Μνημονεύουμε τα θύματα 60 χρόνων διακοινοτικής βίας και πολέμου

277

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022, Δικοινοτική Δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Στόχος ήταν η παρουσίαση της δικοινοτικής εκδήλωσης μνήμης και τιμής έξω από το Λήδρα Πάλας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, στις 8.00 μ.μ, την οποία διοργανώνουν 113 και πλέον φορείς και από τις δυο κοινότητες, μεταξύ αυτών και η ΠΕΟ.

Σημειώνεται ιδιαίτερα η θέση και βούληση των φορέων για λύση και επανένωση του τόπου μας, σε μια Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με Πολιτική Ισότητα και η επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, χωρίς άλλα θύματα από πολέμους, συγκρούσεις  ή εθνοτική  βία, τα οποία σημάδεψαν στο παρελθόν τη ζωή των ανθρώπων αυτού του νησιού.

Σημειώνεται επίσης, ότι, παρά το ότι και οι άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες έχουν βιώσει φρικτά εγκλήματα, δεν έλειψαν τα παραδείγματα επίδειξης ανθρωπισμού και από τις δύο κοινότητες, που με κίνδυνο της ζωής τους οι άνθρωποι έγιναν πρωταγωνιστές σε ιστορίες διάσωσης άλλων ανθρώπων –από την άλλη κοινότητα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ιστορίας, την οποία παρουσίασε στη δημοσιογραφική διάσκεψη η γνωστή δημοσιογράφος Sevgül Uludağ είναι η ιστορία του Αντρέα Ευσταθίου ο οποίος το 1974, μέσα στις συγκρούσεις και τον πόλεμο, διακινδυνεύοντας τη ζωή του, βοήθησε και έσωσε τη Birgül Kilich Yildirim, την κόρη-βρέφος- του Mehmet Hulusi Kilich,  παρέχοντας του σκόνη γάλακτος. Αυτό το κορίτσι, νέα γυναίκα πια, αφηγήθηκε την ιστορία της και έκανε αναφορά στο ντοκιμαντέρ της ιστορίας ζωής της, με τίτλο «Süt Babam” -“My Milk Father”-«το Γάλα της Ειρήνης»,  με παραγωγό τον Cemal Yildirim.  

Κοινή διακήρυξη οργανώσεων και φορέων που στηρίζουν την εκδήλωση:

Μνημονεύουμε τα θύματα 60 χρόνων διακοινοτικής βίας και πολέμου

Υπερασπιζόμαστε την Ειρήνη  και αγωνιζόμαστε για την Επανένωση

Την ώρα που:

Τα τύμπανα του Πολέμου ηχούν πλησιέστερα προς εμάς και ο κόσμος βυθίζεται σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση του πολέμου και σε άλλα μέρη του πλανήτη,

Η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή,

Η ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου κλιμακώνεται με ανυπολόγιστες συνέπειες,

Οι συνομιλίες για τη Λύση του Κυπριακού προβλήματος συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα αδιέξοδα, ενώ συνεχίζουν οι προσπάθειες για να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών,

Αρνητικές εξελίξεις, όπως ο το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου που άρχισαν να υλοποιούνται επι του εδάφους, ενώ τα  Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν προταθεί από τις δύο πλευρές παρουσιάζονται είτε ανειλικρινή, είτε δύσκολο να υλοποιηθούν, είτε έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν την άλλη πλευρά.  Επίσης ο χαρακτήρας ορισμένων ΜΟΕ που έχουν προταθεί τείνουν να επιμηκύνουν το status quo αντί να αποτελέσουν ένα ισχυρό μοχλό πίεσης για την επανέναρξη στοχοπροσηλομένων επίσημων συνομιλιών για την επίτευξη μιας ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου το συντομότερο δυνατόν.

Η Εθνικιστική ρητορική και από τις δύο πλευρές, βρίσκεται στα ύψη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του χρόνου, δημιουργώντας μια αρνητική και προκλητική ατμόσφαιρα η οποία οδηγεί σε περαιτέρω ένταση

Εμείς, οι απλοί άνθρωποι  αυτού του νησιού,  προερχόμενοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, άνθρωποι που έχουν υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια, είτε με την απώλεια αγαπημένων προσώπων, είτε μέσα από τις ταλαιπωρίες στη διάρκεια των συγκρούσεων και του πολέμου, είτε μέσα από το ξεριζωμό ή την απώλεια  περιουσίας, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: Αυτό της επανενωμένης, ειρηνικής κοινής πατρίδας.

Στεκόμαστε ενωμένοι και τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων και από τις δύο πλευρές και δίνουμε υπόσχεση ότι θα πράξουμε κάθε τι το δυνατό για να αποκατασταθεί η ειρήνη και να επανενωθεί ο τόπος μας.

Στεκόμαστε ενωμένοι για να μην αφήσουμε χώρο στον εθνικισμό και να αποτρέψουμε την πιθανότητα επανάληψης της βίας στην κοινή μας πατρίδα.

Στεκόμαστε ενωμένοι για να απαιτήσουμε το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης σε ολόκληρο το νησί, για να βελτιωθεί ο διάλογος, να ενθαρρυνθούν περαιτέρω  οι επαφές για την ενίσχυση της  οικονομικής και κοινωνικής  συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους από όλες τις κοινότητες με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και  το ξεπέρασμα της παρούσας οικονομικής δυσπραγίας

Στεκόμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών και καλούμε το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντώνιο Γκουτιέρες, άμεσα να δρομολογησει την επανεναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και του πλαισίου που είχε προτείνει στο Κρανς Μοντάνα, ως το μόνο ρεαλιστικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε μια Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία με Πολιτική Ισότητα

Φρικτά εγκλήματα έχουν διαπραχθεί από τη μια πλευρά σε βάρος της άλλης, με αθώους ανθρώπους να είναι τα θύματα αυτών των εγκλημάτων. Αυτή η βία βρίσκεται στη ρίζα του Κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο πέρα από τη βία υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός  απλών ανθρώπων οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους υπερασπίστηκαν ανθρώπους από την άλλη πλευρά, σώζοντας ουσιαστικά τις ζωές τους.

Και στο παρελθόν και τώρα συνεχίζουμε να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους, τους ανθρώπους που έχουν υπερασπιστεί τον ανθρωπισμό σε αυτό το Νησί. Αυτή τη χρονιά τιμούμε ιδιαίτερα τον Αντρέα Ευσταθίου, ο οποίος βοήθησε και έσωσε το κοριτσάκι- βρέφος Birgül Kilich Yildirim, την κόρη του Mehmet Hulusi Kilich παρέχοντας του σκόνη γάλακτος, καθημερινά, δια μέσου της ζώνης  κατάπαυσης του πυρός, διακινδυνεύοντας τη ζωή του.

 Στις 18 Ιουλίου, 2022, στις 8.00 μμ, καλούμε όλους τους Κύπριους, έξω από το Λήδρα Πάλας, στην ουδέτερη ζώνη:

 Να θυμηθούμε, τα αθώα θύματα από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, θύματα πέραν των 60 χρόνων  συγκρούσεων και πολέμου  και να τιμήσουμε τους ανθρώπους που βοήθησαν να σωθούν ζωές, με ιδιαίτερη μνεία στον Αντρέα Ευσταθίου, και  Mehmet Hulusi Kilich και της κόρης του,  Birgül Kilich Yildirim, καθώς και τον Cemal Yildirim, τον παραγωγό του ντοκιμαντέρ που βασίζεται σε αυτή την ανθρωπιστική ιστορία,  με τίτλο Süt Babam” -“My Milk Father”-«το Γάλα της Ειρήνης»

14 Ιουλίου, 2022