Κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων ο 13ος μισθός

355

Ο 13ος μισθός είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων ξεκαθάρισε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σχολιαζοντας τις απόψεις εργοδοτών που αμφισβητούν τα αυτονόητα στην προσπάθεια τους να αποκόψουν μέρος ή ολόκληρο τον 13ο μισθό από τους υπαλλήλους τους με αφορμή την πανδημία. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο ΓΓ της ΠΕΟ υπέδειξε ότι ο 13ος μισθός είναι αναπόσπαστο μέρος των ετήσιων απολαβών των εργαζομένων και είναι δεδουλευμένο ποσό, αφού είναι αποτέλεσμα εργασίας ολόκληρου του χρόνου. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα του εργαζομένου η καταβολή 13ου μισθού, η οποία προστατεύεται μάλιστα από τον Περί Προστασίας των Μισθών νόμο.

«Ιδιαίτερα τώρα», προειδοποίησε ο Π. Κυρίτσης, η μη καταβολή του 13ου μισθού θα ήταν καταστροφική και για την υπόλοιπη οικονομία και το παζάρι, καθώς αναμένεται να αναθερμανθεί η κατανάλωση τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ακριβώς λόγω του 13ου μισθού.

«Δεν είμαστε άτεγκτοι» διευκρίνισε, «είμαστε ανοικτοί και διαθέσιμοι για διάλογο και συζήτηση, όχι όμως για να διαπραγματευτούμε τον 13ο μισθό, αλλά για να διευκολύνουμε εργοδότες που τυχόν δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους».