Μέτρα αντίδρασης από την Κοινωνική Συμμαχία για το διορισμό Αγαθαγγέλου

432

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προώθηση διαδικτυακού ψηφίσματος για να υποστηριχτεί και από την κοινωνία το αίτημα ανάκλησης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρου Αγαθαγγέλου, θα προχωρήσει η «Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε η Κοινωνική Συμμαχία την Τετάρτη, οι 14 Οργανώσεις που την απαρτίζουν εξέφρασαν ομόφωνα την αποφασιστικότητά τους να πάρουν τα μέτρα που χρειάζεται για να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τότε που ανακοινώθηκε.

«Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας αλλά και την απαίτησή μας για την ανάκληση του διορισμού του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συμβουλίου στο ΔΣ του ΟΑΥ», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας εκ μέρους των οργανώσεων που συναποτελούν την Κοινωνική Συμμαχία.

Όπως ανέφερε, μια μέρα πριν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, ο ΠΙΣ απέστειλε στις επιστημονικές εταιρείες επιστολή με την οποία τους ενημέρωνε ότι οι επίσημες διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ θα πρέπει να γίνονται από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ κάθε εταιρείας και όχι από μεμονωμένα μέλη της οποιασδήποτε ειδικότητας. Όπως σημείωσε ο κ. Κουλούμας, ο ΠΙΣ εμμέσως απαγορεύει στις εταιρείες να διαβουλεύονται με τον ΟΑΥ, αφού τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τους δεν θα είναι έγκυρα αν δεν συμμετέχει ο ΠΙΣ, με την ηγεσία του, δηλαδή τον κ. Αγαθαγγέλου.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος προβλέπει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ. Όπως είπε, μπορεί ο κ. Αγαθαγγέλου να μην είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, όπως αναφέρεται και στην προαναφερθείσα επιστολή, ο ίδιος θα διαβουλεύεται εκ μέρους των παροχέων. «Από τη μία θα προσπαθεί να προωθεί τα συμφέροντα του ΟΑΥ και από την άλλη τα συμφέροντα των γιατρών-παροχέων», είπε.

Ο κ. Κουλούμας αναφέρθηκε στη δυνατότητα που παρέχεται από τη νομοθεσία για επίκληση σύγκρουσης συμφέροντος σε μια συζήτηση. «Διερωτόμαστε πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη» σημείωσε, καθώς πολλά θέματα που συζητούνται στο ΔΣ αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους γιατρούς, όπως η συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων. «Άρα πότε θα συμμετέχει και πότε δεν θα συμμετέχει και κάθε πόσο θα δηλώνει σύγκρουση συμφέροντος», αναρωτήθηκε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Κοινωνική Συμμαχία αντιδρά στον διορισμό Αγαθαγγέλου, αφού ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ και δίνει το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο σύστημα. «Δημιουργούνται ερωτήματα κατά πόσο θα συμμετέχει προς όφελος του ΓεΣΥ, των παρόχων, και των δικαιούχων». Πρόσθεσε ότι η στάση που τήρησε τους προηγούμενους μήνες ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, όπως η υποστήριξη προτάσεων για συνταγογράφηση από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, πλήττουν την αρχιτεκτονική του συστήματος «και μας προκαλούν έντονο προβληματισμό όσον αφορά τις προθέσεις του».

«Εμείς θέτουμε τα πραγματικά προβλήματα του ΓεΣΥ», συνέχισε ο κ. Κουλούμας, αναφερόμενος στην ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, τους οριζόντιους περιορισμούς που επιβάλλει ο ΟΑΥ, στις υπηρεσίες άλλων επαγγελματιών υγείας.

Νωπές οι μνήμες για αυτούς που έβαζαν εμπόδια στην εφαρμογή του ΓεΣΥ

«Η διαδρομή για να φτάσουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη που ζει στην Κύπρο να έχει ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της υγείας ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Περάσαμε από πολλά σκαμπανεβάσματα και είναι ακόμα νωπές οι μνήμες, ποιοι ήταν εκείνοι οι οποίοι συντάχθηκαν με την απαίτηση της κοινωνίας για εισαγωγή του μονοασφαλιστικού, καθολικού και ισότιμα προσβάσιμου Συστήματος Υγείας και ποιοι ήταν εκείνοι που κινδυνολογούσαν και έβαζαν εμπόδια στην εφαρμογή του ΓεΣΥ…»

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους στη διάσκεψη Τύπου.

Η ΠΕΟ, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή, στήριξη και μη αλλοίωση του χαρακτήρα του ΓεΣΥ συντάσσεται και σήμερα με τις δυνάμεις της κοινωνίας που απαιτούν ανάκληση της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ, σημείωσε η ΓΓ της ΠΕΟ προσθέτοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης ενέχει και ηθικό ζήτημα αλλά και θεσμικό ζήτημα.

Μιλώντας υπό την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ του ΟΑΥ η ΓΓ της ΠΕΟ εξήγησε ότι στις αρχές κάθε μήνα το ΔΣ καλείται να αποφασίσει για τις αμοιβές των παρόχων, αυτών που θεσμικά εκπροσωπεί ο κ. Αγαθαγγέλου. «Τι θα γίνει; Ποιος θα μας απαντήσει αυτό το ζήτημα; Είναι ηθικά και νομικά σωστό ο πρόεδρος του ΠΙΣ να αποφασίζει για το τι αμοιβές θα πάρουν τα μέλη του;», διερωτήθηκε η Σ. Χαραλάμπους.

Η στήριξη στο ΓΕΣΥ, υπέδειξε, δεν μπορεί να είναι διακηρυκτική. Είναι πολύ σημαντικό οι δηλώσεις να συνάδουν με τα έργα, με τις πράξεις, σημείωσε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε έργα και πράξεις που είναι σε μεγάλη απόκλιση από αυτό που διακηρυκτικά λέγεται ότι στηρίζεται το ΓΕΣΥ. Υπενθύμισε παράλληλα το γεγονός ότι για μήνες συζητούσε το ΔΣ του ΟΑΥ για το γεγονός ότι δεν καταβαλλόταν η εισφορά της κυβέρνησης στο ταμείο του ΓεΣΥ, για μήνες ο ΟΑΥ ανέμενε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη μη συμμετοχή γιατρών που είναι σε συμβλημένα με το ΓεΣΥ νοσηλευτήρια και η καθυστέρηση στη λήψη αυτών των αποφάσεων δημιουργούσε προβλήματα λειτουργικότητας στο ΓεΣΥ.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε στην πράξη στήριξη του ΓεΣΥ», κατέληξε.

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης εξέφρασε την αποφασιστικότητα και την απαίτηση των συνταξιούχων για ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης. Την ίδια στιγμή εξέφρασε την αποφασιστικότητα των συνταξιούχων να στηρίξουν με όλους τους τρόπους τη λειτουργία του ΓεΣΥ και να παλέψουν μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις της Συμμαχίας για να λυθούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Η κυβέρνηση οφείλει, τόνισε ο Κ. Σκαρπάρης, να ακούσει τις έντονες φωνές διαμαρτυρίας της Κοινωνικής Συμμαχίας και όχι μόνο. Έχουμε ενώπιον μας δηλώσεις πρώην Υπουργών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αντιδράσεις από τον πρόεδρο του ΟΑΥ και από σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ, οι οποίοι δεν συμφωνούν με το διορισμό του συγκεκριμένου ατόμου.

Στην Κοινωνική Συμμαχία συμμετέχουν η ΟΣΑΚ, η ΣΕΚ, η ΠΕΟ, η ΔΕΟΚ, η ΠΟΑΣΟ, η ΑΣΔΗΚ, η ΠΕΣΥΣ, η ΕΚΥΣΥ, η ΟΕΛΜΕΚ, η ΟΛΤΕΚ, η ΠΟΕΔ, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Όλες οι οργανώσεις κάλεσαν ομόφωνα τον Πρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο να ανακαλέσει τον διορισμό. Όπως είπε ο κ. Κουλούμας, απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που θα ληφθούν, θα σταλεί επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ζητηθεί συνάντηση μαζί του, ενώ θα δημιουργηθεί και διαδικτυακό ψήφισμα με το οποίο θα καλέσουν την κοινωνία να το στηρίξει.