Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν ίση μεταχείριση

250

Συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ έξω από το Υπουργείο Εργασίας εκφράζοντας αγανάκτηση για την άνιση και άδικη μεταχείριση που τυγχάνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι όσον αφορά την στήριξη τους από το κράτος μετά το κλείσιμο των ξενοδοχείων με διάταγμα.

Οι εργαζόμενοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο επιδόθηκε στην Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου από τον ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδη:

«Εκ μέρους των της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στα ξενοδοχεία, σας μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία τους για την άνιση και άδικη μεταχείριση που τυγχάνουν όσον αφορά την στήριξη τους από το κράτος μετά το κλείσιμο των ξενοδοχείων με διάταγμα.
Έχουμε την άποψη ότι η θεώρηση αυτών των εργαζομένων ως μη δικαιούχων της στήριξης του ειδικού ανεργιακού επιδόματος ύψους 60% του μισθού, είναι λανθασμένη γιατί αυτοί οι υπάλληλοι θυματοποιούνται ένεκα της παραβίασης της συμφωνίας για τις χειμερινές αναστολές των εργασιών των ξενοδοχείων από τους εργοδότες τους και πιο συγκεκριμένα της μη καταβολής του 2,8% του μισθού τους κατά την περίοδο αναστολής.
Όλοι γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων έχουν εργοδότη και μάλιστα για πολλά χρόνια κάτι που το Υπουργείο μπορεί να διαπιστώσει ανατρέχοντας τις εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις των προηγούμενων χρόνων.
Δυστυχώς αντί το Υπουργείο να στηριχθεί στην πραγματικότητα και σεβόμενοι το πνεύμα των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων, παραγνωρίστηκε η παρατυπία των ξενοδόχων και η παρασπονδία τους από τη συμφωνία για τις χειμερινές αναστολές των εργασιών τους, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στο επίδομα πείνας των €360,00.

Έντιμη Κα Υπουργέ,
Η κατάσταση των οικογενειών των χιλιάδων ξενοδοϋπαλλήλων που υφίστανται αυτή την αδικία έφτασε στο απροχώρητο. Μιλάμε πλέον για εξαθλίωση και μιζέρια που δεν τιμά κανένα. Τα παράπονα και η απελπισία που φτάνει κοντά μας, μας υποχρεώνουν να επαναθέσουμε το πρόβλημα υπόψη σας, ευελπιστώντας ότι θα γίνει κατανοητό το δίκαιο αίτημα για αναθεώρηση της απόφασης να θεωρούνται άνεργοι και να ενταχθούν στα σχέδια στήριξης του 60% του μισθού τους όπως όλοι οι άλλοι συνάδελφοι τους.

Μεταφέρουμε επίσης την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, είτε μόνιμοι είτε εποχικοί, με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται για σκοπούς λήψης ανεργιακού επιδόματος και ένταξης τους στο σχέδιο αναστολής υπηρεσιών τον ερχόμενο Νοέμβρη, θα μείνουν εντελώς απροστάτευτοι και χωρίς κανένα βοήθημα, κάτι το οποίο θα είναι εξοντωτικό για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Επηρεάζονται επίσης τα δικαιώματα τους σε περίπτωση πλεονασμού, ασθενείας και άλλων δικαιωμάτων τα επόμενα χρόνια.
Είναι απαραίτητο το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και να γίνουν οι δέουσες ρυθμίσεις, νομικές ή άλλες, ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Ευελπιστούμε στην κατανόηση του προβλήματος και στην άμεση λήψη των αναγκαίων διορθωτικών αποφάσεων ώστε να μετριαστεί η δυσχερής θέση αυτών των ανθρώπων που με τα σημερινά δεδομένα κινδυνεύουν να μείνουν εντελώς αβοήθητοι μέχρι της ανάληψης εργασίας τον επόμενο χρόνο αλλά και με εμφανή κίνδυνο να παραμείνουν χωρίς ανεργιακό τον χειμώνα του 2021-2022.

Αναμένουμε σύντομα την τοποθέτηση του Υπουργείου επί του σοβαρού αυτού προβλήματος για να αποφευχθεί μεγαλύτερη ένταση και τριβή επί του θέματος.»

Μετά τη συνάντηση με την Υπουργό και την επίδοση του ψηφίσματος, ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ ανέφερε στους περευρισκόμενους ότι η κ. Αιμιλιανίδου θα μελετήσει το θέμα και θα υπάρξει σύντομα ανταπόκριση στα αιτήματα των εργαζομένων. Ο Λ. Γεωργιάδης διεμήνυσε παράλληλα ότι η ΠΕΟ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επανέλθει σύντομα εάν χρειαστεί.