Με δυναμικά μέτρα προειδοποιεί η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

420

Με δυναμικά μέτρα προειδοποιεί η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής, ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να αναχαιτιστεί η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην τουριστική βιομηχανία.

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή-υπόμνημα, το οποίο η Γραμματεία της Συντεχνίας μαζί με την ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους διαβίβασαν σήμερα στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου, στο πλαίσιο συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας.

«Δηλώνουμε απερίφραστα ότι στην περίπτωση που δεν εισακουστεί το συνδικαλιστικό κίνημα και συνεχιστεί η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην τουριστική βιομηχανία, θα αναγκαστούμε να πάρουμε δυναμικά μέτρα εν μέσω ψηλής τουριστικής κίνησης», σημειώνει στο υπόμνημα της προς τον Υπουργό η ΣΥΞΚΑ, ζητώντας από τον Γιάννη Παναγιώτου «άμεση παρέμβαση» και θεωρώντας πως μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν καταλυτική προς την επίτευξη συμφωνίας.

«Αναμένουμε ότι θα παρθεί η πολιτική απόφαση στην οποία, η όποια συμφωνία επιτευχθεί να ενταχτεί στα κριτήρια όπου όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και οι διαχειριστές στόλου να υποχρεούνται να την εφαρμόσουν για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άδειες εργασίας από τρίτες χώρες» προστίθεται στο υπόμνημα της Συντεχνίας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημείωσε ότι η Συντεχνία έχει αξιολογήσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη νέα Στρατηγική Απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες και πως αυτό ακριβώς είναι και το θέμα του υπομνήματος που διαβιβάστηκε στον Υπουργό.

Η Σ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι με τη νέα Στρατηγική ουσιαστικά διευρύνεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις στη ξενοδοχειακή βιομηχανία παίρνουν άδειες εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για 50% άδειες εργασίας, χωρίς πάντα αυτό να ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες και «με προφανή στόχο να χρησιμοποιήσουν τους ξένους εργαζόμενους ως μηχανισμό απορρύθμισης της εργασίας».

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι μετέφεραν στον Υπουργό Εργασίας καταγγελίες για εργαζόμενους από τρίτες χώρες που εργάζονται με απεριόριστα ωράρια, χωρίς να τηρούνται όσα ο νόμος και οι κανονισμοί προβλέπουν για την εργασία στα ξενοδοχεία. Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους,, είπε ότι η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ έθεσε στον Υπουργό την πάγια θέση της για παγοποίηση της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες και διεξαγωγή διαλόγου προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης ορθολογιστικών λύσεων.

Πρόσθεσε ωστόσο πως από τη στιγμή που, όπως φαίνεται, ο Υπουργός έχει επιλέξει να διατηρήσει ενεργή τη στρατηγική αυτή, ζητήθηκε από τον Υπουργό όπως εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα για να μετριαστούν στο μέγιστο δυνατό τα προβλήματα. «Πρέπει τουλάχιστον κάποια μέτρα να ληφθούν για να μη διευρυνθεί περαιτέρω η απορρύθμιση», δήλωσε.

«Μέτρα όπως η επαναφορά των τριμερών τεχνικών επιτροπών, που αποτελούν ένα μηχανισμό μέσα από τον οποίο θα μπορεί να πιστοποιείται αν όντως οι αριθμοί που ζητούνται αφορούν υπαρκτές ανάγκες αλλά και κατά πόσο οι εργοδότες τηρούν τη συλλογική σύμβαση του κλάδου», πρόσθεσε.

Ζητήθηκε επίσης από τον Υπουργό, σύμφωνα με την ΓΓ της ΠΕΟ, όπως το Υπουργείο μεριμνήσει για να γίνονται επιθεωρήσεις, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες είναι ευάλωτοι. «Οι άδειες είναι προσωποπαγείς, πολλές φορές οι εργαζόμενοι ζουν στους χώρους όπου εργάζονται, άλλες φορές εξαρτώνται πλήρως από τον εργοδότη και καθίστανται αντικείμενο εκμετάλλευσης», δήλωσε η Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Πρόσθεσε ότι η Γραμματεία της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ ζήτησε επιπλέον όπως τροποποιηθεί το διάταγμα που αφορά τους κατώτατους μισθούς στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και να ενσωματωθεί το τιμαριθμικό επίδομα και για το 2022 και για το 2023. «Είναι απαράδεκτο μέχρι τώρα οι κατώτατοι μισθοί του διατάγματος για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία να μην έχουν τιμαριθμοποιηθεί», ανέφερε καταληκτικά.

Αυτούσια η επιστολή της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ:

«Καθώς είναι η πρώτη φορά που επικοινωνούμε μαζί σας από την μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας, σας ευχόμαστε καλή  παραγωγική θητεία στο τιμόνι του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως γνωρίζετε  η Τουριστική Βιομηχανία ταλανίζεται με αρκετά θέματα, ενίοτε με διάφορες προκλήσεις αλλά και σοβαρά προβλήματα. Πάντοτε ως Συντεχνία τα διάφορα  ζητήματα του κλάδου που δραστηριοποιόμαστε τα αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, προβάλλουμε θέσεις, απόψεις για το καλώς νοούμενο συμφέρον των εργαζομένων στους διαφόρους κλάδους που εκπροσωπούμε.

Στην περίπτωση της Νέας Στρατηγικής Απασχόλησης η οποία αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οι θέσεις της ΠΕΟ  διατυπώθηκαν με επιστολή στον τότε Υπουργό Εργασίας  ημερομηνίας 31/01/2023 και στην συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ μαζί σας.

Εμείς, ως Συντεχνία των Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία  και την Εστίαση είμαστε καθημερινά δέκτες των επιπτώσεων της στρατηγικής απασχόλησης που έχει εφαρμοστεί χωρίς καμιά διαβούλευση με τους εταίρους και επιβεβαιώνεται  καθημερινά ότι ήταν  ένα προεκλογικό δώρο στους εργοδότες και ιδιαίτερα στους Ξενοδόχους και τους Εργοδότες της Εστίασης. Το δώρο αυτό λοιπόν εξελίσσετε σε βραδυφλεγή βόμβα στα χέρια των εργοδοτών με αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα εντοπίζουμε τα πιο κάτω προβλήματα:

–              Εργαλειοποίηση των εργαζομένων από Τρίτες Χώρες και χρησιμοποίηση τους ως φτηνή εργατική δύναμη. (απεριόριστα ωράρια και συνεχόμενες μέρες εργασίας και από πλευράς των εργαζομένων φοβία στο να καταγγελθούν οι εργοδότες τους.)

–              Οι άδειες  εργασίας που παραχωρούνται είναι χωρίς έλεγχο και πολύ φοβόμαστε  ότι     οι Λειτουργοί του Τμήματος Εργασίας είναι μόνο για να εγκρίνουν και να σφραγίζουν συμβόλαια  εργασίας.

–              Η απόφαση για κατάργηση των τεχνικών επιτροπών οδηγεί σε αδιαφανές διαδικασίες. Καμιά ενημέρωση προς τις Συντεχνίες για τις άδειες  και για τον αριθμό των αδειών.  Ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι για την  διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου της τήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι αδιαφανείς  αυτές διαδικασίες κλονίζουν την εμπιστοσύνη  μεταξύ των Συντεχνιών και Υπουργείου.

Για παράδειγμα η έγκριση 940  αδειών εργασίας με απευθείας Υπουργική   απόφαση στο καζίνο. Την ίδια ώρα η συγκεκριμένη εταιρεία αρνείται την πρόσβαση των συνδικαλιστών στον χώρο εργασίας . Είναι προσβλητικό και για την ίδια την πολιτεία, την ίδια ώρα που βοηθά την επιχείρηση, η επιχείρηση  αυτή να δείχνει ασέβεια και να παραβιάζει κανονισμούς και νομοθεσίες.

–              Η παραχώρηση μαζικών αδειών εργασίας προσθέτει  επιπρόσθετη ανασφάλεια στους υφιστάμενους εργαζόμενους αφού δέχονται έμμεσες απειλές για αντικατάσταση τους με διάφορα ψευτοδιλήμματα.

–              Σε πολλές εταιρείες της εστίασης παραχωρούνται άδειες εργασίας αφού προσκομίζουν διάφορα έγγραφα τα οποία παρουσιάζουν ως Συλλογικές Συμβάσεις. Η αποδοχή από το Τμήμα Εργασίας σύμβασης που δεν είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης  συμβάλλει στην απορρύθμιση της εργασίας και βοηθά τους εργοδότες στην εργαλιοποίηση των εργαζομένων από τρίτες χώρες. Επιβάλλεται η διασαφήνιση μέσα στην Στρατηγική Απασχόλησης   ότι Συλλογική Σύμβαση είναι η συμφωνία μεταξύ Συντεχνιών και  Εργοδοτών.

Κύριε Υπουργέ,

Μια άλλη σοβαρή επίπτωση από την εφαρμογή της Στρατηγικής Απασχόλησης είναι στον τομέα των Ντελιβεράδων.  Από τον Ιανουάριο του 2023, βρισκόμαστε στην διαδικασία συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης με τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και  των διαχειριστών στόλου (fleet managers). H δική σας άμεση παρέμβαση θα είναι  καταλυτική και θα βοηθήσει την διαδικασία για να επιτευχθεί συμφωνία.  Αναμένουμε ότι θα παρθεί η πολιτική απόφαση στην οποία η όποια συμφωνία επιτευχθεί να ενταχτεί στα κριτήρια όπου όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και οι διαχειριστές στόλου να υποχρεούνται να την εφαρμόσουν για να μπορέσουν  να εξασφαλίσουν άδειες εργασίας από τρίτες χώρες.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να θίξουμε ακόμα ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2022 και πρόκειται για το Διάταγμα για τους Κατώτατους Μισθούς στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.  Άμεσα πρέπει να εκδοθεί το διάταγμα με την ενσωμάτωση του Τιμαριθμικού Επιδόματος για το  2022, 1/1/2023 και 1/6/2023.

Κύριε Υπουργέ,

Καταληκτικά, απαιτούμε την παγοποίηση των εγκρίσεων όλων των αδειών που εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα.   Να ξεκινήσει διάλογος με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη διόρθωση διαχρονικών στρεβλώσεων που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα.

Στην Τουριστική Βιομηχανία, η απορρύθμιση της εργασίας επιταχύνθηκε από την Νέα Στρατηγική Απασχόλησης.  Ολοένα και μειώνεται το  εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης δημιουργούνται πολλές ταχύτητες  εργαζομένων και  ταυτόχρονα μειώνετε  το επίπεδο υπηρεσιών.

Εισηγούμαστε την έναρξη διαλόγου με την συμμετοχή των φορέων του τουρισμού,  της εκπαίδευσης στην συγκεκριμένη βιομηχανία για συζήτηση σε βάθος του ζητήματος του ανθρωπίνου δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.  Στόχος πρέπει να είναι να γίνει το επάγγελμα του Ξενοδοχοϋπάλληλου και  του εργαζόμενου της εστίασης ελκυστικό όπου θα προσφέρει την πραγματική  κυπριακή φιλοξενία.

Κύριε Υπουργέ,

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι στην περίπτωση που δεν εισακουστεί το συνδικαλιστικό κίνημα και συνεχιστεί η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων  στην Τουριστική Βιομηχανία  θα  αναγκαστούμε να πάρουμε δυναμικά μέτρα  εν μέσω ψηλής τουριστικής κίνησης.»