Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ προκήρυξε το 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της

558


Πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ στην παρουσία του Αν. Γ.Γ. της ΠΕΟ Μιχάλη Παπανικολάου.

Στη συνεδρία έγινε η προκήρυξη του 27ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Συντεχνίας και συζητήθηκε η πορεία του Οργανωτικού και Οικονομικού πλάνου καθώς και οι προϋπολογισμοί.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΕΚ Μιχάλης Αρχοντίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα Συνδικαλιστικά στελέχη αυτή την περίοδο: «Δυσκολίες έχουμε σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ενασχόλησης με τα συνδικαλιστικά. Δυσκολίες στην επιθεώρηση, στην επαφή, στις συνεδρίες, στις Συνελεύσεις. Σημασία όμως έχει να βρίσκουμε τρόπους να εφαρμόζουμε πρακτικές που να μας δίνουν τη δυνατότητα να τις ξεπερνούμε», είπε.

Ο Μ. Αρχοντίδης είπε ότι το 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας θα θέσει τα νέα καθήκοντα και θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην γενικότερη δράση της Συντεχνίας, με στόχο το περαιτέρω ενδυνάμωμα της οργάνωσης, την προάσπιση και την επέκταση των μισθών και ωφελημάτων αλλά και την βελτίωση των όρων εργασίας σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας, ώστε να αναβαθμιστεί ποσοτικά και ποιοτικά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στους Κλάδους που επιθεωρεί η ΠΑΣΥΕΚ.

Εισηγητική ομιλία για την μέχρι σήμερα πορεία του οργανωτικού και οικονομικού πλάνου κατέθεσε ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Λεμεσού Νίκος Χ’’Χριστοφόρου ο οποίος ενημέρωσε το Δ.Σ. πως για σκοπούς άμιλλας μεταξύ των Συντεχνιών πως οι στόχοι που τέθηκαν για το 2022 είναι ίδιοι με τους στόχους του 2019, αφού οι χρονιές 2020 και 2021 θεωρήθηκαν ως μη γενόμενες λόγω των δυσκολιών που προκλήθηκαν από την πανδημία. «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είπε, με τη συνεχή προσπάθεια για απαξίωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος,  την προσπάθεια για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί και η οποία καλλιεργείται από την ίδια την κυβέρνηση,  η Συντεχνία με τα επαγγελματικά αλλά και τα υπόλοιπα της στελέχη εργάζεται και παράγει έργο το οποίο τα μέλη  του Δ. Συμβουλίου καλούνται να αξιολογήσουν.

Λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό και εργασιακό περιβάλλον κρίνουμε ότι τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Παρά το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον και το αρνητικό σκηνικό, η Συντεχνία μας βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια με στόχο την ολική επαναφορά όλων των ωφελημάτων των εργαζομένων.  Συνεχίζουμε τον αγώνα της διεκδίκησης. Στα πλαίσια της εκτίμησης και της συζήτησης θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη το εργασιακό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται και αναπτύσσει πολιτική η Συντεχνία μας», είπε.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως η υλοποίηση και η κάλυψη των στόχων της Συντεχνίας προϋποθέτει σκληρή δουλειά και συνεργασία από όλους και από τον έμμισθο μηχανισμό και τα στελέχη της παραγωγής: «Η προσπάθεια για βελτίωση της δουλειάς μας θα πρέπει να είναι συνεχής. Για τον σκοπό αυτό δυστυχώς δεν αρκεί μόνο η σκληρή δουλειά αφού μας εμποδίζει η σημερινή διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη-Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη που έχουν αλώσει τα πάντα και που δυστυχώς τα αποτελέσματα από τις προσλήψεις δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά για την δική μας Συντεχνία», είπε και τόνισε πως ο τόπος χρειάζεται αλλαγή στην διακυβέρνηση.

Η Γενική Ταμίας της Συντεχνίας Παναγιώτα Νεοφύτου στην δική της εισηγητική ομιλία αναφέρθηκε στους προϋπολογισμούς της ΠΑΣΥΕΚ λέγοντας πως η πορεία υλοποίησής τους είναι αρκετά ικανοποιητική.

Τέλος, από την πλευρά του ο Αν. Γ.Γ. της ΠΕΟ ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΣΥΕΚ για τις εξελίξεις για τον κατώτατο μισθό, την ΑΤΑ αλλά και την σημασία της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου που είναι αφιερωμένη στην δράση των Συνδικάτων για την ειρήνη. Επεσήμανε επίσης την σημασία των επικείμενων Προεδρικών εκλογών.