Κοινή Πρωτομαγιάτικη διακήρυξη ΠΕΟ και Τ/κ συνδικάτων

382

Κοινή Πρωτομαγιάτικη διακήρυξη εξέδωσαν τα Κυπριακά ταξικά Συνδικάτων ΠΕΟ, DEVIS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN που ανήκουν στις τάξεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τιμώντας και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων:

«Τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι με  σκληρούς ταξικούς αγώνες μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης, πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε πρωτόγνωρες συνθήκες, αφού ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού.

Την  ώρα  που ο  πλανήτης  δοκιμάζεται από τις συνέπειες της πανδημίας συνεχίζονται οι πόλεμοι, o ξεριζωμός και η προσφυγιά, η  οικολογική καταστροφή. Η  πανδημία προσθέτει νέους κινδύνους και προκλήσεις για το μέλλον  του πλανήτη,  για την κοινωνική ευημερία και τα  δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί της αλληλεγγύης επικρατούν οι σκληροί ανταγωνισμοί και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των κρατών και των μονοπωλίων, ενώ  δισεκατομμύρια  ευρώ διοχετεύονται στην πολεμική βιομηχανία αντί στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία τιμά φέτος την διεθνή μέρα των εργαζομένων κάτω από το σύνθημα «Η υγεία των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη».

Απευθύνουμε  χαιρετισμό προς όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που μέσα σε σκληρές συνθήκες, και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα απαραίτητα μέσα,  δίνουν την μάχη για να θεραπεύσουν τους συνανθρώπους μας που μολύνθηκαν από τον ιό.

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες και για τον τόπο μας. Τα μέτρα για την προστασία της υγείας δυστυχώς δεν μας επιτρέπουν  φέτος να γιορτάσουμε από κοινού με τον καθιερωμένο τρόπο, την μεγάλη γιορτή των εργαζομένων.

Με την κοινή αυτή διακήρυξη, τα Κυπριακά ταξικά Συνδικάτα ΠΕΟ, DEVIS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN   που ανήκουμε στις τάξεις της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας καλούμε τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, να συσπειρωθούν γύρω από τα  συνδικάτα και να επαναβεβαιώσουν με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς,  την δέσμευση στον αγώνα για ειρήνη και κοινωνική πρόοδο.

Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού, για επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες.

Για να υπερασπιστούμε και να επεκτείνουμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.

Για να στείλουμε το μήνυμα   ότι δεν θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση  να φορτωθούν στους ώμους των εργαζομένων οι  επιπτώσεις που θα επιφέρει η σημερινή κρίση.

  • Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά
  • Ζήτω οι κοινοί αγώνες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Η υγεία των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη.»