Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ προειδοποιεί την CPT ότι δεν θα ανεχθεί θυματοποίηση υφιστάμενων εργαζομένων

356

Επιστολή προς την εταιρεία Cyprus Public Transport (CPT) απέστειλε ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου με αφορμή την αγγελία της εταιρείας για πρόσληψη οδηγών και άλλες ειδικοτήτων εργαζομένων, για εργασία στις εταιρείες της CPT που ανέλαβαν τις δημόσιες μεταφορές στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας.

Ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ υπενθυμίζει πως στην επικοινωνία που είχε η εταιρεία με τις Συντεχνίες που εκπροσωπούν τους υφιστάμενους εργαζόμενους, η CPT είχε δηλώσει πως οι εργασίες τους πρώτους μήνες θα διεξάγονται όπως και μέχρι σήμερα. Τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια θα γίνουν περί το τέλος του 2020, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Μεταφορών. Σημειώνει παράλληλα πως οι Συντεχνίες είχαν ενημερώσει πως υπάρχουν οι υφιστάμενοι οδηγοί που καλύπτουν επαρκώς τα σημερινά δρομολόγια και επιπρόσθετα άλλοι που εργάζονται λιγότερες ώρες εργασίας και ότι αν η εταιρεία έχει επιπρόσθετες ανάγκες μπορούν να τις καλύψουν. Συμφωνήθηκε επίσης, όπως τονίζεται στην επιστολή, πως τυχόν νέες ειδικότητες θα μπορούσαν να καλυφθούν από υφιστάμενο προσωπικό που έχει τα προσόντα.

«Τώρα χωρίς καμιά ενημέρωση ή συζήτηση με τις Συντεχνίες, ζητάτε με αγγελία για πρόσληψη και άλλους εργαζόμενους μεταξύ των οποίων και οδηγούς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», διαμηνύει προς την εταιρεία ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ προειδοποιόντας παράλληλα πως δεν θα γίνει ανεκτή η θυματοποίηση υφιστάμενων εργαζομένων.

Αυτούσια η επιστολή του ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθου Ελευθερίου η οποία κοινοποιήθηκε επίσης και στα Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

«Λευκωσία 15/04/2020

Κύριο

Julio Tironi

CEO Cyprus Public Transport

Κύριε Tironi,

Θέμα: Υφιστάμενοι και νέοι εργαζόμενοι στην εταιρεία σας Cyprus Public Transport

Είναι με έκπληξη που έχουμε ενημερωθεί πως με αγγελία σας σε εφημερίδα, ζητάτε για πρόσληψη οδηγούς και άλλες ειδικότητες εργαζομένων, για εργασία στις εταιρείες σας που ανέλαβαν τις δημόσιες μεταφορές στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας. Στην ίδια αγγελία αναφέρετε πως προσλαμβάνετε επίσης όλο το υφιστάμενο προσωπικό με τους ίδιους όρους απασχόλησης.

Σας υπενθυμίζουμε πως στην επικοινωνία που είχατε με τις Συντεχνίες που εκπροσωπούν τους υφιστάμενους εργαζόμενους, έχετε δηλώσει πως οι εργασίες τους πρώτους μήνες θα διεξάγονται όπως και μέχρι σήμερα. Τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια θα γίνουν περί το τέλος του 2020, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Μεταφορών. Εμείς σας ενημερώσαμε πως υπάρχουν οι υφιστάμενοι οδηγοί που καλύπτουν επαρκώς τα σημερινά δρομολόγια και επιπρόσθετα άλλοι που εργάζονται λιγότερες ώρες εργασίας και ότι αν έχετε επιπρόσθετες ανάγκες μπορούν να τις καλύψουν. Συμφωνήσαμε επίσης πως τυχόν νέες ειδικότητες θα μπορούσαν να καλυφθούν από υφιστάμενο προσωπικό που έχει τα προσόντα.

Τώρα χωρίς καμιά ενημέρωση ή συζήτηση με τις Συντεχνίες, ζητάτε με αγγελία για πρόσληψη και άλλους εργαζόμενους μεταξύ των οποίων και οδηγούς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε πως σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε ενέργειες και μονομερείς αποφάσεις που θα είναι αντίθετες με τη νομοθεσία και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη θυματοποίηση οποιουδήποτε από τους υφιστάμενους εργαζόμενους.

Οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πρέπει να μεταφερθούν στις εταιρείες σας από τις 05/07/2020, στις οποίες και θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις υφιστάμενες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες θα ανανεώνονται με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την άμεση αντίδραση μας.»