Η ΕΚΥΣΥ ζητά άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

249

Χωρίς καμιά ανταπόκριση από τον Υπουργό Υγείας είναι το αίτημα της ΕΚΥΣΥ για άμεση συνάντηση μαζί του για συζήτηση των ζητημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Έχουν περάσει περισσότερο από δύο μήνες από την επιστολή που απέστειλε η Οργάνωση στον Υπουργό και στον ΟΑΥ αλλά ακόμη δεν έλαβε απάντηση για καθορισμό συνάντησης.

Στην επιστολή της η ΕΚΥΣΥ αναφέρεται σε κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ τονίζοντας όμως την θετική της εκτίμηση για τη λειτουργεία του Συστήματος και ζητά άμεσα καθορισμό συνάντησης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, το πρώτο εξάμηνο του 2020 η  ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησε σε όλες τις επαρχίες διευρυμένες συνεδρίες των Επαρχιακών και τοπικών  της  Επιτροπών. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν είναι και η πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ. «Η εκτίμηση των στελεχών μας και της ΕΚΥΣΥ είναι θετική και εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη λειτουργία του , ανεξάρτητα αν αρχικά  παρουσιάστηκαν κάποιες αδυναμίες και  προβλήματα τα οποία στη πορεία έχουν επιλυθεί ή τροχοδρομείται η επίλυση τους», αναφέρει.

Ωστόσο έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα, όπως η μερική έλλειψη φαρμάκων και το κόστος  αγοράς τους  που προκύπτει όταν επαναδιατεθούν με καθυστέρηση στα φαρμακεία αφού  ο ασθενής θα πληρώσει  την πραγματική τιμή. Επίσης πρόβλημα υπάρχει από τη συνεισφορά που πληρώνουν για αρκετά φάρμακα οι συνταξιούχοι, οι χρόνια ασθενείς, οι αιχμάλωτοι, οι παθόντες κτλ.

«Οι συνταξιούχοι και οι άλλες ομάδες ατόμων που αναφέρουμε ποιο πάνω συγκρίνοντας το κόστος που είχαν προηγουμένως ως κάτοχοι της δωρεάν κάρτας νοσηλείας σε ότι αφορά τα φάρμακα, τώρα με το ΓΕΣΥ η πλειοψηφία από αυτούς   πληρώνουν περισσότερα. Επίσης αρκετά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους δεν καλύπτονται όπως αντιγριπικά φάρμακα, σιρόπι βήχα, παυσίπονα, φαρμακευτικές κρέμες αντιφλεγμονώδες, βιταμίνες οι οποίες είναι αναγκαίες, ενέσεις ή  και χάπια  οστεοπόρωσης κ.α. Ακόμη αρκετά φάρμακα που έπαιρναν οι συνταξιούχοι για χρόνια προηγουμένως από τα κρατικά φαρμακεία, τώρα αυτά είναι εκτός ΓΕΣΥ και υποχρεώνονται να τα αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία στη κανονική τους τιμή. Ταυτόχρονα, παρατηρείται αρκετή καθυστέρηση σε μερικές περιπτώσεις για να μπορεί κάποιος ασθενής να κλείσει ραντεβού με τους γιατρούς», επισημαίνει η ΕΚΥΣΥ στην επιστολή της.

Οι Επαρχιακές Επιτροπές της Οργάνωσης συζήτησαν γενικά το κόστος που έχουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι προηγουμένως είχαν σχεδόν δωρεάν ή δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα κρατικά νοσηλευτήρια. Ενώ τώρα με το ΓΕΣΥ πληρώνουν κάθε μήνα εισφορά επί της σύνταξης τους ύψους 2,65% και παράλληλα συνεισφορά για τα φάρμακα που δεν καλύπτονται από το Σύστημα.

Αιτήματα της ΕΚΥΣΥ:

  • – Όλα τα φάρμακα που έπαιρναν από τα κρατικά νοσηλευτήρια- φαρμακεία  οι συνταξιούχοι να τα  παίρνουν τώρα από τα φαρμακεία με πληρωμή μόνο τη συμπληρωμή (€1).
  • – Διαφοροποίηση της εισφοράς των συνταξιούχων που είναι στο 2.65% ώστε να μην επηρεάζεται το βιοτικό τους επίπεδο ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων.
  • – Να μην υπάρχει ανώτερο όριο επισκέψεων στους προσωπικούς γιατρούς.