Η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ δίπλα στος απεργούς της Αγγλικής Σχολής

402

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας δύο περιόδων κατήλθαν σήμερα οι εργαζόμενοι της Αγγλικής Σχολής λόγω της απόφασης του Διευθυντή να θέσει σε διαθεσιμότητα την πρόεδρο της Συντεχνίας της Οργάνωσης του Προσωπικού (ESSA). Η ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στην Αγγλική Σχολή με τον Γ.Γ. της Συντεχνίας Σάββα Τούλουπο να εκφράζει την στήριξη της ΠΕΟ στον αγώνα που διεξάγουν τόσο οι εργαζόμενοι γενικά όσο και προσωπικά στην Πρόεδρο της Οργάνωσης.

«Ζητούμε την άμεση απόσυρση της της διαθεσιμότητας της Προέδρου της Οργάνωσης», είπε ο Σ. Τούλουπος ο οποίος χαρακτήρισε το συμβάν ως κατάλοιπο της αποικιοκρατίας και δυστυχώς τέτοιες συμπεριφορές έναντι των εργαζομένων και της Συντεχνίας τους δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται αλλά είναι επαναλαμβανόμενες. «Εμείς ζητούμε να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοτικής πλευράς και είμαστε στη διάθεση της Συντεχνίας στην Αγγλική Σχολή να εισφέρουμε τη βοήθειά μας με την πείρα που έχουμε ως Συνδικαλιστική Οργάνωση ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα το συντομότερο», είπε ο Γ.Γ. της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ.

Τέλος, κατήγγειλε πως η ενέργεια της εργοδοτικής πλευράς οδηγεί τον Συνδικαλισμό στον μεσαίωνα: «Στον Συνδικαλισμό δεν υπάρχει επιβολή ούτε αυταρχισμός, αλλά υπάρχει ελευθερία και δικαίωμα στην έκφρασή της. Η ΠΑΣΕΥ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση και σε ότι αφορά την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης και σε ότι αφορά την άρση της διαθεσιμότητας στην οποία τέθηκε η Πρόεδρος της Συντεχνίας του προσωπικού», είπε.

Η διαθεσιμότητα της Προέδρου της Συντεχνίας παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα του συνδικαλίζεσθε

Σε ότι αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ο Διευθυντής της Αγγλικής Σχολής, κατόπιν έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα στην πρόεδρο της Συντεχνίας ESSA ότι τίθεται άμεσα σε διαθεσιμότητα, επικαλούμενος ενδεχόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά που η πρόεδρoς της Συντεχνίας απέστειλε επιστολή στους γονείς των μαθητών του σχολείου προς απάντηση της επιστολής ημ.27/09/2021 που απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο τόσο προς την Συντεχνία όσο και προς τους γονείς προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων.

Περαιτέρω, ο Διευθυντής της Σχολής απέστειλε την ίδια μέρα σε άλλα μέλη της Συντεχνίας μήνυμα για να απαντήσουν άμεσα σε ερωτηματολόγιο στα πλαίσια της εν λόγω διερεύνησης πιθανής παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Η απόφαση του ΔΣ να θέσει σε διαθεσιμότητα την εκπρόσωπο ενός συνδικαλιστικού οργάνου παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα του συνδικαλίζεσθε», τονίζεται στην ανακοίνωση. Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην Αγγλική Σχολή, η ενέργεια αυτή αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια του ΔΣ να εκφοβίσει και τρομοκρατήσει το προσωπικό και να παρεμποδίσει την πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας απεργίας που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.

Η Οργάνωση δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για μια πιο δίκαιη και δημοκρατική Αγγλική Σχολή. «Ο αγώνας των εργαζομένων της Αγγλικής Σχολής είναι αγώνας για την ισότητα και την αξιοπρέπεια στην εργασία, είναι αγώνας για μια πιο ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ζητούν ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης

Σε ότι αφορά την απεργία που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη 5 Οκτωβρίου, αξίζει να αναφέρουμε ότι το προσωπικό αναγκάστηκε να κατέλθει σε απεργιακά μέτρα εξαιτίας της στάσης του Διοικητικού Συμβουλίου και της άρνησης του για διαβούλευση προκειμένου να λυθούν ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων που απασχολούν τους εργαζομένους.

Ουσιαστικά η απόφαση λήφθηκε όταν η Επιτροπή της Οργάνωσης Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA) έλαβε εξουσιοδότηση από τα μέλη της, λόγω της ασεβούς μεταχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου προς την Επιτροπή και της απροθυμίας του να συζητήσει απευθείας με την ESSA για σοβαρά ζητήματα που αφορούν «τους όρους εργασίας, τις συνθήκες εργασίας και τα νόμιμα δικαιώματά μας ως υπάλληλοι της Σχολής», όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο.

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμα το τεταμένο κλίμα και την αγανάκτηση των εργαζομένων εξαιτίας της στάσης του Δ.Σ. Τονίζεται δε, η προσπάθεια του ΔΣ να παρουσιάσει και να λειτουργήσει τη Σχολή ως ιδιωτική επιχείρηση. Η ESSA σημειώνει πως από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να επιλύσει τα ζητήματα που εκκρεμούν, ωστόσο, όπως σημειώνει, οι επιστολές και οι προσπάθειες από μέρους τους αγνοούνται. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις και η στάση του ΔΣ είχαν ως αποτέλεσμα το προσωπικό να κατέλθει σε στάση εργασίας και τον περασμένο Ιούνιο.

Παρ’ όλα αυτά, το ΔΣ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση για διαβούλευση και εξομάλυνση της κατάστασης, παρά τις προειδοποιήσεις του προσωπικού για περαιτέρω μέτρα. Η Επιτροπή σημειώνει την έντονη απογοήτευση των μελών της για την κατάσταση, ωστόσο επισημαίνει πως πλέον εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια επικοινωνίας με το ΔΣ.

Μέσω της απεργίας, η ΕSSA απαιτεί άμεση διαβούλευση για επίλυση των εκκρεμοτήτων και έναρξη διαπραγματεύσεων για τις νέες συμβάσεις. Επίσης, απαιτεί όπως το ΔΣ συμμορφώνεται με τις υπάρχουσες συμφωνίες και διαδικασίες, αλλά και να επιδεικνύει σεβασμό προς την ESSA ώστε να επιτευχθεί μια υγιής συνεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας του να παρέμβει ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται στην Αγγλική Σχολή.

Στήριξη στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας εκφράζει και η ΟΕΛΜΕΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε.