Ιστορική νίκη των εργαζομένων στην Amazon

543

Οι εργαζόμενοι σε αποθήκη της Amazon στο Staten Island της Νέας Υόρκης ψήφισαν υπέρ της ένταξης σε συνδικάτο πριν μερικές μέρες, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακή κίνηση για την συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και μια σοβαρή ήττα για τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου. Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία της Amazon αντιτίθεται σφόδρα με κάθε μέσο και τρόπο στην όποια προοπτική συνδικαλιστικής οργάνωσης των υπαλλήλων της. Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι της Amazon ανάγκασαν τον γίγαντα παγκόσμιας τεχνολογίας να αναγνωρίσει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ένα συνδικάτο.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση του Staten Island -γνωστή και ως JFK8- όπου απασχολούνται πάνω από 8,300 άνθρωποι, ψήφισαν υπέρ δημιουργίας σωματείου που θα ενταχθεί στη νεοσυσταθείσα οργάνωση Amazon Labor Union (ALU), η οποία ξεκίνησε από νυν και πρώην υπαλλήλους αποθήκης.

2.654 εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της σύστασης του συνδικάτου και 2.131 κατά σύμφωνα με καταμέτρηση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB). Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μια εγκατάσταση της Amazon στις ΗΠΑ ψήφισε επιτυχώς υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα ακολούθως θα πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων.

Της ομάδας αυτής των λίγων που πέτυχαν την εξέλιξη αυτή ηγείται ο Κρις Σμολ, ένας πρώην εργαζόμενος της εταιρίας που έγινε γνωστός για τον αγώνα του υπέρ της εξασφάλισης συνθηκών ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η νίκη των εργαζομένων σηματοδοτεί ένα σημαντικό πλήγμα για την Amazon που εντατικά αγωνίζεται κατά της συνδικαλιστικής δράσης των υπαλλήλων της. Η νίκη αυτή, η πρώτη στην 27χρονη ιστορία της εταιρείας που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στις Ηνωμένες Πολιτείες και απασχολεί πάνω από 1,6 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τους εργαζομένους να διεκδικήσουν δικαιώματα και να προλειάνουν το έδαφος για ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλους τομείς.

Πολλοί συνδικαλιστές θεωρούν την Amazon υπαρξιακή απειλή στα εργασιακά δικαιώματα καθώς επηρεάζει πολλές βιομηχανίες και συνήθως η στάση της κυριαρχεί.

Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η Amazon άφησε να εννοηθεί ότι αναζητά νομικές οδούς προκειμένου να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

«Είμαστε απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα των εκλογών στο Staten Island γιατί πιστεύουμε ότι η άμεση σχέση με την εταιρεία είναι καλύτερη για τους υπαλλήλους μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση, που προσθέτει πως «αξιολογούμε τις επιλογές μας».

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια μεγάλη ήττα για την Amazon, η οποία έχει επενδύσει πολλά για να διαφημίσει τα δικά της «οφέλη» έναντι εκείνων που μπορεί  προσφέρουν τα συνδικάτα μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις. Χαρακτηριστικά, η Amazon κατέφυγε σε διάφορες ακριβοπληρωμένες μεθόδους προπαγάνδας των απόψεών της έναντι του συνδικάτου, σκεπάζοντας –μεταξύ άλλων- τους τοίχους στο JFK8 με πανό που διακήρυτταν «Ψηφίστε Όχι». Επιπλέον, δημιούργησε έναν σχετικό ιστότοπο και πραγματοποιούσε εβδομαδιαίες υποχρεωτικές συναντήσεις με το προσωπικό. Προσέλαβε μάλιστα και μια εταιρεία συμβούλων και δημοσκοπήσεων με επιρροή και στενούς δεσμούς με πολιτικές ομάδες που σχετίζονται με τους Δημοκρατικούς!

Η μάχη της Αλαμπάμα

Η Amazon εξακολουθεί να αντιμετωπίζει άλλη μια εργατική μάχη σε αποθήκη της, στο Bessemer της Αλαμπάμα. Το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών τον περασμένο Νοέμβριο, αφού διαπίστωσε ότι η Amazon παρενέβη στις πρώτες εκλογές, που διεξήχθησαν την περασμένη άνοιξη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Η οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων εντός της Amazon έχει αυξηθεί από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τις ΗΠΑ στις αρχές του 2020. Πριν από τις πρώτες εκλογές στο Bessemer, η τελευταία ψηφοφορία σχετιζόμενη με συνδικαλιστική οργάνωση έλαβε μέρος σε μια εγκατάσταση της Amazon του Ντέλαγουερ το 2014, όταν μια ομάδα τεχνικών επισκευής ψήφισε με 21 έναντι 6 κατά της ένταξης στη Διεθνή Ένωση Μηχανολόγων και Εργατών Αεροδιαστημικής.