Ιταλία: Δολοφονία απεργού την ώρα της περιφρούρησης

254

Οδηγός φορτηγού παρέσυρε και σκότωσε την Παρασκευή 18/6 τον 37χρονο απεργό Adil Belakhdim, έξω από αποθήκη μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην περιοχή Μπιαντράντε της Νοβάρα, στη βορειοδυτική Ιταλία. Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία συνδικαλιστή μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο νεκρός απεργός ήταν συντονιστής της «SiCobas» στη Νοβάρα και συμμετείχε στην περιφρούρηση της πανεθνικής 24ωρης απεργίας στον κλάδο των logistics. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με άλλους συναδέλφους του βρισκόταν στην πύλη εισόδου των προμηθευτών.

Ο δράστης θέλησε να εισέλθει στο εσωτερικό του πολυκαταστήματος παρά την παρουσία των απεργών. Με το φορτηγό του παρέσυρε τον συνδικαλιστή για τουλάχιστον 20 μέτρα, τραυμάτισε άλλους δύο εργαζόμενους και στη συνέχεια προσπάθησε να απομακρυνθεί. Μετά από λίγο συνελήφθη σε κοντινό αυτοκινητόδρομο.

Τα ιταλικά συνδικάτα απάντησαν με δίωρη πανεθνική πανεργατική στάση εργασίας στο τέλος της βάρδιας, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα «Lidl» στο Μπιαντράντε.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η αγριότητα του κεφαλαίου προκαλεί ένα ακόμα θύμα στον τομέα των logistics, τον κορυφαίο τομέα της ταξικής σύγκρουσης στη χώρα μας, μετά από την παρόμοια δολοφονία του συνδικαλιστή της USB, Abd El Salam, στην Πιατσέντζα το 2016 (…) Είναι ξεκάθαρο ότι η εργοδοσία και το κράτος κλιμακώνουν την απάντησή τους στη συνέχιση των εργατικών αγώνων ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στους θανάτους εν ώρα εργασίας, ενάντια στην ανασφάλεια. Η νέα επίθεση στο δικαίωμα απεργίας ακριβώς στον τομέα των logistics, που προετοιμάζεται αυτήν τη στιγμή, είναι μια οριστική επιβεβαίωση. Σε αυτήν την κλιμάκωση πρέπει να δοθεί αποφασιστική και ενιαία απάντηση του γενικού αγώνα».

Πηγή: Ριζοσπάστης