Ισραήλ: Επιστροφή στο Μεσαίωνα με τον “καθαρμό” των γυναικών μετά τον έμμηνο κύκλο!

365

Με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές προ των πυλών και τις γυναίκες υποψηφίους να υπολείπονται ακόμη σε αριθμό τον αντίστοιχο των ανδρών, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου -στη σύνθεση της οποίας περιλαμβάνονται μόλις δύο γυναίκες-δηλώνει έτοιμη να δρομολογήσει μία θεσμική εκστρατεία για την προώθηση της ιεροτελεστίας του καθαρμού των γυναικών μετά τον έμμηνο κύκλο.

Το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, επικεφαλής του οποίου είναι ο υπερορθόδοξος Ισαάκ Βανκίν, του θρησκευτικού σεφαραδίτικου κόμματος Σας, ανέθεσε στην κρατική διαφημιστική εταιρεία την παραγωγή ενός διαφημιστικού βίντεο για την τηλεόραση και τις ψηφιακές πλατφόρμες, προκειμένου να «καταστήσει πιο ελκυστική την αντίληψη για τις ιεροτελεστίες καθαρμού», όπως αναφέρεται σε χθεσινό άρθρο της εφημερίδας Haaretz.

Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί η εικόνα διάσημων γυναικών της χώρας, που θα προτρέπουν τις Ισραηλινές να βυθίζονται στο νερό τελείως τρεις συνεχόμενες φορές, γυμνές και όρθιες, επτά ημέρες μετά την έμμηνο ρύση. Ο εβραϊκός θρησκευτικός νόμος θεωρεί πως εκείνη την περίοδο οι γυναίκες είναι «ρυπαρές» και για τούτο τους απαγορεύεται να έχουν ερωτικές σχέσεις με τους συζύγους τους εάν δεν περάσουν πρώτα από την τελετή αποκαθαρμού τους στην μικρή δεξαμενή «μικβέ», που περιέχει βρόχινο νερό και βρίσκεται στις συναγωγές, ή σε κάποιο θρησκευτικό κέντρο.

Οι κοσμικές οργανώσεις θεωρούν, σύμφωνα με τη Haaretz, πως τούτη τη φορά το υπουργείο έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα όσον αφορά τις νόμιμες αρμοδιότητές του, που συνίστανται στην παροχή θρησκευτικών υπηρεσιών και για την έκδοση διαζυγίων (σημειωτέον στο Ισραήλ δεν αναγνωρίζεται ο πολιτικός γάμος, αν και γίνονται ανεκτοί όσοι πολιτικοί γάμοι έχουν γίνει στο εξωτερικό). Φρονούν επίσης πως με αυτήν την εκστρατεία, το υπουργείο επιδιώκει να επιβάλει την ιδέα της τέλειας υπακοής των γυναικών στον Ιουδαϊκό Νόμο.

Η συμφωνία για την προώθηση του καθαρμού στη «μικβέ» εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Νετανιάχου για συνεργασία με τα θρησκευτικά κόμματα, που το 2015 του επέτρεψε να συγκροτήσει την πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ. Οι σφυγμομετρήσεις για τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου προβλέπουν την επανάληψη του πολιτικού αδιεξόδου που δεν επέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τη δεξιά να έχει συγκεντρώσει 65 έδρες και την αντιπολίτευση (κέντρο, αριστερά, άραβες) 55.

Το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων έχει προκαλέσει και άλλη αντιπαράθεση, όταν δημοσίευσε διαφημίσεις για την αναθεώρηση των διαδικασιών για την προσηλυτισμό στον Ιουδαϊσμό, με στόχο την επιστροφή στην πιο ορθόδοξη και τυπική διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα, νέα πολεμική είχε ξεσπάσει μετά την απόφαση των αρχών της πόλης Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ, να διαχωρισθούν γυναίκες από άνδρες στο κοινό μίας ανοικτής συναυλίας σε δημόσιο χώρο. Όπως τόνισε η αρθρογράφος Ίρις Λεάλ, «ήταν μία μαύρη ημέρα για την ισότητα των φύλων στο Ισραήλ. Δεν επρόκειτο για μία τελετή στη συναγωγή, ούτε για μία ιδιωτική εκδήλωση και παραβιάσθηκαν τα θεμελιώδη δικαιώματα».

ΑΠΟ: atexnos.gr