Η «Συμφωνία του Αιώνα» νομιμοποιεί την κατοχή της Παλαιστίνης

298
epaselect epa08173197 US President Donald J. Trump (R) shakes hands with Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu while unveiling his Middle East peace plan in the East Room of the White House, in Washington, DC, USA, 28 January 2020. US President Donald J. Trump's Middle East peace plan is expected to be rejected by Palestinian leaders, having withdrawn from engagement with the White House after Trump recognized Jerusalem as the capital of Israel. The proposal was announced while Netanyahu and his political rival, Benny Gantz, both visit Washington, DC. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΕΟ με αφορμή τη λεγόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» για το Μεσανατολικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με δηλώσεις του παρουσίασε την πολυδιαφημιζόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» για το Μεσανατολικό, η οποία ενώ παρουσιάζεται ως μια δίκαιη συμφωνία, στην ουσία καταπατά κάθε δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού και εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή», τονίζει η ΠΕΟ σημειώνοντας πως πρόκειται για μια «συμφωνία» που είναι εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ, και παραβιάζει τα σχετικά Ψηφίσματα και Αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Με την «συμφωνία», και μετά τις άνομες ενέργειες που προηγήθηκαν με την αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ, την αναγνώριση «κυριαρχίας» του Ισραήλ επί των κατεχομένων συριακών Υψιπέδων του Γκολάν, στην ουσία νομιμοποιούνται οι παράνομοι εποικισμοί και η κατοχή της γης των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ, εκτιμά η ΠΕΟ.

Καταδικάζει παράλληλα το νέο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού και σε αυτή την κρίσιμη καμπή εκφράζει για ακόμη μια φορά την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη της στα δίκαια αιτήματα του αγώνα του:

• Για αναγνώριση ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
• Για άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.
• Για διάλυση των παράνομων εποικισμών και διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων.
• Απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.

Τέλος, η ΠΕΟ καλεί την κυβέρνηση της Κύπρου να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτό το νέο έγκλημα σε βάρος των δικαίων του παλαιστινιακού λαού.