Μαζικό κάλεσμα Συντεχνιών για συμμετοχή στην παναπεργία

243

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Κύπρου καλούν μαζικά όλους τους εργαζόμενους σε Παγκύπρια Πανσυνδικαλιστική τρίωρη, προειδοποιητική στάση εργασίας, την προσεχή Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00.

με κοινή τους ανακοίνωση, οι Συντεχνίες που διοργανώνουν την παναπεργία τονίζουν ότι μέσα από την ενέργεια αυτή, το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του εκφράζει την ετοιμότητα των εργαζομένων για διαφύλαξη και προάσπιση της Α.Τ.Α.

Η Α.Τ.Α. αποτελεί μοναδικό εργαλείο αποκατάστασης των εισοδημάτων των εργαζομένων, έναντι της ολοένα συνεχόμενης και αυξανόμενης ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Η υφιστάμενη συμφωνία, η οποία έχει ήδη εκπνεύσει, για καταβολή της μόνο στο 50%, δεν θεωρείται ικανοποιητική, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι Οργανώσεις επαναλαμβάνουν την ομόφωνη θέση τους για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και απόδοσή της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως προνοείται στη Μεταβατική Συμφωνία του Ιουλίου του 2017. Όλες οι Οργανώσεις καλούν το σύνολο των εμπλεκόμενων (Κυβέρνηση και Εργοδοτικές Οργανώσεις) να σεβαστούν το περιεχόμενο της Συμφωνίας.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Κύπρου εκφράζουν παράλληλα, την κοινή θέση ότι επιβάλλεται η πλήρης καταβολή της Α.Τ.Α. και επέκτασή της για όλους και όλες, ενώ απορρίπτουν κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της.

Στο πλαίσιο αυτό, και εν’ όψει της κήρυξης αδιεξόδου στο διεξαγόμενο κοινωνικό διάλογο από το Υπουργείο Εργασίας, η πραγματοποίηση πανσυνδικαλιστικής τρίωρης κινητοποίησης στοχεύει στο να σταλεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι εργαζόμενοι της Κύπρου, ενωμένοι, αντιδρούν σε ενέργειες και πολιτικές που στοχεύουν σε περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας, αποδομούν το σύστημα εργασιακών σχέσεων και υποσκάπτουν ή θέτουν υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπως γίνουν συγκεντρώσεις στα ακόλουθα σημεία:

• Λευκωσία: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στο προαύλιο Υπ. Οικονομικών και ακολούθως πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, Προνοίας & Κοιν. Ασφαλίσεων.

• Λεμεσός: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στο Διοικητήριο.

• Λάρνακα: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.

• Παραλίμνι: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στο Επαρχιακό Γραφείο Υπ. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοιν. Ασφαλίσεων.

• Πάφος: Συγκέντρωση η ώρα 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.

Τέλος οι Οργανώσεις καλούν τα μέλη τους σε συνεχή εγρήγορση για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων αναλόγως των εξελίξεων.

Στις ουσιώδεις υπηρεσίες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού. Για τα Σώματα Ασφαλείας, θα συμμετέχουν όσοι / όσες βρίσκονται εκτός καθήκοντος και χωρίς να φέρουν στολή.

Οι Οργανώσεις που συνυπογράφουν την ανακοίνωση:

ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ