Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία Λευκωσίας ενέκριναν τη συμφωνία

480

Αίσιο τέλος για τους εργαζόμενους στην εταιρεία λεωφορείων Nicosia Public Transport- NPT είχε η κατάληξη του αγώνα διαρκείας για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αφού η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων ενέκρινε τη συμφωνία που έγινε με την παρεμβολή των υπουργών Εργασίας και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα στις 30/03/2022 πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων της ΝΡΤ στην οποία ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι για τις διαβουλεύσεις που έγιναν με τους υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών, των Συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ, ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ  και της διεύθυνσης της εταιρείας ΝΡΤ.

Αναλύθηκαν οι αποφάσεις που λήφθηκαν και τα χρονοδιαγράμματα μου τέθηκαν για την επίλυση των προβλημάτων. Αυτά  αφορούν κυρίως την εφαρμογή νομοθεσιών, της Συλλογικής Σύμβασης, την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων, τις υποδομές  και άλλα. Η συμφωνία είχε δοθεί γραπτώς από το υπουργείο Εργασίας στις Συντεχνίες και Εταιρεία.

Ακολούθως, η συμφωνία εγκρίθηκε από τους εργαζόμενους και αναμένεται η υλοποίηση και πίστη εφαρμογή της από όλους.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης πέραν της εταιρείας για την επίλυση προβλημάτων, φέρουν και τα αρμόδια Τμήματα των υπουργείων Εργασίας και Μεταφορών.

Οι εργαζόμενοι αισθάνονται δικαιωμένοι και συνεχίζουν κανονικά τις εργασίες τους. Εξέφρασαν παράλληλα την ετοιμότητα τους, με ενότητα, μαχητικότητα και αγωνιστικότητα να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Η συμφωνία

Η συμφωνία διαλαμβάνειτα ακόλουθα:

Μισθοί

Μισθοί κανονικού ωραρίου θα καταβληθούν μέχρι την 22.3.2022 (μέχρι το μεσημέρι) και το θέμα θα τύχει χειρισμού από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Πλεονασμοί

Η Εταιρεία ανάφερε ότι έχει αποσύρει τις επιστολές απόλυσης.

Σε περίπτωση επαναφοράς του θέματος, αυτό θα τύχει χειρισμού από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ταχογράφοι

Τονίστηκε και συμφωνήθηκε ότι οι ταχογράφοι πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένοι και ότι τα αρμόδια Τμήματα των δύο Υπουργείων (Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) και Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ)) θα πρέπει να προβούν σε έλεγχο τους ώστε να τηρούνται οι ώρες οδήγησης των οδηγών, οι ώρες ανάπαυσης, τα διαλείμματα κ.α.

Συμφωνήθηκε όπως εντός της τρέχουσας εβδομάδας γίνει έλεγχος από το συνεργείο με το οποίο συνεργάζεται η Εταιρεία στην παρουσία του ΤΟΜ και αν χρειαστεί, να γίνει επαναβαθμονόμηση των ταχογράφων.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τόνισε ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν τα προβλήματα με τους ταχογράφους τότε οι Συντεχνίες και οι οδηγοί των λεωφορείων μπορούν να τα αναφέρουν απευθείας στον ίδιο και στο ΤΟΜ.

Άδειες ανάπαυσης-Διαδικασία παραχώρησης και ενημέρωσης του προσωπικού

Συμφωνήθηκε όπως οι σχετικές αιτήσεις για τις καλοκαιρινές άδειες θα υποβάλλονται δύο (2) μήνες προηγουμένως και θα γίνεται έγκαιρη ενημέρωση στους εργαζομένους για τη λήψη τους, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν πότε θα λάβουν την καλοκαιρινή τους άδεια έγκαιρα και θα εφαρμοστεί σύστημα εκ περιτροπής παροχής των αδειών για τις καλοκαιρινές άδειες.

Επιστολές για παραπτώματα

Οι δύο πλευρές θα διαβουλευτούν για την ετοιμασία πειθαρχικού κώδικα και των ποινών με τη βοήθεια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ). Επιπρόσθετα, θα συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών η αναθεώρηση του λεκτικού των επιστολών που έχουν δοθεί στο προσωπικό, καθώς και ο χρόνος που οι επιστολές θα μένουν στον προσωπικό φάκελο των εργαζομένων, σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό κώδικα. Σε περίπτωση που χρειαστεί, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ελέγξει  τις ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν.

Ασφάλεια στα λεωφορεία

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επισήμανε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των οδηγών και δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για εξεύρεση άμεσων λύσεων.

Η Εταιρεία έχει ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά στα λεωφορεία όταν βρίσκεται ο οδηγός μακριά από το λεωφορείο, εξαιρουμένων των χρημάτων και των προσωπικών αντικειμένων του οδηγού.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας τόνισε ότι η νομοθεσία περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία προνοεί ότι είναι υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει χώρους υγιεινής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες υπαλλήλους και ανέφερε τις ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Η Εταιρεία θα εξεύρει εντός 20 ημερών κατάλληλους χώρους υγιεινής τους οποίους θα χρησιμοποιούν οι οδηγοί, χωρίς να πληρώνουν. Μέχρι να εξευρεθούν, η Εταιρεία θα έχει υποχρέωση καθορισμού ατόμου, ώστε μετά τις 9μ.μ., να έχει ευθύνη για τη λειτουργία των χώρων που ήδη λειτουργούν στην Πλατεία Σολωμού μέχρι τις 9.00 μ.μ.

Δελτίο κίνησης

Η Εταιρεία θα αναρτά στους εκάστοτε σταθμούς πίνακα με το χρόνο εργασίας που θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι και θα καλύπτει πλήρως τον χρόνο εργασίας για το οποίο θα αποζημιώνεται ο κάθε εργαζόμενος.

Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι ο χρόνος για καταμέτρηση των εισπράξεων, πλύσιμο και ανεφοδιασμό των λεωφορείων θεωρείται χρόνος εργασίας.

Οδηγοί μερικής απασχόλησης

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το θέμα των οδηγών μερικής απασχόλησης στο ΤΕΣ, εντός δέκα (10) ημερών, έτσι ώστε να συμφωνήσουν στην επίλυση του θέματος.

Προγράμματα εργασίας-Δρομολόγια

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα προβεί αμέσως σε ποιοτική αξιολόγηση του χρόνου εκτέλεσης των δρομολογίων, δηλαδή κατά πόσο ο χρόνος που καθορίζει η Εταιρεία για εκτέλεση των δρομολογίων είναι επαρκής, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την κυκλοφοριακή κίνηση και θα ετοιμάσει σχετική έκθεση η οποία θα υποβληθεί στους αρμόδιους Υπουργούς.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θα διενεργήσει έλεγχο για να διαπιστωθεί κατά πόσο η Εταιρεία τηρεί της πρόνοιες της νομοθεσίας σε σχέση με τις ασφαλείς μεθόδους εργασίας και θα υποβάλει έκθεση στους αρμόδιους Υπουργούς.

Διαλείμματα

Η Εταιρεία θα καθορίσει αρμόδιο άτομο με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν οι Συντεχνίες σε περίπτωση που εντοπίζονται προβλήματα με τα διαλείμματα.

Υποδομές Στροβόλου, χωρητικότητα λεωφορείων, λωρίδες κ.α.

Θα συζητηθούν στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Επιπλέον, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα ορίσει αρμόδιο λειτουργό με τον οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν οι Συντεχνίες για να αναφέρουν τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τις Συντεχνίες και την Εταιρεία για επίλυση των προβλημάτων αν υπάρξουν.

Μηχανές παράδοσης εισπράξεων

Οι οδηγοί θα ενημερώνονται από την Εταιρεία για τις διαφορές που προκύπτουν σε σχέση με τις εισπράξεις τουλάχιστον κάθε δύο (2) μήνες, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και από τους ιδίους για οποιεσδήποτε οφειλές.

Γενική Θέση

Οποιαδήποτε θέματα τα οποία είναι κοινά στην Λευκωσία και Λάρνακα και δεν περιέχονται στις παρούσες αποφάσεις θα ισχύσουν όσα αποφασίστηκαν και στην σύσκεψη για την Λάρνακα (το σχετικό σημείωμα με τις αποφάσεις επισυνάπτεται).