Κίτρινη προειδοποίηση για καύσωνα… συνίσταται προσοχή για εργαζόμενους και ευάλωτες ομάδες

557

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία, με ισχύ από τις 1300 μέχρι τις 1700 σήμερα, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Όπως αναφέρεται στην προειδοποίηση, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό.

Το κοινό καλείται να είναι ενήμερο για αναμενόμενες ψηλές θερμοκρασίες. Όπως σημειώνεται, είναι πιθανοί κάποιοι κίνδυνοι υγείας μεταξύ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως πχ ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά.

Υπενθυμίζουμε ότι με χθεσινή του ανακοίνωση το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας ενημέρωνε ότι σήμερα ή και τις επόμενες ημέρες στις πεδινές ή  και παράλιες περιοχές, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα και ως εκ τούτου επιβάλλεται αλλαγή των εργασιών, ανάπαυση ή και διακοπή των εργασιών εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στην ανακοίνωσή του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι οι συνθήκες  μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμικό φόρτο ή / και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.

Σημειώνει ότι τόσο οι εργοδότες όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγουν εργασίες, τις παραμέτρους που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο.

Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης.
Όπως προστίθεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής, για συνθήκες θερμοκρασίας 39ο έως 44ο, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες όταν επικρατούν συγκεκριμένα ποσοστά υγρασίας, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της εργασίας.