Κοινές δράσεις ανακοίνωσαν ΠΕΟ και DEV-IS

477

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2022 στα γραφεία της ΠΕΟ  συνάντηση  μεταξύ του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της DEV-IS η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών και της κοινής δράσης μεταξύ των δυο οργανώσεων. Οπως τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο Συντεχνίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και έγινε ανταλλαγή απόψεων  για την  διεύρυνση της συνεργασίας. Επίσης οι δύο οργανώσεις συζήτησαν   και για την  παρούσα  κατάσταση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Ταυτόχρονα  συναποφασίστηκε το πλαίσιο του κοινού προγράμματος δραστηριοτήτων για το 2022  με στόχο την ενίσχυση της  συμβολής του Συνδικαλιστικού Κινήματος της χώρας μας στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και του διαλόγου  και της κοινής  δράσης  μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων.

Οι δυο οργανώσεις σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται  αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και  της πανδημίας που οδηγούν  σε όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην επιδείνωση της φτώχειας  και στην ανεργία.

Τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα με το πρόσχημα της πανδημίας περιορίζονται ενώ η  διαδικασία απορρύθμισης της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων επιταχύνεται. 

Παρά την πανδημία και την οικονομική κρίση εντείνονται οι εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί  και  τα κράτη συνεχίζουν να δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ στην πολεμική βιομηχανία  αντί στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

Την ίδια ώρα οι εντάσεις κλιμακώνονται επικίνδυνα  και  οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επεμβάσεις  με στόχο την επιβολή των σχεδιασμών τους και τον έλεγχο  των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Οι πόλεμοι προκαλούν τεράστιες υλικές καταστροφές,  την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών καθώς και τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους οδηγεί στις κλιματικές αλλαγές και θέτει σε κίνδυνο το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη.

Οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση της πανδημίας   και στον τόπο μας  αναδεικνύουν τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων αλλά   και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων  για να μην φορτωθούν  στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών οι επιπτώσεις και αυτής της κρίσης  και της  αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, σημειώνουν ΠΕΟ και DEV-IS .  Η μοίρα των Κυπρίων εργαζομένων  είναι κοινή και η μόνη επιλογή  είναι η ταξική συνεργασία,  η ενότητα και η αλληλεγγύη.

Η ΠΕΟ και η  DEV-IS  εκφράζουν  την  έντονη ανησυχία τους  για την στασιμότητα στην οποία βρίσκεται  το κυπριακό πρόβλημα αφού η απουσία διαλόγου και η δημιουργία νέων τετελεσμένων οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Οι δύο οργανώσεις επαναλαμβάνουν την  σταθερή δέσμευση τους  στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων,  όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.   Η συζήτηση για άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού είναι άκρως επικίνδυνη αφού το πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα στην ομοσπονδία και την διχοτόμηση.

Η επανέναρξη της διαδικασίας του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά  είναι ο μόνος δρόμος για ανακοπή των αρνητικών εξελίξεων και για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο.

Με την επανένωση της χώρας μας, οι εργαζόμενοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι  θα μπορούν  να εργαστούν   σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους.

Το πρόγραμμα κοινών δραστηριοτήτων για το 2022, το οποίο θα αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές θα περιλαμβάνει:

  • Κοινές δράσεις  με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.
  • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην μνήμη των Καβάζογλου και Μισιαούλη.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων και κοινό γιορτασμό  της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
  • Γιορτασμός  της 1ης Σεπτεμβρίου Παγκόσμιας ημέρας δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ειρήνη.
  • Κοινή υποστήριξη στη διεθνή εκδήλωση για την 3η Οκτωβρίου που προκηρύσσει η ΠΣΟ ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Εργαζομένων.
  • Διοργάνωση ενημερωτικών συσκέψεων σε επαρχιακό και κλαδικό επίπεδο.
  • Διοργάνωση επισκέψεων σε μνημεία (Λεύκα-Πελέντρι)  και ανέγερση μνημείου στην Πάφο για τον Αχμέτ Γιάγυα.

Τέλος οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν όπως ενδυναμώσουν την κοινή δράση  και κινητοποίηση των εργαζομένων στη βάση των αξιών της εργατικής τάξης με  στόχο την υλοποίηση  του κοινού   οράματος , για μια Κύπρο ειρηνική και  επανενωμένη,  πατρίδα όλων των παιδιών της,   για  ένα καλύτερο μέλλον και μια κοινωνία της ισότητας και της δικαιοσύνης.