Κινδυνεύουν με θερμοπληξία οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία

380

Έκκληση προς την Υπουργό Εργασίας απευθύνει με επιστολή που απέστειλε στις 26 Μαΐου η ΕΚΥΣΥ ζητώντας της να επιληφθεί των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται τις τελευταίες μέρες στα γηροκομεία.

Όπως αναφέρει, με βάση τα δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και καταγγελίες που έχει δεχτεί η ΕΚΥΣΥ, δεκάδες ηλικιωμένοι που διαμένουν σε γηροκομεία οδηγήθηκαν εσπευσμένα στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Αυτό συνέβη εξαιτίας του ότι δεν τίθενται σε λειτουργία τα συστήματα κλιματισμού στις στέγες ηλικιωμένων υπό το φόβο της μετάδοσης του κορωνοϊού. Ωστόσο με τις ψηλές θερμοκρασίες αυτή η πρακτική αποδείχτηκε επικίνδυνη με τους ηλικιωμένους να κινδυνεύουν άμεσα από θερμοπληξία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΚΥΣΥ, ηλικιωμένοι οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμικής καταπόνησης,  αφυδάτωσης και σε μερικές περιπτώσεις  έγιναν και εισαγωγές ατόμων που χρειάζονταν επείγουσα νοσηλεία.

Επειδή το πρόβλημα με τις ψηλές  θερμοκρασίες  σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας της υγείας των ηλικιωμένων δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα -αντίθετα οι ψηλές θερμοκρασίες  το καλοκαίρι θα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο-  η ΕΚΥΣΥ  εισηγείται όπως  το Υπουργείο Εργασίας εξετάσει το πρόβλημα και συνεργαστεί με την επιστημονική  επιδημιολογική ομάδα για το  κορωνοϊό του Υπουργείου Υγείας για να καθοριστούν πρωτόκολλα και διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται.  Στη συνέχεια, να γίνουν επιθεωρήσεις στις στέγες ηλικιωμένων από τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου και παράλληλα να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι των γηροκομείων για τον τρόπο λειτουργίας τους τη περίοδο αυτή και σε σχέση με τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού αλλά και σε σχέση με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται για την προστασία των ηλικιωμένων από το κορωνοϊό.

Όπως τονίζει η ΕΚΥΣΥ στη επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας, χρειάζονται σαφείς οδηγίες με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και διαδικασίες για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος για να προστατευθούν οι ζωές και η υγεία των ηλικιωμένων.