Οι αγώνες της ΕΚΥΣΥ και των συνταξιούχων έφεραν αποτέλεσμα

366

Έφεραν αποτέλεσμα έστω και με καθυστέρηση οι αγώνες των συνταξιούχων και της ΕΚΥΣΥ αφού μετά από έναν ολόκληρο χρόνο παραχωρήθηκαν οι αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν συμφωνηθεί  με την έγκριση κονδυλιού  19 εκ. ευρώ σε συνάντηση που είχε η Οργάνωση τον Δεκέμβριο του 2019 με την Υπουργό Εργασίας, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΕΚΥΣΥ προσθέτοντας ότι σε εκείνη τη συνάντηση συζητήθηκε ξανά η διαχρονική θέση της ΕΚΥΣΥ για αύξηση των χαμηλών συντάξεων ούτως ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

“Να σημειώσουμε ότι η απαίτηση για αύξηση των χαμηλών συντάξεων και η υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του Δεκέμβρη του 2019, επειδή δεν εφαρμοζόταν, συζητήθηκε επανειλημμένα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής ακόμα και τον περασμένο Ιούλιο”, εξηγεί η ΕΚΥΣΥ σημειώνοντας πως η υλοποίηση της δέσμευσης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4/12/2019  την οποία επιβεβαίωσε υστέρα από 12 μήνες η Υπουργός Εργασίας σε νέα συνάντηση που είχε η ΕΚΥΣΥ μαζί της στις 11/12/20, είναι ένα  θετικό βήμα προς την κατεύθυνση να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε χιλιάδες συνταξιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ως εκ τούτου η Οργάνωση των συνταξιούχων εκφράζει  την ικανοποίηση της.
Η ΕΚΥΣΥ παρόλα αυτά εκτιμά ότι χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά ακόμη για να βελτιωθεί γενικά το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων. Είναι για αυτό το σκοπό που απέστειλε, αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατόπιν αποφάσεων των πρόσφατων Συνεδρίων των συνταξιούχων, εμπεριστατωμένο υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται 13 σοβαρά προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα, όπως είναι η συζήτηση για κατάργηση της μείωσης του 12% (πέναλτι) στις συντάξεις συνταξιούχων 63ων χρόνων και η τροποποίηση της νομοθεσίας για την σύνταξη χηρείας αντρών για να δικαιούνται σύνταξη χηρείας όλοι οι άντρες χήροι. Σοβαρότατο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει με την λειτουργία των στεγών ηλικιωμένων από το γεγονός ότι εκκρεμεί για αρκετό καιρό η ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για να μην συμβαίνουν αυτά τα απαράδεκτα και θλιβερά σε γηροκομεία με απώλειες ζωών.

Η ΕΚΥΣΥ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επανάκτηση και επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν, καθώς και την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ιδιαίτερα για το κόστος στα φάρμακα.

Με βάση την απόφαση, για τα μονήρη άτομα αυξάνεται το ποσό της μικρής επιταγής και στο σύνολό του το εισόδημά τους (σύνταξη και μικρή επιταγή) θα είναι 710 ευρώ. Με τις νέες αυξήσεις θα επωφεληθούν περίπου 29.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και οι αυξήσεις κυμαίνονται από 149 μέχρι 21 ευρώ για ένα χαμηλοσυνταξιούχο και από 130 μέχρι 40 ευρώ για ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων τους. οι αυξήσεις θα δοθούν αναδρομικά για 12 μήνες.

Πρόβλημα παρουσιάζεται για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΕΕ οι οποίοι θα πληρωθούν το Ιανουάριο του 2021.

Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει τέλος  την λύπη  της  για την προσπάθεια εκμετάλλευσης και καπηλείας των αγώνων του Συνδικαλιστικού Κινήματος, του Κινήματος των συνταξιούχων και της Οργάνωσης. “Βλέπουμε με λύπη να προσπαθούν να χειραγωγήσουν την Κοινή Γνώμη και να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των χαμηλοσυνταξιούχων για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, κάτι για το οποίο η ΕΚΥΣΥ αγωνίζεται για χρόνια.”