Ξεκίνησε από σήμερα η στάδιακή άρση των μέτρων

267

Στη δεύτερη φάση σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, μπήκε από σήμερα η Κύπρος.

Επαναλειτουργούν από σήμερα τα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία και η Γ’ Τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με την επιστροφή στα θρανία περίπου 70 χιλιάδες μαθητές.

Επίσης επαναλειτουργούν επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, μουσεία και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, πρακτορεία τυχερών παιγνίων μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Επίσης η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας θα τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αυξάνεται ο αριθμός ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα άτομα.

Επαναλειτουργούν από σήμερα τα κλειστά θέατρα και οι κινηματογράφοι με μέγιστο αριθμό θεατών τα 50 άτομα. Οι πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν σε θέατρα και κινηματογράφους πρέπει να αποστέλλουν sms στο 8998, με επιλογή του αριθμού 9.

Παράλληλα, επιτρέπεται η ατομική προπόνηση όλων των αθλημάτων σε ανοικτές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, με μέγιστο αριθμό 5 αθλούμενων, ανεξαρτήτου ηλικίας, περιλαμβανομένου του προπονητή/γυμναστή (4 αθλούμενοι+1 προπονητής/γυμναστής).

Επίσης σε όλες τις υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις επιτρέπεται η προπόνηση με μέγιστο αριθμό 5 ατόμων περιλαμβανομένου του προπονητή, εξαιρουμένων των γηπέδων ποδοσφαίρου όπου επιτρέπεται η προπόνηση μέχρι 3 ξεχωριστών ομάδων με μέγιστο αριθμό 5 ατόμων ανά ομάδα.

Παράλληλα, παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Σημειώνεται πως όσοι γονείς θα μετακινηθούν για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στα σχολεία, δεν χρειάζεται να στείλουν μήνυμα.

Όλοι οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι καθώς και οι αθλητές ηλικίας άνω των 12 ετών, καθώς και όσοι επιστρέφουν σήμερα στις εργασίες τους, πρέπει να διαθέτουν rapid test αντιγόνου.

Επίσης το 50% των εργαζομένων σε αθλητικές εγκαταστάσεις και των αθλητών άνω των 12 ετών οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου.