Οι αγώνες της ΠΕΟ είναι συνυφασμένοι με τους αγώνες για ισότητα των φύλων

303

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2022 το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ στο αμφιθέατρο της ΠΕΟ στη Λευκωσία. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν 180 γυναίκες αντιπρόσωποι από όλους τους κλάδους που εκπροσωπείται η ΠΕΟ.

Κύρια ομιλήτρια στο Συνέδριο ήταν η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου και χαιρετισμούς απηύθυναν η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ενώ η Υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS Sevgul Uludag -απέστειλε τον χαιρετισμό της και αναγνώστηκε από την Anil Cagdan. Χαιρετισμό απέστειλε επίσης η Επίτροπος Ισότητας Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία απεβίωσε στις 6 Ιουνίου.

Το Συνέδριο ενέκρινε το Σχέδιο Απόφασης και εξέλεξε τα μέλη του νέου Κεντρικού Γραφείου Γυναικών.

Γ.Γ. ΠΕΟ: Δεν θα συναινέσουμε σε εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού που θα διαβρώνει τις Συμβάσεις

«Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση   Oxfam στην έκθεση της με τίτλο “κερδίζοντας από τον πόνο” oι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων σε 24 μήνες πανδημίας αυξήθηκαν όσο είχαν αυξηθεί σε 23 χρόνια.  Όπως αναφέρει η έκθεση,  η πανδημία σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων διατροφής, μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια ακόμα 263 εκατομμύρια ανθρώπους το 2022», είπε χαιρετίζοντας το Συνέδριο η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και συμπλήρωσε πως αυτά είναι τα αποτελέσματα των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. «Πολιτικές που οδήγησαν στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στην συμπίεση του κόστους εργασίας και την απορρύθμιση της εργασίας. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων που επιβλήθηκε στις Διεθνείς Σχέσεις που κυρίαρχο στοιχείο είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η επιβολή του δίκαιου του ισχυρού οι επεμβάσεις με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της ενέργειας».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στο Κυπριακό πρόβλημα τονίζοντας τους αγώνες της ΠΕΟ για ειρήνη και επανένωση.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, είπε πως η ΠΕΟ από το φθινόπωρο, βλέποντας τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές, ιδιαίτερα στα καύσιμα, υπογράμμιζε την ανάγκη λήψης μέτρων: «Καταθέσαμε  εισηγήσεις τον Μάρτη σε Συνεδρία της Σ.Ο.Ε  λαμβάνοντας υπόψη και τα  δεδομένα που δημιούργησαν οι κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία. Τις επαναλάβαμε πρόσφατα όταν η κυβέρνηση ζήτησε τις εισηγήσεις μας  ενόψει των πολυδιαφημισμένου  και πολυαναμενόμενου πακέτων μέτρων. Πακέτο το οποίο τελικά ανακοινώθηκε στις 27 Μαΐου με μέτρα όχι απλά κατώτερα των περιστάσεων,  που δεν απαντούν στην πίεση που καθημερινά δέχονται οι εργαζόμενοι και τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις αυξήσεις,  αλλά και μέτρα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση παίζει με την νοημοσύνη των πολιτών.  Γιατί είναι πρόκληση και εμπαιγμός να ανακοινώνεται ως μέτρο στήριξης των συνταξιούχων αυτό που από το 1980 προνοείται στο Νόμο Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι κάθε 1/07 εφ’ όσον υπάρχει αύξηση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πέραν του 1% αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Είναι διαστρέβλωση,  για δημιουργία εντυπώσεων,   η αναφορά σε πακέτο 103 εκ.  όταν από τα 103 εκ. τα 35 εκ είναι δαπάνη που θα καταβληθεί ως προνοείται στο Νόμο από το ΤΚΑ. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι δεν θέλει να αγγίξει τα μεγάλα συμφέροντα, ότι είναι μακριά από τους εργαζόμενους, τους ευάλωτους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αποφεύγει να αξιοποιήσει το εργαλείο του πλαφόν, επιμένει να διατηρεί ένα αδιαφανές σύστημα διαμόρφωσης των τιμών στα καύσιμα που δημιουργεί καταστάσεις καρτέλ,  αδυνατεί να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια.

Απαντά στην συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των ληπτών ΕΕΕ με εφάπαξ το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φάσμα της φτώχειας στο οποίο βυθίζονται ολοένα και περισσότερο αυτές οι ομάδες».

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ τόνισε πως η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να διεκδικεί ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης της ακριβείας, μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, αύξηση του ελάχιστου ποσού διαβίωσης για όσους λαμβάνουν ΕΕΕ, βελτιώσεις στα οικογενειακά επιδόματα εισαγωγή προγραμμάτων κοινωνικής στέγης. «Διεκδικούμε κατάργηση  του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% στις συντάξεις για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 τους χρόνια και  προοδευτικό εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος με τρόπο που να διασφαλίζεται επαρκές αξιοπρεπές εισόδημα σε όλους  μετά την συνταξιοδότηση. Επιβάλλεται άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος με στόχο την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και τη διεύρυνση της σε όλους τους εργαζόμενους. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επιβάλλεται  επίσης να ολοκληρωθεί και η συζήτηση για των κατώτατο μισθό. Η πίεση που δέχονται καθημερινά τα εισοδήματα από τις αυξήσεις στις τιμές, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη απορρύθμιση της εργασίας,  κάνουν  ακόμα που επιτακτική την εισαγωγή ρυθμίσεων που να διασφαλίζουν ότι κάθε εργαζόμενος απολαμβάνει συμφωνημένα δεσμευτικά δικαιώματα.

Η εισαγωγή κατώτατου μισθού, για να λειτουργήσει όπως προνοεί και η σχετική πρόταση οδηγίας της ΕΕ ενισχυτικά στην προώθηση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων,  είναι απαραίτητο να διασφαλίζει ότι ο κατώτατος μισθός που θα ισχύει σε τομείς που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις είναι αυτός που συμφωνείται στις συμβάσεις.

Να διαλαμβάνει ρυθμισμένο  πλαίσιο ωραρίου, αργιών και  υπερωριακής αποζημίωσης για εργασία εκτός του κανονικού χρόνου εργασίας,  να προνοεί βασικά ωφελήματα όπως ο 13ος μισθός.

Να προβλέπει την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με βάση την ΑΤΑ,  να θεσμοθετεί μηχανισμό τριμερούς διαπραγμάτευσης για το καθορισμό και τη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. 

Εξίσου σημαντικό λαμβάνοντας  υπόψη τις μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες που συσσωρεύονται μεταξύ κερδών και μισθών και τη διεύρυνση του αριθμού των εργαζομένων φτωχών που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί σε τέτοιο ύψος που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και το κόστος ζωής όπως και να προωθεί την αρχή για ίση αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η ΠΕΟ δεν θα συναινέσει  σε εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού με τρόπο που να διαβρώνονται και να υποβαθμίζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας», ξεκαθάρισε. 

Γρ. Γραφείου Γυναικών ΠΕΟ: Αγωνιζόμαστε για θέσεις εργασίας ποιοτικές, με πλήρη απασχόληση για όλους και όλες

Κύρια ομιλήτρια στο Συνέδριο ήταν η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Σταυρινού Κούκου η οποία υπενθύμισε πως συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τότε, που απλές εργάτριες, Ε/κ και Τ/κ, μέσα σε πολύ δύσκολες εποχές, στελέχωσαν το Γραφείο, του έδωσαν ζωή και δράση, το καταξίωσαν στην συνείδηση των εργαζομένων, έβαλαν την σφραγίδα του σε σημαντικές κατακτήσεις του Κινήματος για τις εργαζόμενες.   

«Σήμερα η ανάγκη ύπαρξης και δράσης του προβάλλει  ακόμη πιο επιτακτική, εφόσον οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση του,  παραμένουν εκεί,  αναλλοίωτοι και απαιτούν εντονότερη δράση όσο οι εργαζόμενες βιώνουν ανισότητες και βρίσκονται αντιμέτωπες με παλιές και νέες προκλήσεις, σε ένα περιβάλλον γεμάτο αντιθέσεις και αντιφάσεις».

Όπως ανέφερε, το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ πολλές φορές τόνισε ότι η ένταξη της γυναίκας στην εργασία είναι βασική προϋπόθεση  για την επίτευξη προόδου στο κεφάλαιο ισότητα.  Το αίτημά του ότι η γυναικεία απασχόληση θα πρέπει να στηριχθεί με πολύ συγκεκριμένα μέτρα,  παραμένει πρωταρχικής σημασίας, γιατί βελτιώνοντας τη θέση της γυναίκας στην εργασία, τα αποτελέσματα επιδρούν άμεσα στην πρόοδο και άλλων τομέων της ισότητας, η είσοδος της στην εργασία συμβάλει στην χειραφέτηση, την ανάπτυξη και την οικονομική της ανεξαρτησία και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη τόσο της κοινωνίας όσο και της οικογένειας της. Όπως είπε, σήμερα βρίσκονται στην απασχόληση 432,000 περίπου εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 202,000 είναι γυναίκες,  ποσοστό γύρω στο 47% των απασχολούμενων και σημείωσε πως από το 2011 καταγράφηκε  μια αύξηση του 2% μόνο. Σε σχέση με τον πληθυσμό, είπε, αποτελεί μόνο το 53.3% του γυναικείου πληθυσμού ηλικίας 15+, σε σχέση με το 65,3% των αντρών. Πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι παραμένει ένας σημαντικός αριθμός γυναικών εκτός  εργασίας και θα πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι που τις κρατούν εκτός.

Διερωτήθηκε αν οι λόγοι βρίσκονται στους χαμηλούς μισθούς, που απορρέουν  από τη διαχρονική υποτίμηση της γυναικείας εργασίας, στο ωράριο και στο σύστημα βάρδιας, στις συνθήκες που αποκλείουν μητέρες, μονογονιούς,  στη καθολική εισδοχή της τεχνολογίας. Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα έπρεπε να απαντώνται όταν μιλούμε για ισότητα και όταν καταρτίζουμε πολιτικές και εθνικά σχέδια δράσης, πρόσθεσε.

«Ούτε στο ποσοτικό κομμάτι είμαστε ικανοποιημένες αφού σύμφωνα και με το δείκτη ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα  η Κύπρος βρίσκεται στην 21 θέση από τις 27 της Ε.Ε. και ενώ, στον τομέα της απασχόλησης  βρίσκεται στην 8η θέση, στην ποιότητα της απασχόλησης βρίσκεται στην 21η θέση. Ούτε πανηγυρίζουμε για το ότι το χάσμα αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών έχει μειωθεί στο 10% γιατί γνωρίζουμε ότι  η μείωση δεν  επήλθε μέσα από σημαντική βελτίωση της θέσης των γυναικών στην εργασία,  αλλά από την επιδείνωση της θέσης των αντρών στην εργασία.  Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΚ ΠΕΟ,  υπήρξε μια μείωση της τάξης του 7% στους μισθούς των αντρών. Και ούτε χαιρόμαστε που μειώθηκε κατά 5 χιλιάδες η διαφορά στον αριθμό απασχόλησης αντρών και γυναικών με μερική απασχόληση επειδή αυξήθηκαν οι άντρες σε εργασία μερικής απασχόλησης. Εμείς αγωνιζόμαστε για θέσεις εργασίας ποιοτικές, με πλήρη απασχόληση, για όλους και όλες.

Η Μ. Κούκου αναφέρθηκε στο θέμα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τις οποίες,  εργοδότες και κυβέρνηση,  προωθούν ως δήθεν λύση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας και  στις γυναίκες για συμφιλίωση των ρόλων της.

Είπε πως οι θέσεις αυτές καλύπτουν σημαντικό μέρος των νέων θέσεων εργασίας, αντικαθιστώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και αυτό δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί, ενώ σημείωσε πως «δεν εναντιωνόμαστε στην ελεύθερη επιλογή των εργαζομένων σε τέτοιες  μορφές απασχόλησης όμως οφείλουμε να αναδεικνύουμε τους άμεσους και έμμεσους κινδύνους, και στις εργαζόμενες που τις επιλέγουν και στους εργαζόμενους που εκτοπίζονται  με την εισδοχή τέτοιων μορφών».

Ανέφερε πως δύο νέες μορφές απασχόλησης  εισέβαλαν  στην εργασία, η μια με την οικονομική κρίση και η δεύτερη με την πανδημία. Η αγορά υπηρεσιών και η τηλεργασία αντίστοιχα. Είπε πως η αγορά υπηρεσιών, ιδιαίτερα στο δημόσιο και ημιδιμόσιο τομέα  εξελίσσεται σε γάγγραινα στα εργασιακά θεμέλια, καταργεί την σχέση εργοδότη – εργαζόμενου και υποχρεώνει τον εργαζόμενο να πληρώνει σχεδόν διπλάσιες εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο ΓΕΣΥ

Σε ότι αφορά την τηλεργασία, είπε πως η ΠΕΟ πίεσε να ρυθμιστεί η τηλεργασία προωθώντας προτάσεις που να προστατεύουν τους εργαζόμενους και τώρα το νομοσχέδιο βρίσκεται ένα στάδιο πριν την ψήφιση του.

Τμ. Γυναικών DEVIS: Τα παιδιά μας πρέπει να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στην κοινή μας πατρίδα

Στο Συνέδριο απέστειλε χαιρετισμό η Υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών της Τουρκοκυπριακής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS Sevgul Uludag, τον οποίο ανέγνωσε η Anil Cagdan. Όπως ανέφερε, «ο κοινός αγώνας που δίνουμε για την επανένωση του νησιού μας, η αμοιβαία κατανόηση, η δημιουργία της κουλτούρας της ειρήνης και η δυνατότητα εδραίωσης της ειρήνης, γίνεται με την ελπίδα να ζήσουν στο μέλλον τα παιδιά μας ειρηνικά στην κοινή μας πατρίδα».

Πρόσθεσε πως πάντα κάποιοι έβαζαν εμπόδια για την ειρήνη την οποία έβλεπαν ως αντίθετη προς τα συμφέροντά τους και πάντα προσπαθούσαν να μας κάνουν να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον έντασης, σαν να είμαστε εχθροί.

Τόνισε πως για αυτό το λόγο «πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας, θα οδηγήσουν στο να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και τις συνθήκες μας και να δράσουμε από κοινού».

«Σήμερα, στέκονται και πάλι απέναντι στις ελπίδες μας για ειρήνη με σενάρια  για μόνιμη διχοτόμηση – δεν μένουν άπραγοι, μέρα με τη μέρα προωθούν τα δικά τους βρώμικα σχέδια για να πραγματοποιήσουν αυτή τη μόνιμη διχοτόμηση, συνεχίζουν να κατηγορούν ως «προδότη» όποιον αντιτίθεται σε αυτά τα σχέδια– συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν το ίδιο σενάριο με διαφορετικές ή και τις ίδιες γραμμές, όπως έκαναν τα τελευταία 70 χρόνια. Δεν τους νοιάζει καθόλου που αυτό το νησί είναι μόνιμα διχοτομημένο και ακόμα βιώνουμε μεγάλες εντάσεις.  Η ευημερία των Τουρκοκυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των άλλων κοινοτήτων του νησιού μας δεν τους ενδιαφέρει καθόλου…Δεν αγαπούν αυτή τη γη όπως εμείς, δεν τους νοιάζει… Η μόνη τους έγνοια είναι τα δικά τους συμφέροντα…Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας, θα οδηγήσουν στο να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και τις συνθήκες μας και να δράσουμε από κοινού. Ως τα παιδιά μιας πατρίδας, πρέπει να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε για την ευημερία των εργαζομένων μας, με στόχο μια ειρηνική ομοσπονδιακή λύση στην οποία θα γίνεται σεβαστή η πολιτική ισότητα και τα δικαιώματα των κοινωνιών μας. Ανάμεσα στους στόχους για τους οποίους αγωνιζόμαστε είναι να ζούμε μαζί σε ένα περιβάλλον που θα επικρατεί η ισότητα των κοινοτήτων μας, απαλλαγμένες από στρατιώτες, όπλα και στρατιωτικές βάσεις, πλήρως αποστρατικοποιημένες, απαλλαγμένες από εντάσεις, από ρατσισμό και εθνικισμό», είπε.

Επίτροπος Ισότητα: Οι γυναίκες αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες για ίσης αξίας εργασία

Η Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, στην ομιλία που απέστειλε και αναγνώστηκε προς το Συνέδριο από την Άντρη Δημητρίου ανέφερε πως παρόλο που ο δείκτης Ισότητας 2022 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας παρουσιάζει την Κύπρο στον τομέα της εργασίας να καταγράφει υψηλή βαθμολογία, 70,6% έναντι 71.66% της ΕΕ, παρόλο που η αγορά εργασίας στελεχώνεται από μορφωμένες, άξιες και ικανότατες γυναίκες, δυστυχώς, η αξία τους δεν εκτιμάται σε σχέση με τους άνδρες, τόσο σε θέματα αμοιβών, όσο και στην ανέλιξή τους σε ανώτερες θέσεις.

«Οι γυναίκες αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες για ίσης αξίας εργασία αφού το τελευταίο καταγεγραμμένο χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών (2018) καταγράφει μια διαφορά της τάξης του 10,4%, το οποίο βέβαια είναι μικρότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε που ανέρχεται στο 14%», ανέφερε στην ομιλία της σημειώνοντας πως το μοντέλο της πατριαρχίας που επικρατεί θα πρέπει να αλλάξει και διερωτήθηκε τι κάνoυμε ως κοινωνία και ως πολιτεία προς αυτή τη κατεύθυνση.

Σημείωσε πως η μεν πολιτεία πρέπει με δράσεις, προγράμματα και νομοθεσίες να δώσει εκείνες τις κατευθύνσεις τις οποίες θα φέρουν μια ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ η δε κοινωνία οφείλει να μετασχηματιστεί ώστε να έρθει σε πλήρη ταύτιση με την πραγματικότητα, η οποία θέλει άνδρες και γυναίκες να μοιράζονται τις ίδιες ευθύνες, τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά να έχουν και τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες.