Να τερματιστεί η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση

326

Οι όποιες ρυθμίσεις αποφασιστούν από το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να θυματοποιούν τους εργαζόμενους που απασχολούνται με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών στα εκπαιδευτικά απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, υποδεικνύουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ. Το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος εργοδότησης των εκπαιδευτικών τέθηκε σήμερα από τις συντεχνίες στη συνάντηση που είχαν με τη νέα Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία, σύμφωνα με τις συντεχνίες, θα επανεξετάσει το θέμα από την αρχή, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εργασίας και θα επανέλθει με πρόταση προς συζήτηση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, στο Υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «το πρώτο που τονίσαμε στη νέα Υπουργό Παιδείας είναι ότι αυτό το φαινόμενο της απασχόλησης ανθρώπων με την αγορά υπηρεσιών, η οποία χρονολογείται πέραν της δεκαετίας πρέπει να τερματιστεί».  Λαμβάνοντας υπόψη, συνέχισε, το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεδικασμένες υποθέσεις, οι οποίες έχουν αποφανθεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι μισθωτοί, έπρεπε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας δικαστική απόφαση, επανεξέτασε το καθεστώς ασφάλισης αυτών των εργαζομένων και ήδη αρκετοί έχουν πάρει απαντητικές επιστολές που ορίζεται ότι πρέπει να είναι μισθωτοί και όχι αυτοεργοδοτούμενοι.

Επεσήμανε ακόμη ότι τονίστηκε στην Υπουργό ότι δεν μπορεί οι όποιες ρυθμίσεις αποφασιστούν από το Υπουργείο Παιδείας να θυματοποιούν αυτούς τους εργαζόμενους, διότι δυστυχώς, όπως είπε, η απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου «οδηγεί τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των εργαζομένων να βρεθεί εκτός εργασίας και αυτό είναι κάτι που θα  πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Η Σ. Χαραλάμπους, δήλωσε ότι η Υπουργός, από την δική της πλευρά, υπογράμμισε ότι θα τα μελετήσει όλα και εντός των επόμενων ημερών – και εφόσον υπάρξει και μια συνεννόηση με τον Υπουργό Εργασίας – θα επανέλθει με πρόταση σε αυτό το ζήτημα. «Αναμένουμε ότι η πρόταση θα λαμβάνει υπόψη αυτές τις αρχές», είπε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ – ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, δήλωσε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι τέθηκε στη νέα Υπουργό το κύριο θέμα που αφορά την απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού στα προγράμματα σε σχέση με την πρόταση που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας και είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης. Η πρόταση αυτή, είπε, εκτοπίζει μεγάλη μερίδα εργαζομένων από την εργασία τους και είναι ένα θέμα το οποίο έχει ζητηθεί από την Υπουργό να το εξετάσει. «Η Υπουργός δεν έχει τοποθετηθεί όσον αφορά το θέμα της αποδοχής ή όχι της πρότασης της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα την εξετάσουν λεπτομερώς», ανέφερε.

Εξάλλου, σε κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέλυσαν στην Υπουργό τις θέσεις τους σχετικά με την πρόταση του ΥΠΑΝ, η οποία είχε εγκριθεί από το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο και αφορούσε την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών στα προγράμματα και τον τρόπο απασχόλησης και λειτουργίας των προγραμμάτων με νέο καθεστώς.

Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή εκτοπίζει μεγάλη μερίδα των ήδη απασχολούμενων στα προγράμματα και ζητήθηκε όπως διαφοροποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί η απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού. Επισημαίνεται ότι «η Υπουργός ανέλαβε να επανεξετάσει το όλο θέμα από την αρχή σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εργασίας για να υποβάλει πρόταση για συζήτηση» λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που κατατέθηκαν από τις συντεχνίες στη σημερινή συνάντηση.

Σε σχέση με το θέμα που προκύπτει από τη γνωμάτευση της Διευθύντριας των Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε όσους απευθύνθηκαν σε αυτή για εξέταση του καθεστώτος απασχόλησης τους, αναφέρεται ότι αυτό τέθηκε από τις συντεχνίες και ζητήθηκε να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση της Διευθύντριας των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Όπως μας αναφέρθηκε, το ΥΠΑΝ αναμένει οδηγίες από τη νομική υπηρεσία. Ζητήθηκε να γίνουν παραστάσεις για να εφαρμοστεί η απόφαση πριν από την επόμενη ημερομηνία καταβολής των κοινωνικών ασφαλίσεων υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών», σημειώνεται.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων αναμένουμε τις απαντήσεις για συνέχιση του διαλόγου και θα ενημερώνουμε ανάλογα, καταλήγει η ανακοίνωση.