Να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία εργαζομένων και επιβατών στα λεωφορεία

245

Επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών απέστειλε ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Άθως Ελευθερίου ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στα ζητήματα υγείας και προληπτικής προστασίας εργαζομένων και επιβατών στις δημόσιες συγκοινωνίες ενόψει της νέας δεκαετούς περιόδου των δημόσιων μεταφορών.

Αυτούσια η επιστολή του ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ:

«31 Μαρτίου 2020

Κύριο Γιάννη Καρούσο
Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Κύριε υπουργέ,

Θέμα: Ασφάλεια εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές για τη δεκαετία 2020-2030

Αυτή τη χρονική περίοδο βιώνουν στην πατρίδα μας, όλο και εντονότερα τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται στον κορονοϊό, τόσο οι οδηγοί λεωφορείων και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όσο και οι επιβάτες και γενικά οι πολίτες. Εκτιμούμε πως σε αυτές τις συνθήκες έχουμε υποχρέωση όλοι και ιδιαίτερα το υπουργείο Μεταφορών, να αναθεωρήσουμε θέσεις και απόψεις για τις δημόσιες μεταφορές, δίνοντας μεγαλύτερη προτεραιότητα στα ζητήματα της υγείας και της ουσιαστικής προληπτικής προστασίας εργαζομένων και επιβατών.

Έχοντας υπόψη πως στις 05 Ιουλίου 2020 αρχίζει η νέα δεκαετής περίοδος των δημόσιων μεταφορών και πως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφορών, σας καλούμε όπως μεριμνήσετε έγκαιρα για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και στα θέματα υγείας.

Πρέπει πλέον όλα τα λεωφορεία που εισάγονται στην Κύπρο για τις δημόσιες μεταφορές να έχουν κουβούκλια για τους οδηγούς. Πρέπει επίσης οι οδηγοί να μην έρχονται σε επαφή με μετρητά. Αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει, εάν εκτός από τα εκδοτήρια εισιτηρίων, εβδομαδιαίων και μηνιαίων καρτών, οι μηχανές έκδοσης εισιτηρίων στα λεωφορεία, θα δέχονται και πιστωτικές κάρτες. Αυτό το σύστημα ισχύει για χρόνια στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναμένοντας την άμεση παρέμβαση σας, για τη διασφάλιση των πιο πάνω μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές και των επιβατών,

Με εκτίμηση

Άθως Ελευθερίου
Γενικός Γραμματέας ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ»