Η επανένωση της Κύπρου είναι εφικτή μόνο με ένα δυνατό ΑΚΕΛ

349

Η επανένωση της Κύπρου είναι εφικτή μόνο με ένα δυνατό ΑΚΕΛ

Ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ εκφράζεται από τις νεοφιλελεύθερες της πολιτικές που οδήγησαν στη δημιουργία μιας μεγάλης στρατιάς ανέργων, τονίζει με συνέντευξη του στο Εργατικό Βήμα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Niyazi Kızılyürek συμπληρώνοντας παράλληλα πως ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι ανασφάλιστο και εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Διαμηνύει ότι όλες οι προοδευτικές-δημοκρατικές και αριστερές ομάδες επιβάλλεται να αγωνιστούν για μια καλύτερη και δικαιότερη Ευρώπη και σημειώνει τη σημασία σύναψης συμμαχιών από την ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.

Ο κ. Kızılyürek αναφέρει ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι η ουσιωδέστερη συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στην επίλυση του Κυπριακού θα είναι η στήριξη ιδεών, πρωτοβουλιών και προγραμμάτων τα οποία θα προάγουν την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση ότι η εκλογική ενίσχυση του ΑΚΕΛ στις επερχόμενες Ευρωεκλογές είναι ουσιώδης για το ξεπέρασμα του τέλματος στο οποίο βρισκόμαστε στο Κυπριακό.

Τονίζει επίσης ότι η Αριστερά είναι η δύναμη η οποία, περισσότερο από κάθε άλλη, μπορεί να αντιπαραταχθεί στα διαρκώς ενισχυόμενα ρεύματα του ρατσισμού και του εθνικισμού.

Ερ: Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα στην Κύπρο που τοποθετείται κατά του αντιδραστικού χαρακτήρα της Ε.Ε. Πως εκφράζεται αυτή η πολιτική από τους θεσμούς της Ε.Ε;

Απ: Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η ΕΕ, οδήγησαν στη δημιουργία μιας μεγάλης στρατιάς ανέργων. Ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι ανασφάλιστο και εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Πέραν τούτου, οι ξενοφοβικές και εθνικιστικές τάσεις των Χριστιανοδημοκρατών, της ισχυρότερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ευνοούν την ενδυνάμωση της Ακροδεξιάς.

Ερ: Σύμφωνα με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει αυτός ο αντιδραστικός χαρακτήρας;

Απ: Η ΕΕ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς αναδιαμόρφωσης. Το γεγονός ότι οι συντηρητικοί αποτελούν σήμερα την ισχυρότερη ομάδα δεν σημαίνει ότι θα ισχύει κάτι τέτοιο και στο μέλλον. Όλες οι προοδευτικές-δημοκρατικές και αριστερές ομάδες επιβάλλεται να αγωνιστούν για μια καλύτερη και δικαιότερη Ευρώπη.

Ερ: Μπορεί η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο;

Απ: Δεν είναι μυστικό ότι η δύναμη της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο είναι σχετικά περιορισμένη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι δυναμική και αποτελεσματική. Η επιρροή και η δύναμή της μπορούν να ενισχυθούν μέσω της σύναψης ορθών πολιτικών συμμαχιών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων. Επί παραδείγματι, μπορεί να συναφθεί συνεργασία με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις για τη δημιουργία ενός αντιρατσιστικού μετώπου. Επίσης, κοινές δράσεις μπορούν να αναληφθούν σε σύμπραξη και με άλλες δυνάμεις οι οποίες μοιράζονται παρόμοιες ευαισθησίες στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και των κλιματολογικών αλλαγών.

Ερ: Πολλοί επικρίνουν την Ε.Ε. για δημοκρατικό έλλειμα. Ανάμεσα σε άλλα φαίνεται ότι παρά τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το Ευρωκοινοβούλιο που είναι το μόνο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που εκλέγεται απευθείας από το λαό, εξακολουθεί να μην έχει σημαντικές εξουσίες όπως έχει για παράδειγμα η Κομισιόν. Μπορούν να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα;

Απ: Η εμβάθυνση της δημοκρατίας στην ΕΕ είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται διαρκώς και επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις ώστε η φωνή των Ευρωπαίων πολιτών να είναι όντως αποτελεσματική. Ένα ενθαρρυντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η εκλογή του επικεφαλής της Κομισιόν απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ερ: Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη. Υπάρχει ανησυχία ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Που οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς;

Απ: Όπως όλα δείχνουν, στις προσεχείς ευρωεκλογές η δύναμη της Ακροδεξιάς θα ενισχυθεί. Οι αιτίες αυτού του φαινομένου είναι πολλαπλές. Λόγω της δυσχέρειας που βιώνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί, σαν αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων οικονομικών πολιτικών, η εθνικιστική-λαϊκιστική ρητορεία των ακροδεξιών κατορθώνει να έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στις μάζες. Πέραν τούτου, ο ψηφοθηρικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε χριστιανοδημοκράτες και ακροδεξιούς οδήγησε στην επέκταση των ξενοφοβικών και αντιμεταναστευτικών τάσεων, γεγονός που ευνοεί την Ακροδεξιά. Ένας άλλος παράγοντας είναι και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, η οποία βρίσκεται αποστασιοποιημένη από τον πολίτη. Και, ασφαλώς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εθνικιστικές-λαϊκιστικές ελίτ καπηλεύονται αποτελεσματικά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή συνείδηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη σε σχέση με τα εθνικά φρονήματα των διαφόρων ευρωπαϊκών λαών.

Ερ: Με ποιο τρόπο μπορεί του ευρωκοινοβούλιο να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού;

Απ: Η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι ζήτημα που υπερβαίνει το Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες. Λόγου χάριν, το Ευρωκοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχω την άποψη ότι η ουσιωδέστερη συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στην επίλυση του Κυπριακού θα είναι η στήριξη ιδεών, πρωτοβουλιών και προγραμμάτων τα οποία θα προάγουν την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Η θεσμική ενίσχυση της επαναπροσέγγισης από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου θα θέσει ισχυρά θεμέλια για την επανένωση και την ειρήνη.

Ερ: Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές;

Απ: Με τα σημερινά δεδομένα, η πιθανότητα λύσης του Κυπριακού φαίνεται απομακρυσμένη. Η επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη να μην αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη λύση του προβλήματος. Από την άλλη, η Τουρκία δεν δείχνει καμιά ευελιξία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Συνεπώς, η εκλογική ενίσχυση του ΑΚΕΛ στις επερχόμενες Ευρωεκλογές είναι ουσιώδης για το ξεπέρασμα του τέλματος στο οποίο βρισκόμαστε. Η επανένωση της πατρίδας μας είναι εφικτή μόνο με ένα δυνατό ΑΚΕΛ.

Πέραν του Κυπριακού, η Αριστερά είναι η δύναμη η οποία, περισσότερο από κάθε άλλη, μπορεί να αντιπαραταχθεί στα διαρκώς ενισχυόμενα ρεύματα του ρατσισμού και του εθνικισμού. Επομένως, η στήριξη και η ενδυνάμωση του ΑΚΕΛ είναι σημαντική και από αυτή τη σκοπιά.

Εν ολίγοις, στηρίζοντας το ΑΚΕΛ, οι πολίτες ενισχύουν τον αγώνα για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον ρατσισμό και τον εθνικισμό και συνδράμουν στην επάνοδο του Κυπριακού σε τροχιά λύσης.