Η πανδημία επιδείνωσε την τραγική κατάσταση των εργαζομένων στην Παλαιστίνη

444

Ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Παλαιστίνη μιλούν στο Εργατικό Βήμα

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία του κορωνοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των κρατών. Στα Παλαιστινιακά εδάφη το πρόβλημα ήταν και είναι πιο σύνθετο και πιο πολύπλοκο ένεκα της Ισραηλινής κατοχής. Το Εργατικό Βήμα συνομίλησε με τον πρόεδρο Συνασπισμού Παλαιστίνιων Εργαζομένων Mohammad Arqawee και με την αντιπρόεδρο Νέας Γενικής Ένωσης Παλαιστίνιων Εργαζομένων Suzan Tayseer Salam οι οποίοι περιγράφουν το πως βίωσαν οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι την πανδημία του COVID-19. Σχολιάζουν στη συνέντευξη τους τα μέτρα που έλαβε η Παλαιστινιακή κυβέρνηση, τη στάση του Ισραήλ, τα ψηλά ποσοστά ανεργίας στην Παλαιστίνη και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι.

Επιμέλεια Σπύρος Σωτηρίου

MOHAMMAD ARQAWEE

Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκε η Παλαιστίνη από την πανδημία;

Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος  που πλήττεται από την κρίση του κορονοϊού, η Παλαιστίνη έχει πληγεί από αυτήν την πανδημία  από τις αρχές Μαρτίου 2020 έως τώρα. Η Παλαιστίνη είχε σχεδόν παραλύσει εξαιτίας των  μέτρων έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκαν  μετά την εμφάνιση  των πρώτων κρουσμάτων στην παλαιστινιακή πόλη της Βηθλεέμ. Σημειώνουμε ότι στην περιοχή της Βηθλεέμ  καταγράφονται πολύ ψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας ανάμεσα στους  Παλαιστίνιους  εργάτες.

Πόσοι εργαζόμενοι επηρεάστηκαν από τα μέτρα κατά της πανδημίας;

Από τα περιοριστικά μέτρα επηρεάστηκαν  περίπου 560.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στην παλαιστινιακή αγορά εργασίας, και η πλειοψηφία τους απασχολείται με άτυπες μορφές εργασίας.

Υπήρξε στήριξη των εργαζομένων από την κυβέρνηση;

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έδωσε κάποια χρηματική βοήθεια και διένειμε πακέτα τροφίμων έσπευσε να νομοθετήσει και να εγκρίνει  αποφάσεις και προγράμματα που δεν  βελτίωσαν την ήδη δύσκολη ζωή  των εργαζομένων και τη δύσκολη τους πραγματικότητα.  Επίσης η κυβέρνηση, η Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων PGFTU  και ο ιδιωτικός τομέας συνήψαν  μια αδύναμη συμφωνία που στην ουσία παραβιάζει την  συμφωνία συνδικαλιστικών ελευθεριών και προτύπων. Πιο συγκεκριμένα η PGFTU συμφώνησε με την κυβέρνηση ότι οι εργοδότες θα πληρώνουν το 50% των μισθών των εργαζομένων αλλά εκτιμούμε ότι οι εργοδότες δεν θα το  τηρήσουν.

Η κυβέρνηση επέλεξε να αναπτύξει  τις σχέσεις της με τους εργαζομένους μόνο μέσω του συνδικάτου PGFTU με το πρόσχημα ότι η οργάνωση έκανε δωρεές 5 εκατομμυρίων σέκελ  και αποκλείστηκαν όλοι οι άλλοι  εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Ποια ήταν η αντίδραση του Ισραήλ έναντι των Παλαιστίνιων εργαζομένων που δουλεύουν εκεί;

Το Ισραήλ απαγόρευσε στους Παλαιστίνιους εργαζόμενους να μεταβαίνουν στην εργασία τους στο Ισραήλ για μια περίοδο περίπου δύο μηνών με αποτέλεσμα  137.000 Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι  να απολυθούν  από την  αγορά εργασίας του Ισραήλ,  ενώ οι εργασιακές συνθήκες ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων δεν τηρήθηκαν και άρχισαν να απελαύνουν οποιονδήποτε εργαζόμενο είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Υπήρξε κάποιου είδους συνεργασία ή συνεννόηση μεταξύ των κυβερνήσεων Ισραήλ και Παλαιστίνης για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων;

Οι εργαζόμενοι  της Παλαιστίνης αναγκάστηκαν να μείνουν στα σπίτια τους για περισσότερο από δύο μήνες και ενώ υπήρξε  συντονισμός μεταξύ της  ισραηλινής  και της παλαιστινιακής  κυβέρνησης  μέσω των υπουργείων εργασίας , δεν  τους παρείχαν  βοήθεια από οποιαδήποτε πλευρά.

Ποιες είναι οι σημερινές συνθήκες της ζωής των Παλαιστινίων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων;

Αυξήθηκε πολύ η ανεργία και η φτώχεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  η ανεργία ανέβηκε  στο 75% ενώ πριν  την κρίση του κορωνοϊού το ποσοστό ανεργίας ήταν περίπου 50%.  Η απώλεια του ημερήσιου μισθού έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην  μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους αφού ο μισθός είναι το μόνο εισόδημα για την διαβίωση τους. Η μη καταβολή των μισθών είχε ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε αριθμό  εργαζομένων.

Περίπου το 37% των εγκαταστάσεων παραγωγής και των εργοστασίων διέκοψαν την λειτουργία τους  λόγω της κρίσης και περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή σε αυτές  τις δυσλειτουργικές επιχειρήσεις.

Επηρεάστηκαν οι εργασιακές συνθήκες όσων εργαζόμενων συνεχίζουν να δουλεύουν;

Παρουσιάστηκαν προβλήματα μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων σε ότι αφορά την εργασιακή τους σχέση και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Οι εργοδότες δεν δεσμεύονται σε συμφωνίες με την κυβέρνηση για την καταβολή των μισθών ανέργων στην τοπική αγορά εργασίας τουλάχιστον κατά 50%. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζουν  τους  εργαζομένους να υπολογίζουν την περίοδο καραντίνας από την ετήσια άδεια τους ή με δικά τους έξοδα. Έχουμε καταγράψει νομικές παραβιάσεις για ορισμένες μεγάλες εταιρείες και λειτουργικά ιδρύματα.

Επίσης, ο έλεγχος  και οι μέθοδοι για παροχή  επαγγελματικής και προληπτικής ασφάλειας στους εργαζόμενους από τον ιό  στις λειτουργικές εγκαταστάσεις είναι πολύ αδύνατος.

 

SUZAN TAYSEER SALAM

Πόσο επηρεάστηκαν οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι από την πανδημία του COVID-19;

Οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον κόσμο, έχουν υποφέρει τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19, απώλειες στα εισοδήματα τους και κινδύνους για τη ζωή τους. Στις 5 Μαρτίου ο Πρόεδρος Αμπάς έκδωσε διάταγμα για αντιμετώπιση της διάδοσης της πανδημίας με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν για περίοδο 2 μηνών. Απαγορεύτηκε η διακίνηση μεταξύ των επαρχιών, έκλεισαν θρησκευτικοί χώροι, έκλεισαν χώροι όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία και περιορίστηκαν οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχασαν τα εισοδήματα τους, μειώθηκε ο κύκλος εργασιών πολλών επιχειρήσεων και αυξήθηκαν τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ξέσπασμα της πανδημίας επιδείνωσε τη ζωή των παλαιστίνιων εργαζομένων, αυξήθηκαν τα ποσοστά ανεργίας που ήταν στη Λωρίδα της Γάζας 45% και στη Δυτική Όχθη 27%.

Επηρεάστηκαν και οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι που η δουλειά τους είναι στο Ισραήλ;

Οι παλαιστίνιοι εργαζόμενοι που καθημερινά μεταβαίνουν για εργασία στο Ισραήλ όλο αυτό το διάστημα και για περίοδο 60 ημερών αναγκάστηκαν να μην επιστρέψουν στα σπίτια και τις οικογένειες, αφού διαφορετικά θα έπρεπε να τηρούν την καραντίνα των 14 ημερών.

Παρά την κατάσταση με την πανδημία, οι κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ συνέχισαν να εξασκούν βία σε βάρος των παλαιστινίων με συλλήψεις, κατακράτηση στα σημεία ελέγχου και με χρήση βίας στους τόπους δουλειάς.

Ποιους τομείς εργασίας επηρέασε περισσότερο η πανδημία;

Από την πανδημία επηρεάστηκαν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, ξενοδοχεία και εστιατόρια όπου ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 4000.

Επίσης λόγω των μέτρων επηρεάστηκαν οι εργαζόμενοι στα σχολεία, νηπιαγωγεία, οι πωλητές στις δημόσιες αγορές και στα μικρά καταστήματα.

Υπήρξε στήριξη των εργαζομένων από την κυβέρνηση; Και εάν ναι, βοήθησαν τους εργαζόμενους αυτά τα μέτρα;

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εργοδότες την καταβολή του 50% του μισθού στους εργαζόμενους, σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε η συμφωνία και σε άλλες οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν την ετήσια άδεια τους.

Επίσης διαπιστώθηκε ελλιπής έλεγχος και ανεπάρκεια στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορωνοϊό.

Η απώλεια των μισθών που είναι ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης και συντήρησης των εργαζομένων και των οικογενειών τους καθώς και η πίεση που ασκήθηκε από τους εργοδότες, προκάλεσε σε αρκετούς από αυτούς ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.

Υπήρξαν αδυναμίες στη διαχείριση της κρίσης ένεκα και της κατοχής από το Ισραήλ;

Η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας από την κυβέρνηση παρουσίασε αδυναμίες.  Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους Παλαιστίνιους εργαζόμενους που εργάζονται στο Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων μέσα σε συγκεκριμένη  ημερομηνία με περιθώριο τριών ημερών για να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες τους με τους εργοδότες στο Ισραήλ. Στη συνέχεια αυτό άλλαξε με αποτέλεσμα να μαζευτούν στα σημεία ελέγχουν πολλοί εργαζόμενοι και να δημιουργηθούν μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία τους.  Παράλληλα αρκετοί εργαζόμενοι λόγω των οικονομικών δυσκολιών και της ελλιπούς στήριξης από την παλαιστινιακή κυβέρνηση  επέλεξαν να πηγαινοέρχονται παράνομα στο Ισραήλ κάτι που επίσης έθετε σε κίνδυνο την ζωή τους. Σε πολλές περιπτώσεις συνελήφθησαν και εκδιώχθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας τους από τον ιό. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός παλαιστίνιου εργάτη που στην παραίνεση μας να μην μεταβαίνει στο Ισραήλ για να μην μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή του μας απάντησε «καλύτερα να πεθάνω από τον κορωνοϊό παρά από την πείνα».