Νέα εργατική αναταραχή στην εταιρεία λεωφορείων ΝΡΤ

289

Σε νέα εργατική αναταραχή οδηγούνται οι εργαζόμενοι και η εταιρεία λεωφορείων Λευκωσίας ΝΡΤ, λόγω πολλών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί. Έχουν περάσει τέσσερεις μήνες περίπου από την έναρξη εργασιών (05/07/2020) και τα προβλήματα αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, η ευθύνη βαραίνει την εταιρεία, αλλά και τα αρμόδια υπουργεία των Μεταφορών και Εργασίας που για άγνωστους λόγους δεν κατάφεραν να την υποχρεώσουν να εφαρμόσει τις μεταξύ τους συμφωνίες και τη νομοθεσία.

Οπως τονίζει η Συντεχνία, τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν τη συνεχιζόμενη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), τη νομοθεσία για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των οδηγών, τις εισφορές στο Ταμείο Αδειών, τις ώρες εργασίας και τα διαλείμματα των οδηγών, τις ανύπαρκτες υποδομές σε αρκετές αφετηρίες λεωφορείων, τον τρόπο υπολογισμού των ωρών που πρέπει να πληρώνουν και άλλα.

Οι παραβιάσεις της ΣΣΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του ΥΕΠΚΑ, ενώ η έρευνα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) μετά από έλεγχο των στοιχείων που παρέλαβε από την εταιρεία ΝΡΤ διαπίστωσε παραβιάσεις των σχετικών νομοθεσιών. Με επιστολή του το  ΤΕΕ απαίτησε συμμόρφωση με τη νομοθεσία, όμως η εταιρεία εξακολουθεί να την παραβιάζει.

“Εφόσον η εταιρεία δεν συμμορφώνεται και τα αρμόδια υπουργεία αδυνατούν να την πείσουν, δεν έχουν άλλη επιλογή οι εργαζόμενοι από τη δυναμική διεκδίκηση τους”, προειδοποιεί η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και καλεί έστω και την υστάτη όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. “Δεν υπάρχουν νέες διεκδικήσεις, παρά μόνο η εφαρμογή της ΣΣΕ, της πρακτικής και της νομοθεσίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν και την ευθύνη για ότι ακολουθήσει”, καταλήγει η ανακοίνωση.