Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που κινούν τα γρανάζια της ζωής

583

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), με αφορμή την Πρωτομαγιά του 2020, παγκόσμια ημέρα των εργαζομένων, χαιρετίζει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες όλων των Ηπείρων, που με την εργασία τους ακόμα και μέσα σε δύσκολες συνθήκες όπως αυτή της Πανδημίας του Κορονοϊού συνεχίζουν να κινούν τα γρανάζια της ζωής, παράγοντας όλα τα απαραίτητα αγαθά για τη συνέχιση της ζωής και την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η ΠΣΟ διαμηνύει ότι τιμά τους εργαζόμενους στα Δημόσια συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο που εν μέσω της πανδημίας δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, για να σώσουν τους ασθενείς.

Χαιρετίζει επίσης τους εργαζόμενους στην παραγωγή και διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, στα σουπερμάρκετ, στο φάρμακα, στην καθαριότητα, στην ενέργεια και άλλες υπηρεσίες  που με την εργασία  τους εξασφαλίζουν τη  πρόσβαση  των εργαζομένων και των λαών σε όλα τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Παράλληλα, και με αφορμή τις συνέπειες της Πανδημίας τους Κορονοϊού, η ΠΣΟ καταγγέλλει την τεράστια επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τις απολύσεις, την απληρωσιά, την μαύρη εργασία και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Αυτούσια η διακήρυξη της ΠΣΟ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2020:

“Τιμάμε τους εκατομμύρια εργαζόμενους στα Δημόσια συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το υγειονομικό προσωπικό, που εν τω μέσω της πανδημίας τους Κορονοϊού δίνουν κάθε μέρα τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, για να σώσουν τους ασθενείς της Πανδημίας, ρισκάροντας την ίδια τους την υγεία και τη ζωή. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα με γενναιότητα και αυταπάρνηση, σηκώνοντας το βάρος της περίθαλψης και θεραπείας μιας πανδημίας που ήδη μετρά εκατομμύρια  κρούσματα  και  εκατοντάδες  χιλιάδες  νεκρούς,  με  τον  τομέα  της Δημόσιας Υγείας απαξιωμένο από την υποχρηματοδότηση και απαξίωση των πολιτικών  όλων  των  καπιταλιστικών  κυβερνήσεων,  οι  οποίες  συνειδητά υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιωτικοποιούν νευραλγικές   του δραστηριότητες  για να ενισχύουν την κερδοσκοπική δράση των πολυεθνικών.

Όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των αγωνιστών υγειονομικών, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και απαιτούμε άμεση κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, επάρκεια δημόσιων υποδομών Υγείας και υλικών για την εξυπηρέτηση των μόνιμων και έκτακτων αναγκών των λαών. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και κατάργηση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και Πρόνοιας. Δημόσιες δωρεάν καθολικές και υψηλής ποιότητας παροχές Υγείας. Η Υγεία των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη!

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους στην παραγωγή και διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, στα σουπερμάρκετ, στο φάρμακα, στην καθαριότητα, στην ενέργεια και άλλες υπηρεσίες  που με την εργασία  τους εξασφαλίζουν τη  πρόσβαση  των εργαζομένων και των λαών σε όλα τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Παράλληλα, και με αφορμή τις συνέπειες της Πανδημίας τους Κορονοϊού, καταγγέλλουμε την τεράστια επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τις απολύσεις, την απληρωσιά, την μαύρη εργασία και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Οι  μακροχρόνια  άνεργοι,  οι  ανασφάλιστοι,  οι  μετανάστες,  οι  πρόσφυγες,  οι ασθενείς   από   άλλα   νοσήματα,   αφήνονται   κυριολεκτικά   στο   έλεος   χωρίς   τη δυνατότητα πολλές φορές να εξασφαλίζουν ούτε τα προς το ζην, ή την απαραίτητη παρακολούθηση της υγείας τους, κάτι που μπορεί να επιφέρει την επιδείνωσή της.

Σωρεία καταγγελιών έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δεν παράγουν αγαθά πρώτης ανάγκης, που συνεχίζουν όμως να λειτουργούν με τους εργαζόμενους να συνωστίζονται στις γραμμές παραγωγής και στα γραφεία, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, για τη συνέχιση της κερδοφορίας των πολυεθνικών, με συνέπεια την ραγδαία διάδοση της πανδημίας, όπως έγινε στο βορά της Ιταλίας, στις ΗΠΑ, στην Τουρκία και αλλού.

Απέναντι σε όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα, μένουμε δυνατοί και ενεργοί, αντιτάσσουμε  την αγωνιστική  μας  διεκδίκηση, τα  αιτήματα  των  εργαζομένων  για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς  μισθούς,  την  εξασφάλιση  του  δικαιώματος  στην  πλήρη  εργασία  για όλους τους ανέργους, την ουσιαστική στήριξη όσων δεν είναι ικανοί για εργασία ή νοσούν από τον Κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις και δυσμενείς μεταβολές που έγιναν κατά τη διάρκεια της Πανδημίας!

Ταυτόχρονα, οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που κλέβουν τον φυσικό και παραγόμενο πλούτο των λαών και οδηγούν σε  αντιπαραθέσεις  και  πολέμους  που  αιματοκυλούν  τους  λαούς,  συνεχίζονται αμείωτοι  και  μέσα  σε  αυτές  τις  συνθήκες,  σε  μια  μανιώδη  προσπάθεια  να διαφυλάξουν τα οικονομικά τους συμφέροντα εις βάρος των εργατών. Συνεχίζονται οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των λαών της Κούβας, της Βενεζουέλας και του Ιράν, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά της Συρίας, της Παλαιστίνης, της Υεμένης, η παραγωγή και εμπορία όπλων, οι συγκρούσεις και οι ανταγωνισμοί.

Εντείνεται η αισχροκέρδεια σε είδη ατομική υγιεινής κατά του Κορονοϊού αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, ο ανταγωνισμός για την εξεύρεση εμβολίου που θα επιφέρει τεράστια κέρδη στις αντίστοιχες επιχειρήσεις της χώρας που θα το βρουν.

Απέναντι στους ανταγωνισμούς και την αισχροκέρδεια των καπιταλιστών, οι εργαζόμενοι και οι λαοί προβάλουμε την αλληλεγγύη μας και τον προλεταριακό διεθνισμό, με το παράδειγμα της Κούβας που έχει στείλει εξειδικευμένους γιατρούς σε δεκατέσσερις χώρες που πλήττονται από την Πανδημία, με το παράδειγμα των εργαζομένων της Ιταλίας που οργάνωσαν γενική απεργία συμπαράστασης στους γιατρούς και στους εργαζόμενους, με τα παραδείγματα των εργαζομένων όλων των χωρών που δεν μένουν σιωπηλοί, που αντιπαλεύουν και αυτή την κρίση με αγωνιστικά συνθήματα αλληλεγγύης προς όλους τους λαούς.

Οι εργάτες  μετανάστες στο Σικάγο, που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους το Μάιο του 1886 για την καθιέρωση του 8-ωρου φώτισαν το δρόμο της παγκόσμιας εργατικής τάξης για την διαρκή διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

Το παγκόσμιο ταξικό εργατικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΠΣΟ τιμά την παρακαταθήκη του αγώνα τους και συνεχίζει μέσα από όλες  τις συνθήκες και παρά την κάθε δυσκολία για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους και την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Για την χειραφέτηση της   εργατικής τάξης   και την απελευθέρωσή της από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Αδέλφια εργάτες και εργάτριες, εργαζόμενοι και άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες και πρόσφυγες, νέοι επιστήμονες, ιθαγενείς, γυναίκες και άντρες,   μπροστά στις σύνθετες  δυσκολίες  που  αντιμετωπίζουμε,  οφείλουμε  για  μια  ακόμα  φορά  να σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, συνδυάζοντας  με  ικανότητα τον αγώνα για κατάργηση της κοινωνικής εκμετάλλευσης  με τα  άμεσα και επείγοντα αιτήματα για:

1.  Να διατεθούν από τα κράτη και τις κυβερνήσεις τα αναγκαία κονδύλια για την ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας, για να έχουν όλοι οι λαοί   δωρεάν, πλήρη και αξιοπρεπή υγειονομική κάλυψη.

2.  Απαγόρευση των ιδιωτικοποιήσεων στον στρατηγικό τομέα της υγείας.

3.  Οι Διεθνείς Οργανισμοί να σταματήσουν τα ευχολόγια και τις περιγραφές και να ανταποκριθούν στις ιδρυτικές τους αρχές.

4.  Εμβόλιο  ασφαλές και δωρεάν για όλους.

5.  Απαγόρευση των απολύσεων.

6. Σεβασμός  όλων  των  μισθολογικών,  ασφαλιστικών  και  εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

7.  Υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

8.  Υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας.

9.  Ενίσχυση του διεθνισμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και των λαών.

10. Να  σταματήσει η κερδοσκοπία  και η ακρίβεια.

11. Να αποκρουστούν τα ρατσιστικά και νεοφασιστικά  φαινόμενα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τιμώντας τα 75 χρόνια της ΠΣΟ, ας δυναμώσουμε τους ταξικούς μας αγώνες, κάνοντας  πράξη  το  σύνθημα  μας:  “ΚΑΝΕΝΑΣ  ΜΟΝΟΣ     ΤΟΥ!”  Όλοι  οι εργαζόμενοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Η ΠΣΟ 75 χρόνια ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή. Καθήκον μας να συνεχίσουμε και συνεχίζουμε.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Ο αγώνας συνεχίζεται!”