Η ιδρυτική Συνδιάσκεψη της ΠΕΟ στις 30-31 Μαρτίου 1946

336

Στις 30-31 Μαρτίου το 1946, ακολούθως μετά την ιστορική δίκη που διέλυσε την ΠΣΕ, πραγματοποιήθηκε η ΄Δ Παγκύπρια Συντεχνιακή Συνδιάσκεψη που ενέκρινε την ίδρυση της ΠΕΟ.

Στην συνδιάσκεψη που έγινε στο Νέο Λυρικό Θέατρο Λευκωσίας συμμετείχαν 646 αντιπρόσωποι 12,900 μελών από 93 συντεχνίες. Κύριο θέμα της συνδιάσκεψης ήταν το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας της νέας Ομοσπονδίας που μεταξύ άλλων ανάφεραν :

«Βάση για κάθε εργατική νίκη, είναι η ενότητα των δυνάμεων της εργατικής τάξης. Η εργατική ενότητα αποτελεί κύριο σύνθημα της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία διακηρύττει την προσήλωση της προς το ιδεώδες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού και ταυτόχρονα προς το ιδεώδες της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας όλων των λαών {…} Οφείλουμε όμως να καταστήσουμε σαφές, ότι μέσα στις οργανώσεις μας δεν έχουν θέση εκείνα τα στοιχεία που πάντα έβλαπταν στο παρελθόν την εργατική υπόθεση. Θα δεχόμαστε όπως ουσιαστικά και στο παρελθόν κάθε τίμιο εργάτη, μη φασίστα εργάτη, κάθε δημοκράτη εργάτη, κάθε καλής πίστης εργάτη, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκει. Μέσα στες επαγγελματικές μας οργανώσεις έχει τη θέση του ο κάθε ένας που είναι καλής πίστης και είναι έτοιμος να δουλέψει τίμια και ειλικρινά για το καλό της εργατικής τάξης» {…}

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε στην ηγεσία της ΠΕΟ τους ακόλουθους: Μιχάλη Μοντάνιο, Αντρέα Φάντη, Φυλακτή Παρτασίδη, Γεώργιο Φωτίου, Γαβριήλ Μακρή, Παυλάκη Γεωργίου, Γιάννη Τσίγγη, Παντίνο Μαυρογένη, Μιλτιάδη Μιλτιάδους, Γεώργιο Μηνά, Γεώργιο Σιάντο, Χριστόδουλο Νικολάου, Θέμη Κούτσιο, Μιχαλάκη Ολύμπιο, Άθω Κρινάνθη, Αντρέα Κίτση και Μεχμέτ Εμίν.

Η ΠΕΟ, καθοδήγησε και καθοδηγεί μέχρι σήμερα τους εργατικούς αγώνες του ταξικού μας συνδικαλιστικού κινήματος απαιτώντας σε όλους τους χώρους εργασίας καλύτερες συνθήκες για τους εργαζομένους, για αυτό και είναι σημαντικό να παραμείνει δυνατή μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε με αντίσταση και πάλη. 

Επιμέλεια-Έρευνα: Μαρί-Κωνστάνς Κων/νου, Υπεύθυνη Ιστορικού Εργατικού Μουσείου και Ιστορικού Αρχείου ΠΕΟ