Η Κύπρος και το μέλλον της έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό ΑΚΕΛ

440

«Σηκώνουμε όλοι τα μανίκια πάνω και ξεκινάμε δουλειά για να κερδίσουμε το στοίχημα αυτό προς όφελος του ΑΚΕΛ, άρα και της Κύπρου, του λαού, των εργαζομένων, των πολλών»

Σίγουρος ότι μπορεί να αναστραφεί η καθοδική πορεία του ΑΚΕΛ σε ψήφους και ποσοστά είναι ο νέος ΓΓ Στέφανος Στεφάνου τονίζοντας με συνέντευξη του στο ΕΒ ότι το Κόμμα μπορεί να συνεχίσει να διεκδικεί για τους εργαζόμενους εντός και εκτός βουλής ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο Στ. Στεφάνου διαμηνύει ότι για το ΑΚΕΛ τα εργασιακά θέματα αποτελούν προτεραιότητα και σχολιάζει την πρόσφατη κατάθεση αντεργατικών προτάσεων από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό των κυβερνώντων η αλαζονεία, ο αυταρχισμός, η απουσία διαλόγου και διαβούλευσης, η προώθηση πολιτικών που πλήττουν την πλειοψηφία της κοινωνίας, τονίζει με έμφαση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Αναφέρεται επίσης στο Κυπριακό λέγοντας ότι ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε σε τόσο κρίσιμο, τόσο επικίνδυνο σημείο. Σημειώνει ότι η διχοτόμηση επικρέμεται από πάνω μας ως δαμόκλειος σπάθη και πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να προσπαθήσει να σπρώξει τα πράγματα μπροστά.

Συνέντευξη στον Σπύρο Σωτηρίου

  1. Η εκλογή σας στην ηγεσία του ΑΚΕΛ ήρθε ένα μήνα μετά το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που αποτέλεσε συνέχεια της οπισθοχώρησης, σε ποσοστά και ψήφους, του 2016. Μπορεί να αναστραφεί αυτή η καθοδική πορεία;

Απαντώ απερίφραστα και χωρίς δισταγμό: ασφαλώς και μπορούμε. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει αυτόματα. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και στοχευμένες αποφάσεις και ενέργειες. Χρειάζεται συνέπεια, επιμονή και υπομονή στην υλοποίηση των αποφάσεων. Το πιο σημαντικό όμως είναι να είμαστε ξανά καινοτόμοι και ρηξικέλευθοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής και να απαντήσουμε με επάρκεια στις απαιτήσεις που έχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας από την Αριστερά.

Τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών τα συζητήσαμε εξαντλητικά σε διάφορες φάσεις, με αποκορύφωμα το Συνέδριο. Στο Συνέδριο μπήκαν κάτω πολλές και αξιόλογες εισηγήσεις, πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους αυτές οι εισηγήσεις έγιναν από νέους ανθρώπους.

Είναι κοινή πεποίθηση και όχι μόνο του κόσμου του ΑΚΕΛ αλλά και ευρύτερα ανθρώπων της Αριστεράς ότι το ΑΚΕΛ μπορεί και πρέπει να επανέλθει στη θέση που του αξίζει. Έχουμε μακρά ιστορική και πολιτική εμπειρία, πολιτικές θέσεις και προτάσεις. Διαθέτουμε πολλά και αξιόλογα στελέχη, έμπειρα αλλά και νεαρότερα. Το κυριότερο, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε σκληρά για να ενισχυθεί η επιρροή του ΑΚΕΛ και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό επίπεδο. 

  • Η πορεία του κόμματος αντανακλάται και στη μάχη υπεράσπισης των εργαζομένων; Μπορεί το ΑΚΕΛ να διεκδικήσει για τους εργαζόμενους και να κερδίσει μάχες εντός και εκτός Βουλής με τον ίδιο τρόπο όπως π.χ. την εποχή που είχε ποσοστά πέραν του 30%;

Σίγουρα μπορεί, λαμβανομένου πάντοτε υπόψιν του συσχετισμού δυνάμεων που υπάρχει. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ένα πράγμα: ακόμα και τότε που το ΑΚΕΛ είχε ποσοστά πέραν του 30% είχε ανοιχτές τις πόρτες για κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες προκειμένου τα αιτήματα που έβαζε να τυγχάνουν της πλατύτερης, της ευρύτερης δυνατής στήριξης. Επιδιώκουμε τις συνεργασίες διότι έτσι γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί. Όταν είμαστε μόνοι μας είναι λιγότερες οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε αντιλαϊκές πολιτικές ή να προωθήσουμε φιλολαϊκές πολιτικές.

Ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία είναι κρίσιμο και αναγκαίο να συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τους εργαζόμενους εντός και εκτός Βουλής.

  • Μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών θεωρείτε ότι υπάρχει αποθράσυνση από πλευράς κυβέρνησης για να ανασύρει από τα συρτάρια αντεργατικές πολιτικές όπως την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης;

Λαμβάνοντας υπόψιν συνολικά πώς συμπεριφέρεται η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ μπορούμε να πούμε πως δεν περίμενε το εκλογικό αποτέλεσμα για να αποθρασυνθεί. Άλλωστε ο ΔΗΣΥ δεν κέρδισε στις εκλογές παρότι προσπαθεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα σαν νίκη. Έχασε κι αυτός ποσοστά για δεύτερη συνεχόμενη αναμέτρηση στις βουλευτικές εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό των κυβερνώντων η αλαζονεία, ο αυταρχισμός, η απουσία διαλόγου και διαβούλευσης, η προώθηση πολιτικών που πλήττουν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να υπάρχει ισχυρή και οργανωμένη αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές, στην οποία το ΑΚΕΛ φιλοδοξεί να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Ειδικά σε ότι αφορά το θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, εμείς ξεκάθαρα και χωρίς ενδοιασμό είμαστε εναντίον της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης. Το ΑΚΕΛ δίπλα και μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσει τον αγώνα για να μην περάσουν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

  • Υπάρχουν μια σειρά από μεγάλα ανοικτά θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους όπως ο κατώτατος μισθός, το πέναλτι 12% για όσους αφυπηρετούν στα 63, οι ευέλικτες μορφές εργασίας που απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις κ.α. Θα τεθούν επί τάπητος από τη νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ; Ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Για το ΑΚΕΛ τα εργασιακά θέματα αποτελούν προτεραιότητα και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Είμαστε το Κόμμα των εργαζομένων.

Το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για τα εργασιακά, τις οποίες έθεσε ενώπιον του λαού και προεκλογικά και, σε αντίθεση με άλλους, θα συνεχίσει να τις θέτει και μετεκλογικά.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν τον καθορισμό κατώτατου μισθού κατ’ επάγγελμα, την υποχρέωση των εργοδοτών να εφαρμόζουν τη συμφωνημένη συλλογική σύμβαση, την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% στην πρόωρη σύνταξη, νομοθετική κατοχύρωση κατώτατων μισθών και δικαιωμάτων εκεί που δεν υπάρχουν συμβάσεις και πολλά άλλα.

Ακριβώς επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι την επόμενη μέρα της πανδημίας ο κόσμος της εργασίας, τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα θα έχουν να αντιπαλέψουν τις αρνητικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα μας τα θέματα των εργασιακών αλλά και της κοινωνικής προστασίας.

Θα βάλουμε λοιπόν μπροστά για προώθηση των θέσεων και των προτάσεων μας και για διεκδίκηση πολιτικών και μέτρων που να ανακουφίσουν όσους έχουν ανάγκη.

  • Ομολογουμένως το Κυπριακό είναι σήμερα σε ένα κομβικό σημείο. Με τις παλινωδίες των τελευταίων χρόνων φτάσαμε στο πάρα πέντε της οριστικής διχοτόμησης. Μπορεί να αναστραφεί και με ποιο τρόπο, αυτή η πορεία με πρωταγωνιστές τους Αναστασιάδη-Τατάρ;

Μπορούμε να πούμε ότι ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκε σε τόσο κρίσιμο, τόσο επικίνδυνο σημείο το Κυπριακό. Η διχοτόμηση επικρέμεται από πάνω μας ως δαμόκλειος σπάθη. Είναι γεγονός ότι τα πράγματα είναι σήμερα δυσκολότερα απ’ ότι ήταν προηγουμένως με την έννοια ότι στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται ένας άνθρωπος του Ερντογάν, με απαράδεκτες θέσεις. Ο Ερσίν Τατάρ είναι επίσης γεγονός ότι πλέον επίσημα και ανοικτά η Τουρκία βάζει στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών και προχωρεί στη δημιουργία νέων σοβαρών τετελεσμένων στην Αμμόχωστο. Όλα αυτά είναι απόρροια του ναυαγίου του Κραν Μοντανά αλλά και του γεγονότος ότι η Τουρκία έφυγε από εκεί απενοχοποιημένη από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και η ευθύνη για την αποτυχία επιμερίστηκε στις δύο κοινότητες.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό γεμάτο προκλήσεις για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι να πούμε ότι η Τουρκία είναι προκλητική και επιθετική, ο Τατάρ εμμένει σε θέσεις απαράδεκτες, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Η άλλη είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν γίνεται να αφήνουμε τον χρόνο να περνά αναξιοποίητος και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα υπάρχει στα δικά μας χέρια ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Αν δεν καταστεί αυτό εφικτό τουλάχιστον η ευθύνη δεν θα βαραίνει εμάς. Άρα πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να προσπαθήσει να σπρώξει τα πράγματα μπροστά. Εμείς καταθέσαμε πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, την δώσαμε στον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη τον περασμένο Δεκέμβριο και την επαναφέραμε πρόσφατα στο Εθνικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης δεν έδειξε μέχρι στιγμής διάθεση να προβληματιστεί έστω για την πρόταση αυτή. Πρέπει όμως να κατανοήσει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς, δεν υπάρχει άλλος χρόνος να χαθεί.

Η Κύπρος κινδυνεύει και έχει ευθύνη να την προστατεύσει από τον εφιάλτη της οριστικής διχοτόμησης. Με το πέρασμα των χρόνων εντείνεται η προσπάθεια της Τουρκίας να αφομοιώσει τα κατεχόμενα και να εξαφανίσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Ν. Αναστασιάδης χειρίζεται το Κυπριακό. Είναι δική του ευθύνη για ό,τι προκύψει.

  • Σε πέντε μήνες έχουμε Δημοτικές Εκλογές ενώ σχετικά σύντομα, το 2023, θα έχουμε και Προεδρικές. Θα καταφέρει το ΑΚΕΛ να λύσει τα προβλήματα που εντοπίστηκαν μετά την εσωκομματική συζήτηση για το αποτέλεσμα των Βουλευτικών και παράλληλα να διεκδικήσει με αξιώσεις αυτές τις εκλογικές μάχες;

Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι ο κόσμος του ΑΚΕΛ, αλλά και ευρύτερα όσοι προσδοκούν από το ΑΚΕΛ να βγει ξανά μπροστά για να αλλάξουν τα πράγματα αναμένουν να δώσουμε δείγματα γραφής άμεσα και αποτελεσματικά. Θα το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να είναι όλοι βέβαιοι. Το στοίχημα να επανέλθει το ΑΚΕΛ τους αφορά όλους, κανένας δεν περισσεύει. Σηκώνουμε όλοι τα μανίκια πάνω και ξεκινάμε δουλειά για να κερδίσουμε το στοίχημα αυτό προς όφελος του ΑΚΕΛ, άρα και της Κύπρου, του λαού, των εργαζομένων, των πολλών. Είναι πεποίθηση μας ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα. Η Κύπρος και το μέλλον της έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό ΑΚΕΛ.