Μήνυμα ΠΕΟ προς τους εργαζόμενους για την εργατική Πρωτομαγιά

276

Μήνυμα προς τους εργαζόμενους απευθύνει η ΠΕΟ με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς 2021:

“Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούν και φέτος την Πρωτομαγιά μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Τιμούμε την Παγκόσμια Μέρα των Εργαζομένων αποτίωντας φόρο τιμής στους πρωτομάρτυρες του Σικάγου, οι οποίοι με την ηρωική τους εξέγερση σηματοδότησαν τους αγώνες για εργασία με δικαιώματα.  Αποτείουμε  ταυτόχρονα φόρο τιμής στους πρωτεργάτες του κυπριακού εργατικού κινήματος ελληνοκυπρίους  και τουρκοκυπρίους οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης.

Ένα και πλέον χρόνο από την έναρξη της πανδημίας οι απώλειες είναι ορατές και οδυνηρές για την ανθρωπότητα.  Εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί, η μεγάλη πλειοψηφία των συνανθρώπων μας παλεύουν  για να επιβιώσουν αντιμέτωποι με την ανεργία, την ανασφάλεια, την φτώχεια.

Η πανδημία ανέδειξε ακόμη πιο έντονα τις αντιφάσεις και τις ανισότητες της σύγχρονης κοινωνίας.   Καθημερινά παρακολουθούμε συνανθρώπους μας σε όλο το κόσμο να πεθαίνουν λόγω ελλείψεων στις υπηρεσίες υγείας, η δε ελπίδα της ανθρωπότητας για ανοσοποίηση μέσω των εμβολιασμών τίθεται κάτω από την λογική της εμπορευματοποίησης και του ανταγωνισμού των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Η ΠΕΟ ενώνει την φωνή της με την φωνή των εργαζομένων σε όλο το κόσμο που απαιτούν διασφάλιση σε κάθε άνθρωπο της πρόσβασης σε επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλιο και προστασία των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα και στην  Κύπρο βιώνουμε  δύσκολες συνθήκες,  χιλιάδες εργαζόμενοι λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν εργάζονται και είναι αναγκασμένοι να ζουν με επιδόματα,  άλλοι εργάζονται με τηλεργασία στο σπίτι,  μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα επανειλημμένα lockdown καταστρέφονται,  νέοι που ανάμεναν να ενταχθούν στην εργασία παραμένουν αδρανής.

Τα κοινωνικά προβλήματα συσσωρεύονται.  Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί και αυτή η κρίση για ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση της εργασίας και νέα επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι εμφανής.

Απαιτείται άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα στηρίζουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.  Τώρα και όχι αργότερα στο μέλλον, με «θα» και υποσχέσεις.  Τώρα που οι εργαζόμενοι είναι ευάλωτοι μπροστά στο φόβο και την ανασφάλεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που εξελίσσεται. Όσο η κυβέρνηση συνδέει το θέμα της ρύθμισης ελάχιστων μισθών και δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους με την ύπαρξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης,  ουσιαστικά καθίσταται συνυπεύθυνη της απορρύθμισης και της διεύρυνσης  της κοινωνικής ανισότητας.

Διεκδικούμε από το κράτος προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από:

  • Νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις του δοσμένου κλάδου,
  • Θεσμοθέτηση τριμερούς μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα καθορίζονται ελάχιστοι μισθοί και ωφελήματα για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. 
  • Κατοχύρωση της υπεροχής των Συλλογικών Συμβάσεων έναντι των ατομικών συμβολαίων εργασίας.
  • Τερματισμό  της απαράδεκτης πολιτικής της αγοράς υπηρεσιών στην οποία σήμερα πρωταγωνιστεί δυστυχώς ο δημόσιος και ημιδημόσιος τομέας. 
  • Αντιμετώπιση της χρησιμοποίησης των λεγόμενων «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
  • Εκσυγχρονισμό της πολιτικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.
  • Θεσμοθέτηση των Πρότυπων Επαγγελματικών Προσόντων.

Παράλληλα απαιτούμε μέτρα για ενίσχυση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.

  • Κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στα 63, αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την επάρκεια των συντάξεων και παροχών.
  • Εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.
  • Ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα της υγείας. Αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη λειτουργία του ΓΕΣΥ και σε ομάδες δικαιούχων όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά και  βρέφη, δημιουργία υποδομών μακροχρόνιας φροντίδας για ηλικιωμένους και ανάπηρα άτομα, από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Επιδότηση του κόστους φροντίδας παιδιών στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
  • Προγράμματα κοινωνικής στέγης και προγράμματα οικονομικής επιδότησης χαμηλόμισθων οικογενειών σ’ ότι αφορά την κάλυψη του κόστους ενοικίασης.
  • Αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής των εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

H Πρωτομαγιά  είναι και μέρα επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση του κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρά τους περιορισμούς,  συνεχίζουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση την κοινή δράση με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της Διχοτόμησης.  Μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για λύση δικοινοτικής,  διζωνικής ομοσπονδίας. Για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες.

Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης, που τα κοινωνικά αδιέξοδα συσσωρεύονται και για τους εργαζόμενους οι συνθήκες γίνονται ολοένα και δυσκολότερες, στις 30 του Μάη διεξάγονται οι Βουλευτικές εκλογές. Εκλογές καθοριστικές για το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας.  Η ΠΕΟ, κομμάτι του λαϊκού κινήματος, συμπαρατάσσεται με το κόμμα των εργαζομένων, το ΑΚΕΛ. Καλεί τους εργαζόμενους  να ενισχύσουν την πολιτική  δύναμη που σηκώνει ασπίδα προστασίας στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Τους καλεί   να ενισχύουν την προοπτική για  μια προοδευτική αλλαγή στην διακυβέρνηση του τόπου προς όφελος των πολλών και  των μη προνομιούχων.

Συναδέλφισσες-οι

Δυστυχώς τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν μας αναγκάζουν και φέτος να τιμήσουμε την Πρωτομαγιά διαδικτυακά και όχι με παρελάσεις στους δρόμους της Κύπρου. Θα ξεκινήσουμε  με μια συμβολική εκδήλωση όπου θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο των αφανών ηρώων της εργατικής τάξης. Εκεί θα γίνει η ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ,  θα χαιρετήσει ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Ντεβ-ις.    Θα ακολουθήσει διαδικτυακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανάλογο της επετείου.

Μαζί με   το μήνυμα μνήμης και τιμής στους πρωτοπόρους, στέλνουμε επίσης  και ξεχωριστό μήνυμα εκτίμησης στους εργαζόμενους στο τομέα της υγείας,  που εδώ και ένα χρόνο ακατάπαυστα δίνουν  την μάχη ενάντια στην πανδημία.

Την 1η του Μάη υψώνουμε στα σπίτια μας την τιμημένη κόκκινη σημαία της 1ης του Μάη.

Μένουμε δυνατοί – Υπερασπιζόμαστε  – Διεκδικούμε.”