Η ΠΕΟ Πάφου τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά

437

Με σύνθημα «Μένουμε Δυνατοί, Υπερασπιζόμαστε – Διεκδικούμε»  η ΠΕΟ Πάφου τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά με συγκέντρωση και  παρέλαση που έγινε την Παρασκευή 23/04/2021.

Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της ΠΕΟ  τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που προνοούνται από το πρωτόκολλο. Ο Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου, Νεόφυτος Άσσος  μίλησε  για την σημασία της ημέρας, τα προβλήματα, τις θέσεις της ΠΕΟ καθώς και για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. 

Στην αρχή της ομιλίας του εξήρε τη θυσία των πρωτομαρτύρων  του Σικάγο που αντιστάθηκαν στη βιαιότητα των εργοδοτών και την τρομοκρατία της αστυνομίας. Το 1886, ανάφερε, έμεινε σταθμός στην  Παγκόσμια ιστορία του Συνδικαλιστικού  Κινήματος με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τη σύγκρουση τους με τα αστυνομικά όργανα  και με το αίμα τους που χύθηκε  έμεινε να τιμάται ως σήμερα η βαμμένη  κόκκινη πρωτομαγιά.

«Τιμώντας την Πρωτομαγιά τιμούμε και τους Κύπριους Εργαζόμενους που σε συνθήκες αποικιοκρατίας, εντάσεων και συγκρούσεων αγωνίστηκαν και πέτυχαν βελτίωση στους όρους εργοδότησης και συνομολόγηση  συλλογικών συμβάσεων που στην πορεία βελτίωσαν  τη θέση  του εργάτη  στην  κοινωνία.»

Στη συνέχεια έκανε αναφορά μέσα σε ποιες συνθήκες τιμάται φέτος η Πρωτομαγιά.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σήμερα πέραν των εργασιακών προβλημάτων  και τα προβλήματα από την πανδημία και τις αρνητικές επιπτώσεις της. Σημείωσε την σημασία που είχε η εφαρμογή του ΓΕΣΥ που ήταν ένα αίτημα της ΠΕΟ που το διεκδικούσε τα τελευταία χρόνια και πόσο βοήθησε και σήκωσε το βάρος  στην αντιμετώπιση  της ιατρικής φροντίδας των ασθενών.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα της διατήρησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων,  την στελέχωση και την αναβάθμιση τους.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα σημείωσε τον αγώνα που κάνει η ΠΕΟ για βελτίωση του νόμου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την κατάργηση του  12% πέναλτι στις συντάξεις, την υπεράσπιση όλων των συμφωνηθέντων συλλογικών συμβάσεων και νομοθεσιών, την αντιμετώπιση της απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τα προβλήματα των νέων, γυναικών και ευάλωτων ομάδων εργαζομένων.

Ο Γραμματέας της ΠΕΟ έστειλε μήνυμα στους εργαζόμενους κυρίως στους νέους, να πυκνώσουν της γραμμές της ΠΕΟ και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα και να αντισταθούμε στις νέες φιλελεύθερες μορφές απασχόλησης που πλήττουν τους εργαζομένους.

Τέλος έκανε αναφορά για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Η ΠΕΟ, ως μέρος του Λαϊκού Κινήματος ενδιαφέρεται για την πολιτική κατάσταση στη χώρα αλλά για και για τις εκλογικές αναμετρήσεις. Με απόφαση του Γ. Συμβουλίου της ΠΕΟ στηρίζει τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ και καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν την ψήφο τους στο ΑΚΕΛ ως το κόμμα που διαχρονικά στήριζε και στηρίζει το φτωχό εργάτη, αγρότη, υπάλληλο, αυτοεργοδοτούμενο, συνταξιούχο, το φοιτητή, στηρίζει τον πολιτισμό και την πρόοδο.        

Με το τέλος της ομιλίας οργανώθηκε από τους παρευρεθέντες πορεία στους δρόμους του κέντρου της Πάφου με συνθήματα και πανό κρατώντας  σημαίες της ΠΕΟ συνοδευόμενοι από την μπάντα  που έπαιζε κατά την διάρκεια της διαδρομής.