Η εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους απ’ ότι ο πόλεμος

543

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από την εργασία απ’ ότι στους πολέμους.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει  την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία» με στόχο την ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο στη πρόληψη των ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ, τα οποία παραθέτει σε ανακοίνωση της η ΠΕΟ:

  • 2.200.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο, ο αριθμός ο οποίος δείχνει αύξηση του 10% τα τελευταία χρόνια.
  • Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
  • Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος πεθαίνει από ατύχημα ή νόσο που σχετίζεται με την εργασία του.
  • Με το τέλος αυτής της ημέρας 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα και 5500 εργαζόμενοι θα έχουν πεθάνει από ατύχημα ή νόσο σχετιζόμενη με την εργασία τους. 

Αυτό σημαίνει ότι η Εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους από ότι οι πόλεμοι!

Στην Κύπρο δυστυχώς, τονίζει η ΠΕΟ, η εικόνα που παρουσιάζεται  τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτική με τα εργατικά ατυχήματα να είναι στα ύψη. Χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε χρόνο είναι θύματα εργατικών ατυχημάτων με όλες τις δυσμενής συνέπειες που συνεπάγονται από ένα εργατικό ατύχημα.  Η μη ύπαρξη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, η μη ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία  και πολλών άλλων παραλήψεων, οδηγούν στα δυσάρεστα αποτελέσματα να θρηνούμε θύματα των εργατικών ατυχημάτων.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και κυρίως στην πλευρά της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων από πλευράς των εργοδοτών. Πρέπει οι εργοδότες, σημειώνει η ΠΕΟ, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους καθορίζει η νομοθεσία και η ηθική έναντι των εργοδοτουμένων τους για ελαχιστοποίηση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Επιπρόσθετα πρέπει να επισημαίνεται ο ρόλος του υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα ο καίριος ρόλος του Τμήματος  Επιθεώρησης Εργασίας στην ορθή τήρηση και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με στόχο την μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας  πρέπει να στελεχωθεί κατάλληλα και να δίδει έντονα το στίγμα του στην πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας.

«Η ΠΕΟ τα τελευταία χρόνια με την  σωρεία εισηγήσεων που υπέβαλε προσπάθησε να βελτιώσει την αρνητική κατάσταση στην Ασφάλεια και Υγεία, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε καμία ανταπόκρισή από την αρμόδια αρχή. Μερικές από τις εισηγήσεις μας είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση των νεοεισερχομένων, η υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων σε κλάδους υψηλού κινδύνου, η ένταξη περισσοτέρων επαγγελμάτων στην επιτήρηση της υγείας των εργαζομένων, η διαφάνεια στην διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων και η σύσταση και σωστή λειτουργία των επιτροπών ασφάλειας.»