“Οχι στα συρματοπλέγματα της ντροπής”

294

Τη κοινή τους διακήρυξη για την κινητοποίηση της 21ης  Μαρτίου  για τη Διεθνή Μέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό, έδωσαν στη δημοσιότητα οι οργανώσεις που διοργανώνουν την εκδήλωση την ερχόμενη  Κυριακή στις 3:30 μ.μ. στη Λευκωσία υπό τον τίτλο «ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ».

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη  και στον υπόλοιπο κόσμο,  πραγματοποιούν εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας και αντίστασης με ευκαιρία την 21η Μαρτίου,  Παγκόσμια Μέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό. «Μαζί τους και εμείς εδώ στην Κύπρο ενώνουμε τη φωνή μας και διαδηλώνουμε την προσήλωση μας στην πάλη  ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τις ξενοφοβικές ρητορικές», τονίζεται στη διακήρυξη προσθέτοντας ότι η πάλη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική  και οφείλει να είναι συνεχής και ανυποχώρητη για να ανακόψουμε την εξάπλωση αυτών των μισάνθρωπων ιδεολογιών σε βάρος κύρια των προσφύγων και των μεταναστών.

«Θα πρέπει η κοινωνία να κατανοήσει ότι η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν θα σταματήσουν ποτέ ΟΣΟ υπάρχουν πόλεμοι, φτώχεια, πείνα,  και εξαθλίωση. ΟΣΟ   οι  κυρίαρχοι κύκλοι,  με πρωτοστάτες τις ΗΠΑ,  την Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της,  με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους   να εγκαταλείψουν τον τόπο και την οικογένεια τους για να αναζητήσουν καλύτερη ζωή και να βρουν καταφύγιο από τους πολέμους και τους διωγμούς. ΟΣΟ οι ίδιοι αυτοί κύκλοι, που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση,  προωθούν  αντιμεταναστευτικές πολιτικές και ρητορικές μίσους. ΌΣΟ υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα που στο επίκεντρο του έχει το κέρδος και την  εκμετάλλευση.»

Μέτρα όπως τα τείχη και τα συρματοπλέγματα και να ταράζουν τα νερά της θάλασσας για να αλλάξουν πορεία τα σαπιοκάραβα που μεταφέρουν πρόσφυγες,  το μόνο που πετυχαίνουν  είναι να καταδικάσουν  αυτούς τους ανθρώπους σε ένα φαύλο κύκλο, αναφέρεται στη διακήρυξη σχολιάζοντας τα απάνθρωπα μέτρα που λαμβάνουν κυβερνήσεις για περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, προσθέτοντας πως εξακολουθούν να είναι  χιλιάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες,  κυρίως γυναίκες και παιδιά,  που πνίγονται κάθε χρόνο στα παγωμένα νερά της θάλασσας προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Ακόμη και όταν  καταφέρνουν να φτάσουν κάπου,  αντιμετωπίζουν τον θεσμικό ρατσισμό και τον αποκλεισμό, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τον εξαναγκασμό σε επιστροφή τους σε «ασφαλείς χώρες» όπως η Τουρκία.

Με τέτοιες πολιτικές, τονίζεται στη διακήρυξη, ενισχύονται και αυξάνονται οι ακροδεξιές, νεοναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις και κόμματα που εντείνουν  τις επιθέσεις τους και ασκούν καθημερινά εγκλήματα   και  βία ενάντια σε προσφυγικές και μεταναστευτικές ομάδες και σε όσους τους συμπαραστέκονται. Στον εθνικισμό,  την ξενοφοβία, τον ρατσισμό έχουν στραφεί και  κόμματα της κεντροδεξιάς τα οποία έχουν υιοθετήσει ένα πολιτικό λόγο που προσπαθεί να φορτώσει στους πρόσφυγες και  τους μετανάστες, ιδιαίτερα  τους μουσουλμάνους,  την ευθύνη για την ανεργία, τη φτωχοποίηση  και όλα  τα μεγάλα και μικρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Στην ίδια μας τη χώρα  ακροδεξιοί,  εθνικιστές  και φασίστες σηκώνουν κεφάλι και προσπαθούν να επιβάλουν τις ρατσιστικές και εθνικιστικές τους πολιτικές πατώντας πάνω στην ανοχή και τη στήριξη από τα δεξιά κόμματα και στις δυο πλευρές. Απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση  του Κυπριακού στα πλαίσια μιας Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στα συρματοπλέγματα της ντροπής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, των προσφυγικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, στην Κύπρο του ρατσισμού και του αποκλεισμού. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, στηρίζουμε την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους και την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων εναντίον τους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και συμμετέχουμε σε αυτή τη διεθνή κινητοποίηση. Καλούμε, όλες τις προοδευτικές οργανώσεις,  τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο, ακτιβιστές και όλους του προοδευτικούς ανθρώπους να έλθουν μαζί μας σε αυτή τη  πορεία για να τη μετατρέψουμε σε ένα συλλαλητήριο για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ίση μεταχείριση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Όλοι και όλες μαζί,  την Κυριακή,  21 του Μάρτη 2021 στις 3:30 μ.μ. συγκεντρωνόμαστε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και μετά  θα πορευθούμε προς την Πλατεία Ελευθερίας όπου θα ακολουθήσει εκδήλωση.»

Διοργανωτές:ΑΚΕΛ, ΠΕΟ, ΕΔΟΝ, ΠΟΓΟ, ΕΚΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Φοιτητών, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Καθηγητών, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ΠΣΕ, ΚΙΣΑ, Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων, Αριστερή Πτέρυγα, Εργατική Δημοκρατία, Νέα Διεθνιστική Αριστερά, Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή