ΙΝΔΙΑ: Εργάτες και αγρότες μαζί στους αγώνες

469

Τους τελευταίους μήνες εντάθηκε η ταξική πάλη στην χώρα της Ινδίας όπου εργάτες και αγρότες κάνουν μαζικούς κοινούς αγώνες κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης Μόντι. Όπως αναφέρει στο ΕΒ ο Swadesh Dev Roye,  Μέλος της Γραμματείας της Εργατικής Ομοσπονδίας Ινδίας (CITU) και Αναπληρωτής ΓΓ της ΠΣΟ,στην Ινδία η εργατική τάξη και η αγροτιά βρίσκονται δίπλα-δίπλα απέναντι στην  επίθεση της δεξιάς κυβέρνησης Modi και οι δύο αυτοί πυλώνες της οικονομίας βρίσκονται στους δρόμους και οργανώνουν μαχητικούς αγώνες. Εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και διαμηνύει ότι η ενότητα εργαζομένων και αγροτών και η κοινή  δράση έδωσαν την δύναμη και  ενέργεια για να αγωνιστούν για την προστασία της ζωής και του βιοπορισμού της μάζας του λαού – τόσο στη γεωργία  όσο και στα εργοστάσια.

Μιλά επίσης για την πανδημία και τονίζει ότι αυτή έχει αναδείξει το άγριο και βάρβαρο πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος.

Ποια είναι η κατάσταση των εργαζομένων σήμερα στην Ινδία έχοντας υπόψη τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση Μόντι αλλά και τις επιπτώσεις από την πανδημία;

Όπως όλες οι χώρες στον κόσμο, η ινδική οικονομία επηρεάστηκε   από την κρίση του  καπιταλιστικού  συστήματος από το 2008. Όλοι  οι οικονομικοί δείκτες ολισθαίνουν συνεχώς στη χώρα με την  οικονομία να  βρίσκεται σε ύφεση. Ωστόσο, λόγω της λανθασμένης αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 από την κυβέρνηση Μόντι, η οικονομία της χώρας αντιμετώπισε τη χειρότερη πτώση  με  μείον 7,7% το οικονομικό έτος 2020-21.

Η απότομη αύξηση της ανεργίας, η υψηλή αύξηση των τιμών  βασικών αγαθών, ιδίως η βενζίνη και ο κύλινδρος αερίου μαγειρέματος, η απώλεια θέσεων εργασίας, η απώλεια εισοδήματος, οι οξείες οικονομικές δυσκολίες και η πείνα έχουν επηρεάσει  τη μάζα του λαού. Ελλείψει ζήτησης, πλήθος βιομηχανιών αντιμετωπίζουν οξεία υπο-χρησιμοποίηση της παραγωγικής τους ικανότητας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο 60% περίπου της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτής της οικονομικής κατάστασης, η κυβέρνηση  υιοθετεί και εφαρμόζει  πολιτικές που πλήττουν τους εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις του Δημόσιου Τομέα  οι οποίες αποτελούν τον πολυτιμότερο οικονομικό πλούτο της χώρας, παραδίδονται στους ιδιώτες επιχειρηματίες   φίλους της Κυβέρνησης Μόντι.  Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματά τους, οι οικογένειές τους κυριολεκτικά  πεινούν, ενώ το  ακαθάριστο εγχώριο προϊόν  (ΑΕΠ) της Ινδίας εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 7%. Την ίδια στιγμή ο δεύτερος πλουσιότερος καπιταλιστής της Ινδίας -ο  Gautam Adani- έχει διπλασιάσει την περιουσία του.  Έχει ανέβει 20 θέσεις και είναι ο 48ος  πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως. Ο πλούτος του Mukesh  Ambani, του νούμερο ένα πλουσιότερου καπιταλιστή της Ινδίας,  καθώς και   πολύ στενού συνεργάτη  της κυβέρνησης Modi,  αυξήθηκε κατά  24% και έχει γίνει ο  8ος  πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η Oxfam ανέφερε ότι ο πλούτος των Ινδών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 35% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λόγω της  οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα μας είναι έντονα διαιρεμένη μεταξύ των πλουσιότερων λίγων ατόμων και των φτωχότερων εκατομμυρίων. Αφετέρου, η μάζα του λαού διαιρείται  μεταξύ  των θρησκειών, των γλωσσών, των περιφερειών και έτσι αποδυναμώνεται  η ενότητα  του λαού που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των διαφόρων αντεργατικών  αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης  Modi.

Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι της Ινδίας σε συνεργασία με τους   αγρότες έχουν διοργανώσει μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις με τις φωτογραφίες από τις ογκώδεις κινητοποιήσεις να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μπορείτε να μας περιγράψετε αυτή την συνεργασία μεταξύ εργατών και αγροτών;

Ο Μόντι ηγήθηκε της κυβέρνησης του BJP στην Ινδία για να ολοκληρώσει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της για την ακύρωση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, την συνολική ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων υπηρεσιών, της πλήρους αναδιάρθρωσης της γεωργικής οικονομίας, της αλλαγής της μικρής αγροτικής γεωργίας στη χώρα μας προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων εγχώριων και ξένων. Ο νόμος περί βασικών εμπορευμάτων τροποποιήθηκε για να καταργήσει ουσιαστικά τις δημόσιες συμβάσεις. Στόχος της νομοθεσίας αυτής είναι  να επιβληθεί απολυταρχικό καθεστώς με πρόθεση, να καταστείλει κάθε αντίθεση στις πολιτικές του και να προστατεύσει τα εταιρικά συμφέροντα.


Οι τρεις αντιαγροτικές γεωργικές νομοθεσίες που θεσπίστηκαν στο Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Μόντι αγνοώντας πλήρως ακόμη και τους αστικούς κοινοβουλευτικούς κανόνες και διαδικασίες σχετίζονται:

  1. Με το  νόμο για το εμπόριο   γεωργικών προϊόντων (προώθηση και  διευκόλυνση των γεωργικών προϊόντων) (νόμος περί προϊόντων διατροφής).
  2.   Με το νόμο για τους αγρότες (ενδυνάμωση και προστασία) για τη διασφάλιση των τιμών και τις γεωργικές υπηρεσίες.
  3. Με το νόμο σχετικά με την αποθήκευση βασικών τροφίμων.

Δεν ζητήθηκε η γνώμη των γεωργών όπως  δεν ζητήθηκε η γνώμη των τοπικών κυβερνήσεων. Φαίνεται ότι μόνο οι μεγάλες  αγροτικές επιχειρήσεις και   ο  Gautam Adani  και  ο Mukesh  Ambani, τα δύο  πλουσιότερα άτομα στην Ινδία με παγκόσμια κατάταξη, που έχουν ήδη σημειωθεί σε άλλα σημεία αυτής της συζήτησης, ερωτήθηκαν. Είναι κοινό μυστικό ο τρόπος με τον οποίο ο Αντάνι βοηθιέται στην απόκτηση γης και τραπεζικών δανείων με ευνοϊκά επιτόκια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ιστορικός και διεθνώς αναγνωρισμένος  μαχητικός αγώνας των Ινδών αγροτών και εργαζομένων έχει αντιταχθεί στα οφέλη για τους Adani και Ambani που εμπλέκονται  στις τρεις   νομοθεσίες.

Επιπλέον, τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών  εμπλέκονται επίσης σε αυτήή την υπόθεση. Οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες υπό την ηγεσία των HΠΑ απαιτούν πρόσβαση στη γεωργική παραγωγή και στις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Οι πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων αυτών των γεωργικών νόμων της κυβέρνησης Μόντι, εξυπηρετούν στην πραγματικότητα τα συμφέροντα των πολυεθνικών γεωργικών επιχειρήσεων. Μόλις εφαρμοστούν οι νόμοι, θα διευκολυνθούν τα συμφέροντα  των  πολυεθνικών εταιρειών όπως  και των πολυεκατομμυριούχων  Adani και Ambani.

Η συμμαχία εργαζομένων – αγροτών στην Ινδία

Είναι αναγκαίο  να σημειωθεί το γεγονός ότι στην Ινδία η εργατική τάξη και η αγροτιά βρίσκονται δίπλα-δίπλα απέναντι στην  επίθεση της δεξιάς κυβέρνησης Modi και οι δύο αυτοί πυλώνες της οικονομίας βρίσκονται στους δρόμους και οργανώνουν μαχητικούς αγώνες.

Η πιο σκληρή  επίθεση κατά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος  από την κυβέρνηση Μόντι έγινε υπό την κάλυψη των μεταρρυθμίσεων του εργατικού δικαίου. Είκοσι εννέα υφιστάμενοι εργατικοί νόμοι καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τέσσερις εργατικούς κώδικες. Οι κώδικες έχουν συνταχθεί με σαφή πρόθεση να παρέχουν απεριόριστες αυταρχικές εξουσίες στους εργοδότες και τις Διοικητικές Αρχές  για την καταστολή των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Πολλά συνδικαλιστικά δικαιώματα που επιτεύχθηκαν μέσα από δεκαετίες αγώνων καταργήθηκαν. Οι εργατικοί κώδικες, που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι  εργαλεία που δώρισε στις μεγάλες εταιρείες η κυβέρνηση του BJP για να επιτρέψει την απρόσκοπτη εκμετάλλευση των εργαζομένων, με το πρόσχημα της προώθησης της «διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Αφενός, οι εργατικοί κώδικες νομιμοποιούν την μέχρι τώρα παράνομη παραβίαση από τους εργοδότες των νόμων της χώρας· από την άλλη πλευρά ποινικοποιούν τις συλλογικές ενέργειες των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των βασικών συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ακόμη και το καθολικά αποδεκτό δικαίωμα στην οκτάωρη  εργάσιμη ημέρα που είναι συνώνυμο με την Πρωτομαγιά επιδιώκεται να καταργηθεί.  Οι εργατικοί κώδικες έχουν ως στόχο να επιβάλουν όρους δουλείας στους εργαζόμενους, στερώντας τους όλα τα δικαιώματα που κέρδισαν με κόπο και να απογυμνώσουν τους εργαζόμενους από το μόνο όπλο που έχουν – τα οργανωμένα συνδικάτα και την συλλογική δράση απέναντι  στην επιθετική και βάρβαρη καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Οι εργαζόμενοι και οι αγρότες μάχονται ηρωικά ενάντια στους  εργατικούς κώδικες, τους  Αγροτικούς Νόμους και κατά της Ιδιωτικοποίησης του Τομέα Ενέργειας. Οι εργαζόμενοι υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα και τους  εργατικούς κώδικες  στο πλαίσιο της Ενωμένης Πλατφόρμας των Συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι αγρότες σε πνεύμα ενότητας αγωνίζονται ενάντια στους  αγροτικούς νόμους και έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση Modi να υποχωρήσει. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι βγαίνουν συνεχώς στους δρόμους σε όλη τη χώρα σε αλληλεγγύη με τους αγρότες. Η ενότητα εργαζομένων και αγροτών και η κοινή  δράση έδωσαν την δύναμη και  ενέργεια για να αγωνιστούν για την προστασία της ζωής και του βιοπορισμού της μάζας του λαού – τόσο στην γεωργία  όσο και στα εργοστάσια. Αργά ή γρήγορα η ενότητα εργαζομένων-αγροτών θα φέρει τη νίκη.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι η ιστορική πανεθνική απεργία της ινδικής εργατικής τάξης υπό την ηγεσία δέκα Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών  της χώρας αποφασίστηκε συνειδητά για τις 26 Νοεμβρίου 2020 ώστε να συμπέσει με την ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων  των αγροτών της χώρας. 

Οι δράσεις αλληλεγγύης των εργαζομένων για την υποστήριξη του αγώνα των αγροτών συνεχίζονται  σε όλη τη χώρα.

Ποιο ρόλο έχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις οι δυνάμεις που ανήκουν στην ΠΣΟ και ποια είναι η εκτίμηση σας για τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων;

A: Υπάρχουν έξι συνδεδεμένα με την ΠΣΟ συνδικάτα στην Ινδία και όλα  ανήκουν στο Αριστερό κίνημα. Και οι έξι έχουν το καθεστώς των αναγνωρισμένων κεντρικών συνδικάτων βάσει της επαλήθευσης της δύναμης μελών που διεξάγει  το Υπουργείο Εργασίας της Ινδίας. Αυτό  σημαίνει ότι οι οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ  έχουν επιρροή  στην  βάση της εργατικής τάξης και  διαδραματίζουν πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό ρόλο στους  αγώνας των εργαζομένων αλλά και  για τους αγρότες.

Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι ότι δύο συνδικάτα αγροτών στη χώρα, το ένα συνδέεται με την AITUC και το άλλο που συνδέεται με το CITU,  βρίσκονται στην πρώτη θέση της ηγεσίας του αγροτικού αγώνα.

Δεν θα είναι συνετό να δώσουμε  περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμβολή των συνδικάτων -μελών  της ΠΣΟ σε αυτό το ιστορικό κίνημα τώρα. Την κατάλληλη στιγμή θα γίνει σίγουρα ιστορική εξέλιξη. Το συνδικαλιστικό κίνημα της Ινδίας στο σύνολο του και η μεγάλη μάζα των εργαζομένων συμμετέχει ενεργά και στηρίζει με διάφορους τρόπους και με αλληλεγγύη τους αγώνες των αγροτών.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΟΠΛΟ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Η πανδημία και οι επιπτώσεις που προκαλεί αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά τον αντικοινωνικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος , τα συστήματα υγείας καταρρέουν εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών αντί της παγκόσμιας αλληλεγγύης για το εμβόλιο ενώ αναδεικνύονται και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών και η κερδοσκοπία των πολυεθνικών εταιρειών. Ποια η άποψη σας;

Η πανδημία έχει αναδείξει το άγριο και βάρβαρο πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος – ένα σύστημα που παρά την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας αποτυγχάνει να ικανοποιήσει τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού και να προστατεύσει την ζωή των ανθρώπων; Ένα σύστημα όπου η υγεία δεν είναι βασικό αγαθό για όλους τους πολίτες. Η υγεία η εκπαίδευση, η τροφή η στέγη είναι αγαθά που συνεχώς απομακρύνονται από τους φτωχούς. Σήμερα τα εμβόλια  ελέγχονται και μοιράζονται από μερικές πλούσιες χώρες ενώ  πολλές φτωχές χώρες δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Ο αριθμός των φτωχών εργαζομένων έχει αυξηθεί στην περίοδο της πανδημίας Εκατομμύρια έχουν χάσει την δουλειά τους. Η πιο πλούσια και πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο οι ΗΠΑ μαζί με τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες είναι τρανό παράδειγμα πως η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα υγείας είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών κατά την πανδημία. Η Ινδία παραμένει υπό την επιρροή αυτών των πολιτικών.  Η εμπειρία της πανδημίας έχει αναδείξει την υπεροχή του σοσιαλιστικού συστήματος που θέτει τους ανθρώπους πάνω από το κέρδος. Η διάδοση της πανδημίας και οι θάνατοι περιορίστηκαν σημαντικά στις σοσιαλιστικές χώρες μέσα από την καθολική παροχή δημόσιας υγείας και με την ορθή παρέμβαση του κράτους.

Η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση της πανδημίας αλλά και της καπιταλιστικής κρίσης. Το κεφάλαιο βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί ακόμη μια φορά στα εργατικά δικαιώματα. Ποια είναι κατά την άποψη σας η σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης σε αυτές τις συνθήκες;

Η πανδημία Covid-19 χρησιμοποιείται  ως  όπλο βάρβαρης εκμετάλλευσης των  ανθρώπων του μόχθου στις  καπιταλιστικές χώρες. Όλες οι καπιταλιστικές  κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες χρησιμοποιούν την πανδημία και τους σχετικούς περιορισμούς  ως «μια ανευ προηγουμένου  ευκαιρία» για  να ακολουθήσουν την  επιθετική  νεοφιλελεύθερη τους ατζέντα,  να ικανοποιήσουν την δίψα  για κέρδος της τάξης των ιδιοκτητών-καπιταλιστών, παραμελώντας κατά εγκληματικό τρόπο  την  διαβίωση και την επιβίωση της μάζας του λαού. Αυτές οι  κυβερνήσεις  έχουν αναλάβει  τις επιθέσεις ενάντια  στα δικαιώματα και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων που ήδη βρίσκονται  σε συνθήκες   ένδειας.

Η άρχουσα τάξη  σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούν την τάξη των  καπιταλιστών  σε όλες τις χώρες καταφεύγουν στις ίδιες πολιτικές και τακτικές για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των καπιταλιστών επιτιθέμενοι στα σκληρά κερδισμένα δικαιώματα, μισθούς και οφέλη των ανθρώπων του μόχθου Λεηλατούν δημόσια περιουσιακά στοιχεία και αρπάζουν φυσικούς πόρους για να συγκεντρώσουν πλούτο. Είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική ή την Ευρώπη, επιδιώκουν να καταπνίξουν τις φωνές της αντιπολίτευσης.  Επιδιώκουν να διαιωνίσουν τις  διαιρέσεις με το πρόσχημα της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας,  και να αποδυναμώσουν τους ενωμένους αγώνες.

H ακροδεξιά κυβέρνηση Μόντι στην Ινδία έχει επίσης ακολουθήσει την ίδια  καπιταλιστική πορεία.  Αντί να βοηθήσει και να προστατεύσει τους ανθρώπους που πλήττονται από  την πανδημία μέσω της επέκτασης και της λειτουργίας του δικτύου υγειονομικής περίθαλψης υπό τον έλεγχο του κράτους για το δημόσιο καλό, η κυβέρνηση διευκολύνει την καπιταλιστική τάξη να κάνει τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης των ανθρώπων μια κερδοφόρα επιχείρηση. Επιπλέον καταργεί  τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού όταν η  μάζα των εργαζομένων μένει χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα και χωρίς στέγη λόγω του παρατεταμένου αποκλεισμού και της συνεπακόλουθης μείωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων

Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αντιστέκονται και αντεπιτίθενται. Οι άνεργοι, οι  εργαζόμενοι, οι πωλητές, οι εργαζόμενοι στην παράδοση τροφίμων εφαρμογών για κινητά, οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών, οι εργαζόμενοι στον τομέα της περίθαλψης, οι υπάλληλοι νοσοκομείων και οι εργαζόμενοι από πολλούς άλλους τομείς της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και των ΗΠΑ κ.λπ., όπως στη χώρα μας, βρίσκονται συνεχώς σε αγώνες, συμπεριλαμβανομένων  απεργιακών ενεργειών.

Η κατάσταση ωριμάζει αντικειμενικά από  πολιτικής και οικονομικής   άποψης  για μια νέα κοινωνική τάξη κατά της καπιταλιστικής τάξης που μαστίζεται από την κρίση.  Οι παράγοντες που συμβάλλουν είναι η εμβάθυνση  της συστημικής κρίσης του καπιταλισμού και η σύγκρουση μεταξύ της καπιταλιστικής τάξης και της εργατικής τάξης  στην αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19,  όπως έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς σε άλλα σημεία .

Η ταξική εικόνα που αποτυπώνεται σε πρόσφατο  άρθρο του συντρόφου Γιώργου Μαυρίκου, Γενικού Γραμματέα,της ΠΣΟ και  παρέχει εξαιρετική ανάλυση και διατυπώσεις, για να παραθέσω: «Έτσι, είναι βέβαιο ότι η αστική τάξη είναι και οι μηχανισμοί της θα επωφεληθούν από την πανδημία για να περιορίσουν δριμύτατα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων και των λαών». Στην περίπτωση αυτή, η διεθνής αλληλεγγύη της εργατικής τάξης αποτελεί επείγουσα επιτακτική ανάγκη.

Το 2020 η ΠΣΟ συμπλήρωσε 75 χρόνια από την ίδρυση της. Εσείς συμμετέχετε στην γραμματεία της ΠΣΟ εκ μέρους της οργάνωσης σας. Ποιος είναι κατά την άποψη σας ο ρόλος του διεθνούς ταξικού κινήματος της ΠΣΟ στις νέες συνθήκες;

Η Ομοσπονδία και οι οργανώσεις μέλη  και στις  πέντε ηπείρους του κόσμου, η οικογένεια της ΠΣΟ  ασχολείται με δραστηριότητες για  τον γιορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυση της   και σίγουρα συνδέονται με το επερχόμενο 18ο  Παγκόσμιο Συνέδριο . Το 18ο  συνέδριο της ΠΣΟ είναι σημαντικό γιατί  θα  διεξαχθεί  σε μια  σοσιαλιστική χώρα – το Βιετνάμ. Επιπλέον, θα γίνει   υπό το βάρος   των αρνητικών επιπτώσεων   της πανδημίας  που επιδεινώνουν  συνεχώς την καπιταλιστική οικονομική κατάσταση και την απειλή φασιστικών αυταρχικών κυβερνώντων πολιτικών.

Η παγκόσμια κρίση πανδημίας Covid-19 έφερε στο φως την εγγενή δύναμη του σοσιαλισμού και του ταξικού μαχητικού χαρακτήρα της εργατικής τάξης.  Από την άλλη πλευρά, ο απάνθρωπος βάρβαρος χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος και η σκληρότητα της καπιταλιστικής τάξης έχουν εκτεθεί για άλλη μια φορά. Επιβάλλοντας  αντι-λαϊκές πολιτικές και αρπάζοντας βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, η κατάσταση της πανδημίας χρησιμοποιείται καταχρηστικά ως “πλεονέκτημα” από τις καπιταλιστικές κυβερνώντες πολιτικές των καπιταλιστικών χωρών. Τελικά ο θρίαμβος του σοσιαλισμού και η καταστροφή του καπιταλισμού είναι αναπόφευκτα.

Ποιο είναι το μήνυμα σας προς την εργατική τάξη της Κύπρου και την ΠΕΟ;

Η εργατική τάξη της Κύπρου διαθέτει σαφή ταξική ηγεσία και κορυφαίες ταξικές μάχες στη χώρα σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των ιμπεριαλιστικών συνωμοσιών έχουν το στίγμα της ΠΕΟ. Αυτή η θέση της ΠΕΟ  έχει παρουσιαστεί  από την ηγεσία της σε διάφορα φόρουμ της ΠΣΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η  ΠΕΟ χαίρει αναγνώρισης και εκπληρώνει αποτελεσματικά τις διεθνείς ευθύνες υπό την ηγεσία της ΠΣΟ. Η ΠΕΟ  αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους υποστηρικτές της φιλοσοφίας των ταξικών αγώνων.

Συνέντευξη στον Σπύρο Σωτηρίου