανικολάου μετέφερε την αλληλεγγύη των μελών της  οργάνωσης και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν για στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο μετά την εξέλιξη της πανδημίας. Επίσης διαβεβαίωσε ότι η Διεθνής των Οικοδόμων θα συνεχίσει να στηρίζει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ΠΣΟ.

Το Προεδρικό Συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα δράσης για το 2021 το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διοργάνωση δράσεων για το δικαίωμα πρόσβασης στην δημόσια υγεία και το εμβόλιο , την προάσπιση των συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων,  την πραγματοποίηση διαδικτυακής συνάντησης για στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, εκστρατεία αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη με βασικό αίτημα την απελευθέρωση των παιδιών που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ, την στήριξη της υποψηφιότητας της των γιατρών της Κούβας για το βραβείο Νόμπελ. Επίσης αποφασίστηκε ότι το 18ο συνέδριο της ΠΣΟ θα πραγματοποιηθεί στο Βιετνάμ τον Οκτώβριο του 2021.