Μεγάλο κύμα ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

263

Συνολικά 649.000 εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν εκτός μισθολογίου των εταιρειών που τους απασχολούσαν στο διάστημα από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, την περίοδο δηλαδή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, σύμφωνα με τα νεότερα στατιστικά στοιχεία.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία εξετάζοντας καταχωρίσεις στη βρετανική εφορία.

Ο αριθμός των πολιτών που έχασαν τη δουλειά τους είναι υψηλός παρά τη σημαντική κυβερνητική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, που περιλαμβάνει την κάλυψη του 80% του μισθού συνολικά 9,4 εκατομμυρίων υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Αυτό το πρόγραμμα «διατήρησης θέσεων εργασίας» λήγει τον Οκτώβριο, με αναλυτές να φοβούνται ότι τότε θα προκληθεί νέο μεγάλο κύμα ανέργων.

Το ONS διαπίστωσε πάντως ότι τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους ήταν 74.000, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον επιμέρους αντίστοιχο απολογισμό των μηνών της άνοιξης.

Επίσης τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 28.100 σε 2,6 εκατομμύρια ο αριθμός των αιτούντων το ενιαίο κοινωνικό επίδομα Universal Credit, που περιλαμβάνει και το επίδομα ανεργίας.

Τα στοιχεία εκδίδονται την εβδομάδα που το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού προειδοποίησε ότι η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εκτοξευθεί στο 13% από το σημερινό 3,9%.