Ημερολόγιο εργατικών και όχι μόνο γεγονότων: Τί σημάδεψε το 2020

358

Της Άντρης Μιχαήλ*

Το 2020 ήταν χωρίς καμιά αμφιβολία μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για ολόκληρο τον πλανήτη αφού σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ακόμη ταλαιπωρεί την υφήλιο και αναμένεται να την ταλαιπωρεί μέχρι και τα μέσα του 2021, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο.

Να θυμηθούμε ότι η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) προκλήθηκε από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2021 ο κορωνοϊός προσέβαλε 85.122.080 ανθρώπους σε 215 χώρες και ευθύνεται για τον θάνατο 1.843.135 ενώ ανάρρωσαν 47.867.796.

Πέραν όμως της πανδημίας, η οποία ομολογουμένως σημάδεψε κάθε πτυχή της χρονιάς που πέρασε, το 2020 είχαμε να αντιμετωπίσουμε κι άλλες προκλήσεις. Άλλωστε, για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ οι αγώνες δεν σταματούν ποτέ αφού στόχος είναι η δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα γεγονότα, εργατικά και μη που σημάδεψαν την περσινή χρονιά:

1.1.20: Καταβάλλεται τιμαριθμικό επίδομα 0,23%. Την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, υπάρχει αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0.46 %. Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2019, με βάση την μεταβατική συμφωνία για περίοδο τριών ετών για ετήσια καταβολή Α.Τ.Α στο 50%, οι μισθοί από την 1/1/2020 είχαν αύξηση στο τιμαριθμικό επίδομα κατά 0,23 %

01.20: Συζητήθηκε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων και συγκριμένα η επαναφορά του δικαιώματος στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας να καθορίζει τα ωράρια των καταστημάτων με διάταγμα. Ο Γ.Γ. της ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ Χαράλαμπος Πρατσής ανέφερε ότι αυτή η εκκρεμότητα και αταξία που υπάρχει με τα ωράρια των καταστημάτων έχει λειτουργήσει σε βάρος των εργαζομένων του Κλάδου. Η Συντεχνία τονίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ένα αυστηρά καθορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ώστε να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι έλεγχοι ώστε να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα και τα ωφελήματα των εργαζομένων.

01.20: Συμφωνία για το Νομοσχέδιο για σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας. Η συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο διαρκεί περίπου 2.5 χρόνια.

01.20: Νέο χαράτσι στα καύσιμα έρχεται να προστεθεί από την κυβέρνηση σε μια σειρά άλλων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της Κυπριακής κοινωνίας, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κλήθηκαν να πληρώσουν την αποτυχία της κυβέρνησης η οποία επειδή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της Κύπρου έναντι της ΕΕ για το ποσοστό ένταξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε να μετακυλήσει την αποτυχία της στις πλάτες των καταναλωτών.

20.1.20: Κρίσιμος τραυματισμός νεαρού εργαζομένου σε εργατικό ατύχημα στην επαρχία Λευκωσίας την ώρα που ασχολείτο με την τοποθέτηση βάσεων ραφιών σε νεόδμητη οικοδομή. Ο εργαζόμενος έπεσε στο έδαφος, από ύψος τριών μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

21.1.20: Το ΑΚΕΛ καταθέτει πρόταση Νόμου η οποία συζητείται στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής για καθορισμού των ελάχιστων κριτηρίων και προϋποθέσεων για τη σχέση εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου.

22.1.20: Υπαναχωρεί η κυβέρνηση για τα Ταμεία Προνοίας ευνοώντας τους εργοδότες. Έκπληξη και δυσαρέσκεια εκφράζει η ΠΕΟ για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προωθεί τροποποίηση που να διαγράφεται η υποχρέωση του εργοδότη να συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στα Ταμεία Προνοίας και επιχειρεί εξίσωσή τους με τα προϊόντα των ασφαλιστικών εταιρειών.

24.1.20: Η κυβέρνηση απέσυρε τελικά το εναρμονιστικό Νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας έπειτα από αίτημα των εργοδοτών που δεν εξυπηρετούνται από αυτό. Ενώ όλοι περίμεναν ότι το Νομοσχέδιο θα κατατίθετο στη Βουλή για ψήφιση εντούτοις έπειτα από τις πιέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων η κυβέρνηση το απέσυρε ενώ είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

28.1.20: Νομοσχέδιο για τερματισμό της μείωσης του 12% από τα επαγγελματικά ταμεία σύνταξη των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στόχος της ΠΕΟ η κατάργηση του πέναλτι για όσους επιλέξουν να αφυπηρετήσουν στα 63 χρόνια και των ασφαλισμένων από το ΤΚΑ.

28.1.20: Πραγματοποιείται το 11ο Επαρχιακό Συνέδριο της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων-ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λάρνακας.

29.1.20: Απεργία εργαζομένων στο Τμήμα Καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κυρίως σε ότι αφορά την υποστελέχωση.

29.1.20: Παρουσιάζεται η Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου-ΙΝΕΚ ΠΕΟ για την Οικονομία και την Απασχόληση, η οποία επιβεβαιώνει τους διεκδικητικούς στόχους που έθεσε η ΠΕΟ στις αρχές της χρονιάς: Τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων έφτασαν σε ιστορικά ψηλά επίπεδα ενώ οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς πείνας. Για να σμικρυνθούν λοιπόν οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή του αποτελέσματος της ανάπτυξης, επιβάλλεται η διεκδίκηση ουσιαστικών  αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων κατά την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων.

29.1.20: Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό. Σε σοβαρή κατάσταση 57χρονος εργαζόμενος.

30.1.20: Προειδοποιητική απεργία εργαζομένων στις εταιρείες του ομίλου Α/φοι Ιακώβου για παραβίαση συμφωνηθέντων εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς.

30.1.20: Η ΠΕΟ καταδικάζει έντονα την λεγόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» που παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και καταπατά κάθε δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού εξυπηρετώντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή». Η «συμφωνία του αιώνα» προνοεί την ίδρυση υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις κράτους για τους Παλαιστινίους, την προσάρτηση από το Ισραήλ των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, αλλά και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, ενώ ενταφιάζει το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στη γη τους.

30.1.20: Η Κοινωνική Συμμαχία «Στέγη για Όλους», στην οποία συμμετέχει η ΠΕΟ, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν λαμβάνει μέτρα για την κοινωνική στέγη.

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020: Η ΕΚΥΣΥ πραγματοποιεί σε όλη την Κύπρο τις καθιερωμένες ετήσιες Γενικές της Συνελεύσεις στις οποίες επανατονίζεται η συνέχιση του αγώνα για επανάκτηση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και επαναφορά τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές.

31.1.20-1.2.20: Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων, εργαζομένων Ξύλου και Οικοδομικών Υλικών (UITBB), το οποίο επανεξέλεξε ως Γενικό Γραμματέα της τον Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλη Παπανικολάου.

7.2.20: Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ υποχωρούν και ευνοούν τους εργοδότες αφαιρώντας πρόνοια από το Νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας που υποχρέωνε τους εργοδότες να παραχωρούν Τ.Π. σε όλους τους εργαζόμενους. Η ΠΕΟ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης στους τόπους δουλειάς καλώντας τους εργαζόμενους σε επιφυλακή για αποφασιστική αντίδραση.

7.2.20: Με δυναμική αντίδραση των εργαζομένων προειδοποιεί η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να στοχεύει σε ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ.

10.2.20: Συνάντηση Γ.Γ. ΠΕΟ και Γ.Γ. ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με τον νέο Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, στην οποία μεταβίβασε τις θέσεις της.

11.2.20: Συνάντηση Γ.Γ. ΠΕΟ και Γ.Γ. ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή. Η ΠΕΟ ανέλυσε τις θέσεις της σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

11.2.20: Υπογράφηκε η πρώτη Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στο Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

11.2.20: Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Πάφο και κρίσιμος τραυματισμός 57χρονου εργαζόμενου.

12.2.20: Νέο πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα στο λιμάνι Λεμεσού με τον κρίσιμο τραυματισμό νεαρού εργάτη.

17.2.20: Η ΠΕΟ με την ευκαιρία της Ημέρας Ίσης Αμοιβής στην Κύπρο υπογραμμίζει ότι η ανισότητα στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένα πολυσύνθετο και χρόνιο πρόβλημα που για να εξαλειφθεί χρειάζεται στοχευμένες πολιτικές και μέτρα που να απαντούν στα αίτια που προκαλούν αυτό το χάσμα. 

18.2.20: 11ο Επαρχιακό Συνέδριο της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Πάφου.

19.2.20: 24ωρη απεργία εργαζομένων στους κλάδους της Μεταλλουργικής και Ηλεκτρολογικής Βιομηχανίας, οι οποίοι διεκδικούν δυναμικά τα δίκαια αιτήματά τους και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχουν ανασταλεί από το 2013.

19.2.20: Επαρχιακό Συνέδριο ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λεμεσού.

21.2.20: Νέα αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας. Απογοήτευση και δυσαρέσκεια εκφράζει η ΠΕΟ. Το Νομοσχέδιο οδηγήθηκε 3 φορές στην Ολομέλεια, όμως τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με διάφορες προφάσεις εμποδίζουν την ψήφιση του.

3.3.20: 24ωρη απεργία εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πάφου απαιτώντας σεβασμό στις Συλλογικές Συμβάσεις και εκφράζοντας την αντίδραση τους στην απόφαση της τοπικής αρχής να εκχωρήσει σε ιδιώτες την αποκομιδή των σκυβάλων.

3.3.20: Υπογράφηκε συμφωνία υπογράφηκε από το Συνδικαλιστικό Κίνημα, το Υπουργείο Εσωτερικών και από την Ένωση Δήμων με την οποία διασφαλίζεται πως κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα διασφαλίζονται τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα.

3.3.20: Ξεκίνησε η Παγκύπρια εκστρατεία του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ για την 8η του Μάρτη με σύνθημα «Καμία διάκριση στο χώρο εργασίας». Στη διάρκεια της εκστρατείας η ΠΕΟ προσφέρει στις εργαζόμενες  το καθιερωμένο γαρύφαλλο μαζί με τον Κώδικα Κατά της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενες/οι για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Στα πλαίσια των κοινών δράσεων του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ, της DEV-IS και των υπόλοιπων Τουρκοκυπριακών προοδευτικών Συντεχνιών, KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN για την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, αντιπροσωπεία της ΠΕΟ επισκέφθηκε Τουρκοκύπριες εργαζόμενες στο κατεχόμενο Δίκωμο. Επίσης, το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ και η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ μαζί με τις Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν δικοινοτικό εορτασμό με τις εργαζόμενες στο Δήμο Λάρνακας.

5.3.20: Επίσκεψη στα γραφεία της ΠΕΟ στην Λευκωσία  και συνάντηση με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ είχε αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

6.3.20: Χιλιάδες γυναίκες απείχαν για μία ώρα από τις εργασίες τους.

Η πρωτοβουλία Γυναικείων, Συνδικαλιστικών, άλλων οργανωμένων συνόλων και ατόμων, «Είναι η Ώρα», στην οποία συμμετείχε και η ΠΕΟ πραγματοποίησε στάση εργασίας για να δώσει το μήνυμα προς την πολιτεία και την κοινωνία ότι «Είμαστε εδώ, ενωμένες. Είναι η ώρα για αποτελέσματα και όχι για λόγια».

7.3.20: Εκδήλωση του Επαρχιακού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ στη Λεμεσό αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

7.3.20: Η ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ συμμετέχει στην κινητοποίηση της Διεθνούς  Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Εργαζομένων στο Λιανικό Εμπόριο της ΠΣΟ καλώντας τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο στην Κύπρο σε συσπείρωση και διεκδικήσεις.

9.3.20: Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, σε συνεδρία που πραγματοποίησε στις 9 Μαρτίου εκτίμησε  τα οργανωτικά και οικονομικά αποτελέσματα της Ομοσπονδίας κατά το 2019 και  ενέκρινε το οργανωτικό και οικονομικό πλάνο για το 2020.

9.3.20: Η Κύπρος επιβεβαίωσε τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, ένας 25χρόνος άνδρας από τη Λεμεσό ο οποίος είχε επιστρέψει από την Ιταλία και ένας 64χρόνος γιατρός από τη Λευκωσία ο οποίος είχε επιστρέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως νοσοκομείο αναφοράς για τους ασθενείς με κορωνοϊό ορίστηκε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

10.3.20: Δίνονται οι πρώτες οδηγίες με διάταγμα από τον Υπουργό Υγείας μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων.

11.3.20: Ο ΠΟΥ κατηγοριοποιεί τον ιό covid-19 ως πανδημία.

11.3.20: Ύστερα από αίτημα της ΠΕΟ πραγματοποιείται σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή των Συνδικαλιστικών και εργοδοτικών Οργανώσεων για συζήτηση των ζητημάτων που προκύπτουν λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της πανδημίας και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που επηρεάζουν τους εργαζόμενους. Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ ξεκαθαρίζει ότι οι επιπτώσεις από τα μέτρα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια και να μην θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι.

13.3.20: Αναστέλλεται η  λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων Παγκύπρια μετά την εμφάνιση κι άλλων κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει το πρώτο διάγγελμα και κατακρίνεται έντονα από κόμματα και πολίτες για τα ελλιπή μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

15.3.20: Ανακοινώνονται νέα πιο αυστηρά μέτρα. Η Κύπρος μπαίνει σε lock down. Τα αεροδρόμια της χώρας έκλεισαν και επαναπατρίστηκαν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα σε χώρους που όρισε η κυβέρνηση για 14 μέρες, τη μέγιστη περίοδο επώασης του ιού.  Η ΠΕΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις και καλεί τους εργαζόμενους να είναι σε επαφή και επικοινωνία με το Συνδικαλιστικό Κίνημα για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

16.3.20: Η ΠΕΟ με ανακοίνωση αναφέρει ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και αφορούν τους εργαζόμενους, είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με το Συνδικαλιστικό κίνημα και  κινούνται γενικά σε σωστή κατεύθυνση.

18.3.20: Αναστέλλεται η έκδοση του «Εργατικού Βήματος» λόγω του καθολικού lock down που επιβλήθηκε.

21.3.20: Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος ασθενούς με κορωνοϊού στην Κύπρο.

24.3.20: Αναστέλλουν τις εργασίες τους όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου πλην των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμακείων, φούρνων και περιπτέρων. Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, παζαράκια και η πλανοδιοπώληση, καθώς και οι εργασίες σε εργοτάξια.

31.3.20: Τίθενται σε ισχύ πιο αυστηρότερα μέτρα και ο περιορισμός στις μετακινήσεις. Οι πολίτες που θα θέλουν να διακινηθούν θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους ειδικά έντυπα ή να αποστέλλουν sms στον

 τετραψήφιο αριθμό 8998.

27.4.20: Η ΠΕΟ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που καθορίστηκε από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, τονίζει για άλλη μια φορά πως η υγεία είναι πάνω από όλα και επισημαίνει πως πρέπει αυτό να γίνει επιτέλους συνείδηση και να τερματιστούν οι πολιτικές που θέτουν τα κέρδη πάνω από την υγεία.

1.5.20: Οι εργαζόμενοι στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο γιόρτασαν την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς πολύ διαφορετικά από τις άλλες χρονιές, σε συνθήκες περιορισμών και καραντίνας που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η ΠΕΟ με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί! Προστατεύουμε την Υγεία και τα Εργασιακά μας Δικαιώματα» τίμησε την επέτειο της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς με την πραγματοποίηση μιας συμβολικής εκδήλωσης έξω από το Οίκημά της στην Λευκωσία στην παρουσία μόνο των επικεφαλής των Οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ  Άντρος Κυπριανού.

Μετά τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των αφανών ηρώων της εργατικής τάξης.

4.5.20: Πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων. Μετά από μια δύσκολη και μακρά περίοδο περιορισμού κατά την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να βρεθούν εκτός εργασίας εξαιτίας των μέτρων που λήφθηκαν, επιστρέφουν στα καθήκοντά τους.

4.5.20: Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ σε συνέντευξή του τονίζει πως βασικό μέλημα της ΠΕΟ μετά την επανεκκίνηση και την άρση του lockdown είναι η αποτροπή απολύσεων και η προστασία των όρων απασχόλησης των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η ΠΕΟ τονίζει πως πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων που επέστρεψαν στην εργασία τους.

5.5.20: Επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη απέστειλε ο ΓΓ της ΠΕΟ σχετικά με την αδυναμία των Τουρκοκύπριων που εργοδοτούνται στις ελεύθερες περιοχές να μεταβούν στις δουλειές τους, ζητώντας του να τους δοθεί η δυνατότητα να προσέρχονται στην εργασία τους.

7.5.20: Έντονη ανησυχία της Γραμματείας της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ για την κατάσταση που επικρατεί στην ξενοδοχειακή  και επισιτιστική βιομηχανία και το πλήγμα που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι σε αυτή εξαιτίας της πανδημίας.

10.5.20: Με την ευκαιρία της Γιορτής της Μάνας η ΠΕΟ απευθύνει χαιρετισμό σε όλες τις μάνες.

10.5.20: Η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ καταγγέλλει ως ανεπαρκές για τις ανάγκες των καλλιτεχνών που έμειναν χωρίς εισόδημα το έκτακτο επίδομα που δόθηκε από την κυβέρνηση.

13.5.20: Επανακυκλοφορία Εργατικού Βήματος.

15.5.20: Το Συνδικαλιστικό Κίνημα καταδικάζει την εγκύκλιο αναστολής πλήρωσης κενών θέσεων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Συντεχνίες καταγγέλλουν ότι η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών λήφθηκε χωρίς να προηγηθεί καμιά ενημέρωση και διαβούλευση με το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

20.5.20: Λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστροφή των εργαζομένων στα εργοτάξια είχαμε νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα σε οικοδομή στη Λεμεσό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί κρίσιμα 22χρονος εργαζόμενος σε εργοτάξιο.

20.5.20: Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ απαιτεί να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες για όλους τους εργαζόμενους με το άνοιγμα των σχολείων ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων.

21.5.20: Ανησυχία  και προβληματισμός Γ.Γ. ΠΕΟ για το γεγονός ότι αρκετοί εργοδότες εκμεταλλεύονται τα σχέδια στήριξης που εφαρμόζονται λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, διαστρεβλώνοντας τον στόχο της υιοθέτησης και εφαρμογής τους.

21.5.20: Μετά από 58 μέρες από το lockdown και την ελεγχόμενη μετακίνηση των πολιτών μπαίνουμε στην Β΄Φάση χαλάρωσης μέτρων και στην μερική επαναλειτουργία των σχολείων.

28.5.20: Ψηφίζεται σε Νόμο η συμφωνία στην Οικοδομική Βιομηχανία και ρυθμίζονται πλέον νομικά βασικοί όροι της Σύμβασης. Ο νέος Νόμος υποχρεώνει όλους τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην Οικοδομική Βιομηχανία να τηρούν τις ώρες εργασίας και να πληρώνουν τις υπερωρίες στην βάση της Συλλογικής Σύμβασης, καθώς επίσης να καταβάλλουν σε όλους τους εργαζόμενους Ταμείο Προνοίας, εορτές, αργίες και φιλοδώρημα στην βάση και πάλι της Σύμβασης.

Η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μία συνολικής συμφωνίας που περιλαμβάνει και άλλα κομμάτια, όπως είναι η Συλλογική Σύμβαση, τα πρότυπα επαγγελματικών προσόντων κ.λ.π. Διαμηνύει ταυτόχρονα ότι για το Συνδικαλιστικό Κίνημα η νομοθεσία αποτελεί απλώς  ένα σημαντικό εργαλείο που θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό προς όφελος των εργαζομένων.

28.5.20: Περιοδεία αντιπροσωπείας της ΠΕΟ στον Δήμο Λεμεσού, η οποία αποτελείτο από τον Γραμματέα του Τμηματικού Συμβουλίου της ΠΕΟ Λεμεσού Δημήτρη Χριστοδούλου, τον Επαρχιακό Γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Λεμεσού Δώρο Θεοδώρου και τον Γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ στον Δήμο Λεμεσού Άλκης Αλκιβιάδης.

31.5.20: Κλείνει μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία του Συνδικαλιστικού Κινήματος της ΠΕΟ αφού τερματίζονται πλήρως οι υπηρεσίες των Συντεχνιακών Ιατρείων ΕΤΚΑ ΠΕΟ με την εφαρμογή της β’ φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας.

1.6.20: Τίθεται σε εφαρμογή η β’ φάση του ΓΕΣΥ και σημειώνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του  στόχου που έθεσε η ΠΕΟ εδώ και χρόνια για ένα καθολικό, ισότιμο, κοινωνικά αλληλέγγυο σύστημα υγείας, το οποίο να παρέχει υπηρεσίες υγείας με βάση τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Κατά την φάση αυτή ξεκινά η παροχή ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών για τους δικαιούχους του Σχεδίου.

1.6.20: Με την ευκαιρία της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, η ΠΕΟ ζητά ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική που να αγκαλιάζει και να στηρίζει την εργαζόμενη οικογένεια στην άσκηση του γονικού της ρόλου και στο ευ ζην των παιδιών της.

14.6.20: Η ΠΕΟ εκφράζει τη διαφωνία της με την απόφαση της Κυβέρνησης να διακόψει το επίδομα στήριξης σε εργαζόμενους που υποχρεώνονται να μένουν σπίτι για τη φύλαξη των παιδιών τους, τη στιγμή που τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια παραμένουν σε καθεστώς μερικής λειτουργίας, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε νηπιαγωγεία και παιδικές λέσχες δεν επιτρέπουν την πλήρη λειτουργία τους.

5.6.20: Τη θέση της σχετικά με την ανάγκη συνέχισης των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και μετά την 12η Ιουνίου, προστασίας των θέσεων εργασίας αλλά και διασφάλισης ότι δεν θα μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, έθεσε η ΠΕΟ στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ηγεσία της ΠΕΟ έθεσε το θέμα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού.

5.6.20: Η ΠΕΟ συμμετείχε στην εκστρατεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) κατά του ρατσισμού και των ρατσιστικών φόνων στις ΗΠΑ. Ηγεσία και στελέχη της ΠΕΟ κρατώντας πλακάτ με σύνθημα «Σταματήστε τους ρατσιστικούς φόνους», ένωσαν τη φωνή τους με εκατομμύρια εργαζόμενους μέλη της ΠΣΟ που διαδήλωναν ενάντια στη ρατσιστική βία. Αφορμή για την εκστρατεία της ΠΣΟ αποτέλεσε ένα γεγονός που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη ήταν ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, ενός Αφροαμερικανού που πεθαίνει στις 25.5.20 από ασφυξία στην Μινεάπολη, καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατά για αρκετά λεπτά με το γόνατο στον λαιμό. Βίντεο που μεταδίδεται ευρέως στο διαδίκτυο, στο οποίο ο Φλόιντ ακούγεται να λέει “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, πυροδοτεί διαδηλώσεις στις οποίες σημειώνονται βίαια επεισόδια σε εύρος άνευ προηγουμένου από τη δεκαετία του 1960, με αίτημα μεταρρυθμίσεις κατά της αστυνομικής βίας και τον τερματισμό των φυλετικών ανισοτήτων υπό το σύνθημα “Black Lives Matter” (oι ζωές των μαύρων μετρούν). Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

10.6.20: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ και του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου  και το εργοστάσιο ALCO στο πλαίσιο επαφών με εργαζομένους στους χώρους δουλειάς. Στόχος είναι να ακουστούν προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς, ειδικότερα αυτή την περίοδο με τα περιοριστικά μέτρα ένεκα της πανδημίας του κορονοϊού.

10.6.20: Το Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, εξαγγέλλει εκστρατεία συλλογής ειδών προσωπικής υγιεινής για τους Πρόσφυγες στο Χώρο Προσωρινής Υποδοχής Πουρνάρα, στην Κοκκινοτριμιθιά. Στο Χώρο διέμεναν εκείνη την στιγμή 700 πρόσφυγες, κυρίως σε αντίσκηνα, οι οποίοι είχαν αιτηθεί άσυλο. Στους διαμένοντες είχε απαγορευτεί οποιαδήποτε έξοδος από τον χώρο για τέσσερις μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων του Covid-19 αλλά και κάποιων περιστατικών ψώρας που είχαν παρουσιαστεί.

10.6.20: Στην Τάλα της Πάφου έχασε τη ζωή του εργαζόμενος 75 ετών όταν το ανυψωτικό μηχάνημα που χρησιμοποιούσε ανατράπηκε.

11.6.20: Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ προειδοποιεί με λήψη μέτρων για προστασία των εργαζομένων στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία και των οικογενειών τους σε περίπτωση που το Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση δεν λάβουν σοβαρά υπόψη τις θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος σχετικά με τη στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

14.6.20: 64χρονος εργαζόμενος σκοτώθηκε στη Δερύνεια την ώρα του μεροκαμάτου.

15.6.20: Το Γραφείο Εργατικής Νεολαίας της ΠΕΟ λαμβάνει την απόφαση να μην πραγματοποιήσει την παιδική κατασκήνωση στα Αναπαυτήρια της Ομοσπονδίας στα Περβόλια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

17.6.20: Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ανακοινώθηκε από τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Το πακέτο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ αφού συνεχίζεται η θυματοποίηση χιλιάδων εργαζομένων στα ξενοδοχεία, οι οποίοι για τους επόμενους μήνες καταδικάζονται να ζουν με 360 ευρώ τον μήνα.

19.6.20: Μεγάλη αντιρατσιστική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία από πολιτικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις με την ευκαιρία της 20ής Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρα Προσφύγων. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το ΑΚΕΛ, η ΠΕΟ, η ΕΔΟΝ, η ΠΟΓΟ, η ΕΚΑ, η Προοδευτική Κ.Φ., η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, το ΠΣΕ, η ΚΙΣΑ, η Αριστερή Πτέρυγα, η Εργατική Δημοκρατία, η Νέα Διεθνιστική Αριστερά, η Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή, ο Σύνδεσμος Φιλίας Κύπρου – Παλαιστίνης και η Οργάνωση Cyprus Stop Trafficking.

22.6.20: Στο πλαίσιο της εκστρατείας του Τμήματος Νέων Εργαζομένων της ΕΔΟΝ με τίτλο «Μισθοί, Τιμές και Κέρδη;» πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Οργάνωσης με την ηγεσία της ΠΕΟ.

23.6.20: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ και του ΑΚΕΛ επισκέφθηκαν τον χώρο φιλοξενίας στην Πουρνάρα για να παραδώσουν τα πακέτα ειδών πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα από την εκστρατεία που πραγματοποίησε και είχε μεγάλη απήχηση. Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί είναι τραγικές, πράγμα που διαπιστώνει κάποιος βλέποντας τα συρματοπλέγματα που περιφράσουν τον χώρο. Ανεπαρκείς χώροι υγιεινής, λύματα, έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, υπερπληθυσμός, ασυνόδευτοι ανήλικοι που διαβούν με ενήλικες και πολλά άλλα συνθέτουν την εικόνα μιας φυλακής ή καλύτερα… ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης.

27.6.20: Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στην Πάφο, στο οποίο έχασε τη ζωή του εργαζόμενος 53 ετών όταν έπεσε από ύψος 8 περίπου μέτρων ενώ εκτελούσε εργασίες σε ανεγειρόμενη οικοδομή.

1.7.20: Αυξάνονται οι εισφορές στο ΓΕΣΥ, οι οποίες πήραν αναστολή τριών μηνών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθαν οι εργαζόμενοι.

3.7.20: Επιτέλους ψηφίζεται ο Νόμος για τη σύσταση της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Η ΠΕΟ εκφράζει την ικανοποίησή της. Με την ψήφιση του Νόμου τίθενται κάτω από μια κοινή δομή οι εξουσίες επιθεωρήσεων για τις εργατικές νομοθεσίες που μέχρι σήμερα ήταν διαμοιρασμένες σε διάφορα Tμήματα του Υπουργείου Εργασίας (Τμήμα Εργασίας, Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων).

3.7.20: Εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευση και αγανάκτησή τους που καταδικάστηκαν άδικα να επιβιώσουν με το ελάχιστο ποσό των €360 τον μήνα.

3.7.20: Μαζική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν άνθρωποι του πολιτισμού αντιδρώντας στην πενιχρή και αποκαρδιωτική στήριξη του κράτους.

6-13.7.20: Πραγματοποιήθηκε στα Αναπαυτήρια στα Περβόλια η Συνδικαλιστική Σχολή της ΠΕΟ.

13.7.20: Τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα οδηγού λεωφορείου της εταιρείας Cyprus Public Transport ο οποίος καταπλακώθηκε από το λεωφορείο του.

14.7.20: Ακόμη ένας βιοπαλαιστής έχασε την ζωή του στο μεροκάματο αφού ενώ εκτελούσε εργασίες εκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίου με ξυλεία καταπλακώθηκε από δύο δέσμες (πλακάτ) βάρους 1740 κιλών.

15.7.20: Τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία λεωφορείων Cyprus Public Transport (CTP). Στο επίκεντρο της απεργίας, η οποία διοργανώθηκε από τη ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, ήταν τα ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων.Συγκεκριμένα, η μη τήρηση των αναγκαίων διαλειμμάτων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των οδηγών και όπως τονίζουν οι ίδιοι το σοβαρό αυτό πρόβλημα αφορά την ασφάλεια τόσο των ιδίων όσο και των επιβατών και άλλων και καλούν τους Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών να πάρουν θέση και να βρουν λύση με την εταιρεία.

16.7.20: 48χρονος οικοδόμος στην Πάφο τραυματίστηκε σοβαρά όταν γλίστρησε από σκάλα σε ανεγειρόμενη οικοδομή.

22.7.20: Η ηγεσία της ΠΕΟ και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, πραγματοποίησαν συνάντηση στα γραφεία της ΠΕΟ με στόχο την κατάληξη σε μια κοινή θέση στο θέμα του Ταμείου Προνοίας για τους νεοπροσληφθέντες.

23.7.20: Δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σημάδεψαν αυτή την μέρα. Συγκεκριμένα, 54χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ύψος 6 μέτρων ενώ επιθεωρούσε ανασκαφή σε υπό ανέγερση οικοδομής και λίγες ώρες αργότερα  20χρονος εργάτης ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στο κενό από ύψος περίπου 23 μέτρων. Και τα δύο σημειώθηκαν στη Λεμεσό. Η Συντεχνία Οικοδόμων της ΠΕΟ με αφορμή τα εργατικά δυστυχήματα που αφορούσαν εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να μπει ένας φραγμός στη μάστιγα των εργατικών ατυχημάτων που έχει καταστεί γάγγραινα.

30.7.20: Με αφορμή το περιστατικό βίας με θύμα οικιακή βοηθό και θύτη τον εργοδότη της, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας στις 29 Ιουλίου,  η ΠΕΟ εκφράζει την αγανάκτηση της και καταδικάζει αυτού του είδους τις συμπεριφορές. «Τα  περιστατικά καταπίεσης, απάνθρωπων και βίαιων συμπεριφορών,  πέραν του ότι παραπέμπουν σε ρατσιστικές και σεξιστικές  αντιλήψεις και νοοτροπίες, είναι και απόρροια του αναχρονιστικού πλαισίου διαμόρφωσης των όρων και της ρύθμισης απασχόλησης των οικιακών εργαζομένων», τονίζει με την ανακοίνωση της η ΠΕΟ.

3.8.20: Νέο τραγικό εργατικό ατύχημα σε μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου με θύμα 58χρονο βιοπαλαιστή ο οποίος ενώβρισκόταν σε κλωβό ανυψωτικού μηχανήματος σε ύψος περίπου πέντε μέτρων, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο έδαφος χάνοντας τη ζωή του.

4.8.20: Συνεδρία Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας, με αφορμή τα πολλά και συχνά εργατικά ατυχήματα των τελευταίων ετών. Η ΠΕΟ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την αρνητική εικόνα που παρατηρείται στο τομέα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία και ζητά μεταξύ άλλων περισσότερους ελέγχους από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, την τιμωρία αυτών που δεν τηρούν μέτρα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, την ευαισθητοποίηση της εργοδοτικής πλευράς και των εργαζομένων στα μέτρα ασφάλειας, την εκπαίδευση των εργαζόμενων, τη λειτουργία Επιτροπών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας και την ενίσχυση του Τμήματος με προσωπικό.

7.8.20: Η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της προς τον λαό του Λιβάνου ο οποίος δοκιμάστηκε από τα ολέθρια αποτελέσματα της τραγικής έκρηξης στη Βηρυτό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 160 ανθρώπους, τραυμάτισε πέραν των 6.000 και άφησε άστεγους 300.000. Στα πλαίσια της εκστρατείας αλληλεγγύης που πραγματοποίησε για την έμπρακτη στήριξη του λαού του Λιβάνου, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας παρέδωσε στο Παγκύπριο Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, φαρμακευτικά είδη που αποτελούν δωρεά της Φαρμακευτικής Εταιρείας “The Star Medicines Importers Co Ltd”. Υπενθυμίζουμε ότι στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού στο Λίβανο εξερράγησαν 2.700 μετρικοί τόνοι νιτρικής αμμωνίας σαρώνοντας τα πάντα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από την «αποθήκη 12» του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. 

24.8.20: Στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διεθνούς εμβέλειας βρίσκεται η Κύπρος μετά τα δημοσιεύματα του Al Jazeera τα οποία παρουσιάζουν εμπιστευτικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας που δείχνουν ότι η Κύπρος πουλά διαβατήρια σε εγκληματίες και φυγάδες. Τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούν απλά το κερασάκι στην τούρτα αφού είχαν προηγηθεί εκθέσεις και δημοσιεύματα ευρωπαϊκών θεσμών και πολλών ξένων ΜΜΕ. Τη στιγμή που στο μεγάλο φαγοπότι εμπλέκεται και ο στενός οικογενειακός περίγυρος του Προέδρου Αναστασιάδη, η κυβέρνηση επιλέγει να αναλωθεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι για εσωτερική κατανάλωση.

31.8.20: Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας είχαν οι ηγεσίες των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων καθώς εκπνέει η περίοδος στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν τα σχέδια στήριξης του τουριστικού τομέα και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επικαλεστεί τις όποιες δικαιολογίες για να το αποφύγει.

1.9.20: Τη φωνή τους για την ειρήνη στην Κύπρο και την επανένωση της χώρας μας ένωσαν η ΠΕΟ και Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, DEVIS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, KOOPSEN, BES, DAUSEN σε μια διαδικτυακή δημόσια συζήτηση με αφορμή την 1η Σεπτεμβρίου που καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ως Μέρα Δράσης των εργαζομένων για την Παγκόσμια Ειρήνη.H διαδικτυακή συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα της ΠΕΟ στο facebook και την ιστοσελίδα της ΠΕΟ.

1.9.20: Εντάσσονται στο ΓεΣΥ οι υπηρεσίες Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, οι οποίες θα παρέχονται σε όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, από τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

1-2.9.20: Απεργία εργαζομένων στην εταιρεία λεωφορείων Nicosia Public Transport (ΝΡΤ), η οποία διάρκεσε 52 ώρες. Η απεργία έληξε αφού η εταιρεία πλήρωσε τα δεδουλευμένα σε 191 εργαζομένους και τις συμπληρωμές για τις διαφορές των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

1.9.20: Απεργία εργαζομένων στην εταιρεία λεωφορείων LPT (Larnaca Public Services and Operations Limited) αφού η εταιρεία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα δεν κατέβαλε ορθά τη μισθοδοσία των εργαζόμενων και υπαναχώρησε από ουσιώδη ζητήματα στα οποία είχε υπάρξει συμφωνία.

8.9.20: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Αρμενοχώρι Λεμεσού όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται 60χρονος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από γερανοφόρο όχημα στην προσπάθειά του να ξεφορτώσει υλικά οικοδομής. 

9.9.20: Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα όταν μηχανικός στον Στρόβολο ενώ βρισκόταν κάτω από ακινητοποιημένο αυτοκίνητο και το επιδιόρθωνε καταπλακώθηκε από αυτό όταν υποχώρησε ο ανυψωτικός κρίκος που το κρατούσε ψηλά.

18.9.20: Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΥ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο και στελέχη του Οργανισμού. Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ εξέφρασε τη στήριξη της Ομοσπονδίας ως συνοδοιπόρο στην προσπάθεια εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

21.9.20: Τις θέσεις της ΠΕΟ σχετικά με το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας εξέφρασε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας ενημέρωσης για την αδήλωτη εργασία

09.20: Αυθόρμητη στάση εργασίας εργαζομένων στις κατασκευαστικές εταιρείες «Armonia Estates» και «Paphilia Properties» εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης της εργοδοτικής πλευράς, η οποία  δεν τήρησε τις πρόνοιες της συμφωνίας που έγινε ενώπιον της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 26 Ιουνίου 2019  και προνοούσε την επαναφορά μισθών στις 17 Ιουλίου 2020.

22.9.20: Συνάντηση Συντεχνιών με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου στην οποία συζητήθηκαν τα μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αναγκαιότητα για μεταρρύθμισή της.

23.9.20: Δύο νέα πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν στη Λεμεσό. Το πρώτο σημειώθηκε σε ανεγειρόμενη οικοδομή όταν άντρας 60 ετών κάτω από άγνωστες συνθήκες έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος περίπου τριών μέτρων και κτύπησε με το κεφάλι σε μάρμαρα που ήταν στο πάτωμα. Λίγη ώρα αργότερα, νεαρός εργάτης τραυματίστηκε κρίσιμα όταν ενώ προσπαθούσε να τοποθετήσει ογκόλιθο σε ειδική πλατφόρμα σε εργοστάσιο κοπής πέτρας όπου εργάζεται, αποκολλήθηκε μέρος του βράχου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του νεαρού.

24.9.20: Παγκύπρια μονόωρη στάση εργασίας εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλους τους Δήμους. Στη διάρκεια της παγκύπριας στάσης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία κάθε οργανισμού, ενέκριναν απόφαση απαιτώντας την άμεση ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του θεσμού και τη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξυπηρετούν απρόσκοπτα το Δημότη.

26-28.9.20 και 5-6.10.20: Ολοκλήρωσε η πρώτη ομάδα της Συνδικαλιστικής Σχολής της ΠΕΟ την εκπαίδευσή της με το νέο πρόγραμμα για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

23-29.9.20: Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι μέλη της ΕΚΥΣΥ σε όλες τις επαρχίες έξω από τα Οικήματα της ΠΕΟ, διεκδικώντας επαναφορά των δικαιωμάτων τους και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους ώστε να μην υπάρχουν φτωχοί συνταξιούχοι.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου, παγκόσμιας Ημέρας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας στα πλαίσια των δράσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) ενώ προηγήθηκαν επαρχιακά συνέδρια στα οποία ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα συνεχιζόμενα προβλήματα των συνταξιούχων τα οποία δυστυχώς παραμένουν άλυτα παρόλες τις προσπάθειες και τα διαβήματα της ΕΚΥΣΥ προς την κυβέρνηση.

3.10.20: Συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στις 3 Οκτωβρίου 1945.

7.10.20: Αγωνιστικούς χαιρετισμούς και συγχαρητήρια προς το ΠΑΜΕ και τις υπόλοιπες αντιφασιστικές δυνάμεις για τον αγώνα τους ενάντια στο φασισμό, στέλνει η ΠΕΟ με αφορμή την καταδικαστική απόφαση κατά της Χρυσής Αυγής. Η απόφαση του  Εφετείου  επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση και ένοχη για την δολοφονία  του μαχητικού τραγουδιστή Παύλου Φύσα, την δολοφονική επίθεση εναντίον των  συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και εναντίον μεταναστών εργαζομένων.

8.10.20: Πολύ σημαντική η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, να κατατάσσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην κατηγορία αυτοτελώς εργαζομένων αντί της μισθωτής εργασίας. Την προσφυγή άσκησε για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα απογευματινά επιμορφωτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ η οποία δικαιώνεται στον αγώνα που έκανε με χιλιάδες εργαζόμενους εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια.

8.10.20: Με ένα πανηγυρικό Συνέδριο τίμησε η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση των πρώτων Συντεχνιών των Οδηγών, των Λιμενεργατών, των Εργατών Γεωργίας, των Υλοτόμων και Εργατών Δασών το 1940. Το Παγκύπριο Συνέδριο είχε κεντρικό σύνθημα «80 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ, ΔΡΑΣΗΣ και ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. ΑΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

8.10.20: Γίναμε μάρτυρες ακόμη μιας προκλητικής και παράνομης ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας, στην κατεύθυνση του εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης καταδίκασε έντονα την ενέργεια  αυτή, η οποία, τονίζει, πρέπει να καταγγελθεί και να στηλιτευτεί διεθνώς.

9.10.20: Η Άγκυρα και η ψευδοκυβέρνηση του Ερσίν Τατάρ έκαναν πράξη το επικοινωνιακό σόου που έστησαν και άνοιξαν το σημείο διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων. Έτσι γράφεται μια «μαύρη σελίδα» στα Κατεχόμενα, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της εκστρατείας του κ. Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές».

14.10.20: Η ηγεσία της ΠΕΟ ξεκίνησε κύκλο επαφών με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα θέματα των Ταμείων Προνοίας και του Νομοσχεδίου για ενιαία εποπτική αρχή, της καθιέρωσης ελάχιστου μισθού και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και άλλα θέματα ευρύτερης κοινωνικής σημασίας.

15.10.20: Ικανοποίηση Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ για το γεγονός ότι επιτέλους το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε στη Βουλή τους κανονισμούς που διέπουν τη δημιουργία χώρων μητρικού θηλασμού στο χώρο εργασίας.

18.10.20: Ο εκλεκτός της Άγκυρας είναι ο νέος κατοχικός ηγέτης. Ο Ερσίν Τατάρ επικράτησε του Μουσταφά Ακιντζί στον δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών των κατεχομένων. Ο Τατάρ έλαβε ποσοστό 51.74%  ενώ ο Ακιντζί έλαβε 48.26%.

19.10.20: Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκής Εκστρατείας Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικού σεμιναρίου. Η εβδομάδα ασφάλειας και υγείας ολοκληρώθηκε στις 23 Οκτωβρίου. Θέμα της εκστρατείας οι «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας – ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ». 

27.10.20: Μετά από εντατικό διάλογο, διαβουλεύσεις και συζητήσεις υπογράφηκαν οι συμφωνίες που αφορούν τα τρία μεγάλα ζητήματα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, το οργανόγραμμα, τα περιθωριακά ωφελήματα και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για ανέγερση του νέου κτιρίου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

30.10.20: Αύξηση 90% παρουσίασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ο οποίος ανήλθε στις 31.487 άτομα σε σχέση με 16.544 τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με την αγορά εργασίας να επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία του κορωνοϊού και τον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.

31.10.20: Ολοκληρώνεται το «Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε Υπηκόους Τρίτων Χωρών (ενήλικες)» του ΙΝΕΚ ΠΕΟ.

3.11.20: 24ωρη απεργία καθαριστριών, καθαριστών και βοηθών θαλάμου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας λόγω της αδυναμίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας να καλύψει επείγουσες ανάγκες σε θέσεις εργασίας που έχουν προκύψει, ειδικά μετά τη λειτουργία της νέας πτέρυγας του νοσηλευτηρίου.

3.11.20: Οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους ανάμεσα στον απερχόμενο, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, τον Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ενός κλίματος πρωτοφανούς πόλωσης στη χώρα. Έπειτα από τέσσερις ημέρες αναμονής ο Μπάιντεν κερδίζει τη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

4.11.20: Στο πλαίσιο των συναντήσεων της Επιτρόπου Ισότητας, Ιωσηφίνας Αντωνίου με τις οργανώσεις μέλη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ), πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.

5.11.20: Την ανάγκη περαιτέρω στήριξης μερίδας εργαζομένων που περνούν πολύ δύσκολα εξαιτίας της πανδημίας τόνισε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, με αφορμή την εξαγγελία των νέων μέτρων στήριξης από το Υπουργείο Εργασίας.

5.11.20: Τηλεδιάσκεψη της Γραμματείας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Κλωστοϋφαντουργίας της ΠΣΟ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από την Αίγυπτο, την Αργεντινή, τη Συρία, το Μπαγκλαντές, την Ελλάδα, τη Βραζιλία, το Πακιστάν, την Κύπρο και την Ουρουγουάη. 

6.11.20: Τη σημασία της άντλησης των κατάλληλων διδαγμάτων από την πανδημία του κορονοϊού και των επιπτώσεών της στον σχεδιασμό των πολιτικών προτεραιοτήτων της Κύπρου στα πλαίσια της Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζει η ΠΕΟ στο έγγραφο που κατέθεσε στα πλαίσια διαβούλευσης που διεξήχθη διαδικτυακά με το Υπουργείο Οικονομικών.

9.11.20: Συνάντηση κοινής αντιπροσωπίας των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Διευθυντή και μέλη της Διευθυντικής Ομάδας του ΟΚΥπΥ. Κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και συζήτηση για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓΕΣΥ, ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και η στήριξη και προστασία των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτό κάτω από δύσκολες συνθήκες για την όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργία των νοσηλευτηρίων. 

10.11.20: Ο εντοπισμός 100 και πλέον κρουσμάτων κορωνοϊού στο σφαγείο Cypra έγινε η αφορμή για να αποκαλυφθούν οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ξένων εργαζομένων αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους για προστασία τους από τον ιό. Την ίδια στιγμή, ήρθε ξανά στο φως ένα ζήτημα το οποίο η ΠΕΟ επισημαίνει διαρκώς εδώ και αρκετό καιρό και έχει να κάνει με την πολιτική εργοδότησης ξένων εργαζομένων αιτητών πολιτικού ασύλου και φοιτητών.

11.11.20: Αυθόρμητη ολοήμερη στάση εργασίας πραγματοποίησαν 500 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του City of Dreams Mediterranean (CASINO) της κατασκευαστικής εταιρείας AVAX-TERNA JV στην Λεμεσό απαιτώντας την καταβολή των μισθών τους αφού η εταιρεία καθυστερεί επανειλημμένα την πληρωμή τους.

12.11.20: Νέα δέσμη έκτακτων μέτρων για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, που θα έχουν ισχύ Παγκύπρια, αλλά και επιπρόσθετων μέτρων για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Ουσιαστικά τίθενται σε καθεστώς lockdown οι δύο αυτές επαρχίες.

12.11.20: Στην ψήφιση της νομοθεσίας η οποία κατοχυρώνει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία προχώρησε η Ολομέλεια της Βουλής.

15.11.20: Επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου για το θέμα των αλλοδαπών εργαζομένων με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού που διαγνώστηκαν σε εργαζόμενους στο σφαγείο CYPRA, απέστειλε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ζητώντας όπως αρχίσει εκ νέου ο διάλογος για την στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού.

16.11.20: Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την ανησυχία της για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομεία και καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους.

18.11.20: Τηλεδιάσκεψη του ΓΓ της ΠΣΟ με τους επικεφαλής των Διεθνών Κλαδικών Ενώσεων της Ομοσπονδίας.

29.11.20: Με την ευκαιρία της 29ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΣΟ  διοργάνωσε  Διεθνές Διαδικτυακό Συμπόσιο Αλληλεγγύης με τη συμμετοχή Παλαιστινίων συνδικαλιστών  και  αντιπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων από  τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

30.11.20: Διαδικτυακή συνάντηση της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) με την συμμετοχή μελών της Γραμματείας Νέων Εργαζομένων  της Ομοσπονδίας στην περιφέρεια της Ευρώπης.

1.12.20: Επεκτάθηκαν οι υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες το Γενικό Σύστημα Υγείας αφού σε αυτό έχουν ενταχθεί φυσιοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, εργοθεραπευτές, κλινικοί ψυχολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι, νοσηλευτές, μαίες και οδοντίατροι.

7.12.20: Συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία η είδηση της σύλληψης μητέρας που πήγε να εργαστεί αφήνοντας τα τρία παιδιά της σπίτι χωρίς επιτήρηση. Το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ επισημαίνει ότι η είδηση αυτή έχει αναδείξει μια κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα μονογονιοί και μετανάστριες οι οποίες βρίσκονται μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα, μεταξύ της ανάγκης για εργασία για την εξασφάλιση της οικονομικής  επιβίωσης της οικογένειας τους και της έλλειψης δομών φροντίδας οικονομικά προσιτών με βάση τα εισοδήματα τους.

8.12.20: Νεαρός άντρας 33 χρόνων έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα όταν παρασύρθηκε από όχημα στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, στο ύψος της κοινότητας Πισσουρίου. Ο άτυχος 33χρονος, υπάλληλος εταιρείας που ανέλαβε τον καθαρισμό και τη συντήρηση του οδικού δικτύου.

11.12.20: Η ΕΚΥΣΥ θέτει εκ νέου επιτακτικά τα προβλήματα των συνταξιούχων σε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας. Παρόλα αυτά δεν ξεκαθάρισε το τοπίο σε ότι αφορά τον τρόπο εξέτασης αιτήσεων χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι από το 2018 και μετά υπέβαλαν αίτηση για να επανακτήσουν την μικρή επιταγή, η οποία τους αποκόπηκε από τον Νοέμβριο του 2014. Η ΕΚΥΣΥ έθεσε επίσης ξανά την απαίτηση για υλοποίηση της δέσμευσής της κατά την προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές πριν από ένα χρόνο για να εξεταστούν και να εγκριθούν οι αιτήσεις, χωρίς να θεωρείται αποξένωση περιουσιακών στοιχείων η σημαντικότατη μείωση του επιτοκίου στις καταθέσεις όπως η υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων τις θεωρεί μέχρι σήμερα, ωστόσο δεν δόθηκε απάντηση ακόμα στους αιτητές.

15-16.12.20: Πραγματοποιήθηκε η ετήσια σύνοδος  του Προεδρικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ΠΣΟ. Στη σύνοδο συμμετείχαν όλα τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου, οι Γενικοί Γραμματείς των κλαδικών διεθνών ενώσεων, οι υπεύθυνοι των περιφερειακών γραφείων και τα μέλη της επιτροπής ελέγχου της ΠΣΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση η ΠΕΟ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Πάμπη Κυρίτση ο οποίος κατέχει την θέση του αντιπροέδρου της ΠΣΟ. Λόγω των συνθηκών που επικρατούν με την πανδημία η σύνοδος πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου.

16.12.20: Η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής Κύπρου-ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στον τομέα των Κέντρων Αναψυχής και ιδιαίτερα στα εστιατόρια, με τα νέα μέτρα για καταπολέμηση της πανδημίας και της υποχρέωσης να κλείνουν στις 7 μ.μ.

18.12.20: Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέδωσε πακέτα αλληλεγγύης σε Λευκωσία και Λεμεσό σε οικογένειες που έχουν απόλυτη ανάγκη ώστε να περάσουν ανθρώπινα τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Φέτος το Δίκτυο στήριξε περίπου 900 οικογενειών Παγκύπρια (7.000 άτομα περίπου).

20.12.20: Η ΠΕΟ στηρίζει και συμμετέχει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών #Right2Cure  #ΔικαίωμαΣτηΘεραπείαγια ελεύθερη πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια, για να μην επιτραπεί η κερδοσκοπία των φαρμακευτικών κολοσσών σε βάρος της υγείας των λαών και για να τεθεί η δημόσια υγεία πάνω από τα ιδιωτικά κέρδη.

21.12.20: Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ σε συνεδρία του προέβη σε εκτίμηση της κατάστασης σ’ ότι αφορά τα εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και καθόρισε τις προτεραιότητες και τους στόχους της ΠΕΟ για το 2021.

21.12.20: Ο 13ος μισθός είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων ξεκαθάρισε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σχολιάζοντας τις απόψεις εργοδοτών που αμφισβητούν τα αυτονόητα στην προσπάθεια τους να αποκόψουν μέρος ή ολόκληρο τον 13ο μισθό από τους υπαλλήλους τους με αφορμή την πανδημία.

22.12.20: Έφεραν αποτέλεσμα έστω και με καθυστέρηση οι αγώνες των συνταξιούχων και της ΕΚΥΣΥ αφού μετά από έναν ολόκληρο χρόνο παραχωρήθηκαν οι αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν συμφωνηθεί  με την έγκριση κονδυλιού  19 εκ. ευρώ σε συνάντηση που είχε η Οργάνωση τον Δεκέμβριο του 2019 με την Υπουργό Εργασίας, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΚΥΣΥ προσθέτοντας ότι σε εκείνη τη συνάντηση συζητήθηκε ξανά η διαχρονική θέση της ΕΚΥΣΥ για αύξηση των χαμηλών συντάξεων ούτως ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

22.12.20: Οι Συντεχνίες σε ανακοίνωσή τους προς το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας καταγγέλλουν τις πρακτικές κάποιων «συνδικαλιστών-επενδυτών», οι οποίοι, όπως αναφέρουν, άφησαν εδώ και δυόμιση χρόνια προσωπικό πολλών ταχυτήτων στην ίδια τράπεζα, χωρίς συλλογική σύμβαση.

22.12.20: Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ αντιδρά έντονα στην μονομερή ενέργεια ξενοδόχων να μην καταβάλουν τον 13ο μισθό στους ξενοδοχοϋπαλλήλους τους, παρά την συμφωνία και τις υποδείξεις της Υπουργού Εργασίας.

27.12.20: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά την πανδημία στην Κύπρο, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

29.12.20: Απέτυχε να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα την πανδημία η κυβέρνηση και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών λόγω covid-19, τα οποία φέρνουν νέα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

*Από την έντυπη έκδοση του Εργατικού Βήματος