Να μην πληρώσουν και πάλι την κρίση οι εργαζόμενοι

431

Ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις του ΓΓ της ΠΕΟ ενόψει της επανεκκίνησης της οικονομίας ότι την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Πρώτο μέλημα της ΠΕΟ, τονίζει σε συνέντευξη του ο Πάμπης Κυρίτσης, είναι να μην επιτραπεί στους εργοδότες να προχωρήσουν σε απολύσεις ή/και νέες επιθέσεις εναντίων των μισθών των εργαζομένων ή/και υποβάθμισή των όρων απασχόλησης. Στέλνει παράλληλα το μήνυμα ότι η διεκδίκηση δεν σταματά και πως θα συνεχιστεί ο αγώνας για υλοποίηση των στόχων τους οποίους έθεσε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από την αρχή του έτους, πριν την κρίση του κορωνοϊού.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ σχολιάζει επίσης τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων, σημειώνοντας ότι στα πλαίσια του διαλόγου για τη διαμόρφωση των σχεδίων η ΠΕΟ άσκησε τη μεγαλύτερη δυνατή παρέμβαση και πίεση, με γνώμονα τη διασφάλιση ότι δεν θα μείνει κανένας εργαζόμενους χωρίς εισοδήματα.

Ποιες προτεραιότητες θέτει η ΠΕΟ ενόψει της επανεκκίνησης της οικονομίας;

Το πρώτο μέλημα μας είναι να μην επιτρέψουμε στους εργοδότες να προχωρήσουν σε απολύσεις ή/και νέες επιθέσεις εναντίων των μισθών των εργαζομένων ή/και υποβάθμισή των όρων απασχόλησης. Θα απαιτήσουμε και θα επιμείνουμε στη λειτουργία των εργασιακών σχέσεων, το σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις και την εφαρμογή του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για υλοποίησης των στόχων τους οποίους θέσαμε από την αρχή του έτους, πριν την κρίση του κορωνοϊού. Η πρώτη προτεραιότητα μας είναι η κατοχύρωση κατώτατων μισθών και όρων απασχόλησης, μέσα από την θεσμοθέτηση της υποχρέωσης εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και τη θεσμοθέτηση  ενός μηχανισμού συλλογικής διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό κατώτατων μισθών και όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις. Θα επιδιώξουμε επίσης την ενδυνάμωση και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, το οποίο δυστυχώς έχει ξηλωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω και των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν το 2013. Ακόμη, στις προτεραιότητες μας είναι η ολοκλήρωση του Γενικού Συστήματος Υγείας, στη βάση των προδιαγραφών οι οποίες έχουν τεθεί. Και δεν το κρύβουμε ότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα η συζήτηση η οποία άνοιξε το τελευταία χρονικό διάστημα, για αναβολή της δεύτερης φάσης εφαρμογής του ΓεΣΥ. Επιπρόσθετα, στις προτεραιότητες μας είναι η αύξηση των συντάξεων στα επίπεδα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, η αναθεώρηση του πέναλτι 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, τα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας τα οποία αφορούν ευάλωτες ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρίες, οι  πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι φοιτητές κτλ. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης. Γιατί από συνθήματα πάμε καλά, αλλά με την υπόσκαψη την οποία δέχθηκε το κράτος πρόνοιας, το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, την απουσία ουσιαστικής υποδομής που να επιτρέπει στην εργαζόμενη γυναίκα να αισθάνεται ότι έχει ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες, αυτά τα συνθήματα παραμένουν στην πράξη κενά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή και την κρίση του κορωνοϊού, οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι και άλλοι φορείς καταθέτουν προτάσεις όπως η  επέκταση του ωραρίου εργασίας και η τροποποίηση των όρων απασχόλησης. Πια είναι η άποψη της ΠΕΟ;

Δεν υπάρχει περίπτωση να συνηγορήσουμε στην αλλοίωση ή/και τροποποίηση όρων απασχόλησης, τουλάχιστον χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, δηλαδή χωρίς να προηγηθεί συλλογική διαπραγμάτευσή και συμφωνία. Εάν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί  από εμάς μονομερής ενέργεια και εξόφθαλμη παραβίαση συμβάσεων και θα τύχει της ανάλογης αντιμετώπισης. Αυτό το μήνυμα το μεταφέραμε ήδη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σύσκεψη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά και στην Υπουργό Εργασίας, με γραπτή επιστολή μας.

Πως αξιολογείτε τα σχέδια στήριξης των εργαζόμενων; Υπήρξε παρέμβαση της ΠΕΟ για διόρθωση λαθών και παραλείψεων;

Είναι πολύ επώδυνο το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν στερηθεί για μεγάλη χρονική περίοδο ποσοστό 40% των εισοδημάτων τους. Και αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο και επώδυνο για τους χαμηλά αμειβόμενους και όσους βρίσκονται στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στα πλαίσια του διαλόγου για τη διαμόρφωση των σχεδίων ασκήσαμε τη μεγαλύτερη δυνατή παρέμβαση και πίεση, με γνώμονα τη διασφάλιση ότι δεν θα μείνει κανένας εργαζόμενους χωρίς εισοδήματα. Στη συνέχεια καταθέσαμε προτάσεις για αντιμετώπιση στρεβλώσεων οι οποίες εντοπίστηκαν και υπήρξε βελτίωση των σχεδίων. Παρά ταύτα ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων παραμένουν εντελώς ακάλυπτοι. Αυτό είναι εντελώς άδικο και έχουμε ήδη τονίσει ότι πρέπει να διορθωθεί. Επίσης, υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν κανένα εισόδημα. Και για αυτούς πρέπει να υπάρξει στήριξη, αν όχι μέσα από το ειδητικό ανεργιακό επίδομα, μέσα από  άλλα σχέδια όπως για παράδειγμα  το ΕΕΕ. Δηλαδή να διευρυνθούν οι όροι και τα κριτήρια του ΕΕΕ, ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός πολιτών που έχουν ανάγκη κρατικής στήριξης. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Έχουμε πολύ σημαντικά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ρόλο του κράτους στην οικονομία. Πως αντικρίζετε το θέμα υπό το φακό και της κρίσης του κορωνοϊού;

Η κρίση του κορωνοϊού επιβεβαίωσε τον πολύ σημαντικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια. Εάν το προηγούμενο χρονικό διάστημα αφήνονταν να καταρρεύσουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, τα δεδομένα σήμερα όσον αφορά τη δυνατότητα αντιμετώπισης της πανδημίας θα ήταν εξαιρετικά πιο δύσκολα. Πρέπει να επισημάνουμε ωστόσο ότι στο πρώτο στάδιο της μάχης εναντίον του κορωνοϊού, αποδείχθηκε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια ήταν εντελώς ανέτοιμα όσον άφορα την οργάνωση τους, τη διοικητική τους λειτουργία και τα μέσα τα οποία διαθέτουν. Κρατήθηκαν όρθια, κυρίως λόγω του επαγγελματισμού και της αυταπάρνησης που έδειξαν οι επαγγελματίες υγείας και οι εργαζόμενοι.

Οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει πλήρως τη θέση της ΠΕΟ και της Αριστεράς ευρύτερα. Το να υπάρχουν υπηρεσίες δημόσιας ωφέλειας οι οποίες να βρίσκονται στην ιδιοκτησία του κράτους και κάτω από κοινωνικό έλεγχο, δεν είναι απλά και μόνο θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι κυρίως ζήτημα προστασίας των συμφερόντων της ίδιας της κοινωνίας. Εμείς θα συνεχίσουμε τη μάχη για να σταματήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης οργανισμών που έχουν να κάνουν με τη δημόσια ωφέλεια.

Παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις προωθούνται και άλλα παρόμοια μέτρα, όπως η αγορά υπηρεσιών και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Και στο θέμα της μίσθωσης υπηρεσιών επιβεβαιώθηκαν τα πολλά προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Για παράδειγμα κατά τη συζήτηση για τα σχέδια στήριξης των εργαζόμενων, αναδείχθηκε το τραγελαφικό γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι διδάσκουν στα κέντρα ειδικής εκπαίδευσης του κράτους καθώς και άλλοι εργαζόμενοι, θεωρούνται αυτοεργοδοτούμενοι. Όταν συζητήθηκε το θέμα υπήρξε γενική παραδοχή ότι, είναι εργαζόμενοι και πρέπει να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ώστε να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Γενικά οι νεοφιλελεύθερες μορφές απασχόλησης που γίνεται προσπάθεια  να επιβληθούν τα τελευταία χρόνια, είναι στοχευμένες προς την κατεύθυνση της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Η εφαρμογή αυτών των πολιτικών υποσκάπτει τη  φιλοσοφία της σταθερής απασχόλησης και τις συλλογικές συμβάσεις. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ο λόγος για τον οποίο προωθούνται αυτές οι μορφές απασχόλησης, οι λεγόμενες ευέλικτες, είναι για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των μεγάλων και να βοηθήσουν την υπόσκαψη των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων και της αγοράς εργασίας.

*Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Χαραυγή» την Πρωτομαγιά