Μη δικαιούχοι πασχαλινού επιδόματος η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων

344

Το Υπουργικό  Συμβούλιο σε συνεδρία του χθες, 14 Απριλίου, αγνοώντας πλήρως  την επιστολή της ΕΚΥΣΥ προς την Υπουργό Εργασίας  ημ. 6 Απριλίου,  αποφάσισε την παραχώρηση του πασχαλινού επιδόματος με τα ίδια κριτήρια που καθόρισε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια αφήνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων χωρίς να το δικαιούνται και είναι πολύ έντονες οι φωνές διαμαρτυρίας τους.

Η ΕΚΥΣΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της, με την ευκαιρία των γιορτών του Πάσχα επανάφερε με επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας ένα πάγιο αίτημα της όπως και της Βουλής των Γερόντων  για παραχώρηση Πασχαλινού επιδόματος με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν πριν από τη σημαντική διαφοροποίηση τους το 2013.

Με βάση τα κριτήρια που καθόρισε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια αλλά και τα κριτήρια του 2018 και φέτος, η μεγάλη πλειοψηφία ακόμα και των χαμηλοσυνταξιούχων  εξακολουθεί να μην δικαιούται το πασχαλινό επίδομα, το οποίο μειώθηκε στα €190.

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση ενός συνταξιούχου, το κριτήριο παρέμεινε στις 6,500 ευρώ ετήσιο εισόδημα ενώ για ζευγάρι συνταξιούχων  στις 11,000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.
Όπως σημειώνει η ΕΚΥΣΥ, το όριο της φτώχειας για ένα άτομο είναι €10.324 το χρόνο ενώ για το νοικοκυριό δυο ατόμων το όριο της φτώχειας είναι €15.486 το χρόνο. Δηλαδή είναι σημαντικά μειωμένο το εισοδηματικό κριτήριο για το πασχαλινό επίδομα σε σχέση με το όριο της φτώχειας.

Σημειώνεται ακόμη ότι χιλιάδες νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων  (2 ατόμων) με εισοδήματα πέραν των  €846 τον μήνα δεν δικαιούται πασχαλινό επίδομα τη στιγμή που το όριο της φτώχειας είναι €1191 τον μήνα.