Ο αγώνας των οικοδόμων είναι αγώνας όλων των εργαζομένων

313

Ο αγώνας των οικοδόμων είναι αγώνας όλων των εργαζομένων

Η απόρριψη των συμφωνηθέντων που επιτεύχθηκαν μέσα από διάλογο, από πλευράς της Ομοσπονδίας εργολάβων Οικοδόμων δεν άφησε άλλη επιλογή στις Συντεχνίες που προχωρούν με 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί και είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Αυτό διαμηνύει ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου.

Σε συνέντευξη του στο Εργατικό Βήμα, ο Μ. Παπανικολάου καταγγέλλει ότι η εργοδοτική τάξη της Κύπρου θέλει να παραμείνει η κατάσταση έως έχει γιατί τους ευνοεί να μην υπάρχουν ρυθμισμένοι όροι απασχόλησης. Σημειώνει παράλληλα πως ο αγώνας των οικοδόμων είναι ένας αγώνας ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον των Συλλογικών Συμβάσεων στην Κύπρο και το μέλλον των εργαζομένων στην χώρα μας.

Ερ: Το προηγούμενο διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία σε όλες τις πόλεις και οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, όποτε κριθεί αναγκαίο. Ποιες αποφάσεις λήφθηκαν τελικά από τις Συντεχνίες;

Απ: Μετά το αδιέξοδο που υπήρχε, όταν η Ομοσπονδία εργολάβων Οικοδόμων ΟΣΕΟΚ, απέρριψε τα συμφωνηθέντα, με βάση την διαδικασία οι Συντεχνίες των Οικοδόμων προχώρησαν στην πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις πόλεις. Σε αυτές τις  Γενικές Συνελεύσεις επεξηγήθηκαν η πορεία που ακολουθήθηκε, υπήρξαν απόψεις από τους εργαζόμενους επι της συμφωνίας καθώς επίσης και  επεξηγήσεις. Στο τέλος με μυστική ψηφοφορία οι Συνελεύσεις εξουσιοδότησαν με συντριπτική πλειοψηφία τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών στην λήψη μέτρων όποτε κριθεί αναγκαίο. Τα ΔΣ των Συντεχνιών στο διάστημα που μεσολάβησε από τις Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν την προκήρυξη 24ώρης απεργίας στις 13 Φεβρουαρίου 2019.

Ερ: Γιατί τα πράγματα πήραν αυτή την τροπή και αναγκάζουν τις Συντεχνίες να κατέλθουν σε απεργία;

Απ: Ο λόγος που υποχρεωνόμαστε να προχωρήσουμε στη λήψη δυναμικών μέτρων είναι ότι, εξ όσων φαίνεται, οι εργολάβοι ουδέποτε  εννοούσαν αυτά που έλεγαν και συζητούσαν μαζί μας  όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό διαφάνηκε όταν επήλθε συμφωνία στο προσχέδιο Νόμου για την καθολική εφαρμογή της Σύμβασης στα 5 βασικά σημεία.  Οι εργολάβοι δεν ήρθαν πίσω και να μας πουν ότι διαφωνούν σε κάποια και θέλουν να αλλάξουν κάτι από την συμφωνία και απέρριψαν την όλη φιλοσοφία. Ουσιαστικά δεν επιθυμούν να επέλθει συμφωνία. Αυτό που θέλουν είναι να παραμείνουν τα πράγματα στάσιμα, να φθίνουν και στο τέλος της ημέρας να καταργήσουν την Συλλογική Σύμβαση.

Ερ: Τι απαντά η Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας στη διαμαρτυρία των Συντεχνιών για αθέτηση της συμφωνίας από τους εργοδότες;

Απ: Να ξεκαθαρίσουμε ότι η Μεσολαβητική Υπηρεσία δεν απουσίαζε από αυτή την διαδικασία, ήταν παρούσα σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονταν όλο αυτό το διάστημα. Εξάλλου και οι δύο πλευρές είχαμε πάει στην Μεσολαβητική Υπηρεσία  για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου. Το πρόβλημα, και αυτό θα φανεί στην συνέχεια, θα είναι εάν η Μεσολαβητική Υπηρεσία δεν τοποθετηθεί και δεν λάβει θέση.

Το ζήτημα που συζητούσαμε με τους εργολάβους δεν αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους στην Οικοδομική Βιομηχανία, αλλά  έχει σχέση με τα εργασιακά ζητήματα γενικότερα. Η Μεσολαβητική Υπηρεσία και ο πολιτικός της προϊστάμενός που είναι ο  εκάστοτε Υπουργός Εργασίας θα πρέπει να δώσει λύση γιατί είναι για το κοινό καλό όλων. Σαν εργατική πλευρά αναμένουμε να δούμε πως η Μεσολαβητική Υπηρεσία  θα αντιδράσει και ανάλογα θα την κρίνουμε για την στάση της.

Ερ: Γιατί θεωρείται ότι η εργοδοτική πλευρά απέρριψε τελικά τα συμφωνηθέντα;

Απ: Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως, φαίνεται ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί μέσα στην  Κυπριακή Κοινωνία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει περάσει η ευρύτερη φιλοσοφία που αμφισβητούνται όλα τα ζητήματα γύρω από τα εργασιακά με τη λογική ότι θα πρέπει να είναι αρρύθμιστα. Η εργοδοτική πλευρά, γιατί έχει το πάνω χέρι, ευνοεί αυτή την κατάσταση  και δεν θέλει να αλλάξει κάτι. Σε τούτα τα πλαίσια  η εργοδοτική τάξη της Κύπρου θέλει να παραμείνει η κατάσταση έως έχει γιατί τους ευνοεί  να μην υπάρχουν ρυθμισμένοι όροι απασχόλησης. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να εφαρμόζονται αυτά που συμφωνούμε. Αυτό  που θέλουν οι εργοδότες είναι  να μην εφαρμόζουν την Συλλογική Σύμβαση ή να την εφαρμόζουν κατά παραγγελία. Αυτός είναι και ο λόγος που απέρριψαν τα συμφωνηθέντα και αυτό  μας κάνει να αντιδρούμε  πολύ έντονα.

Ερ: Ποια ήταν τα βασικά ζητήματα που περιλάμβανε η συμφωνία;

Απ: Όπως  είναι γνωστό μία Συλλογική Σύμβαση συμφωνείται και εφαρμόζεται μεταξύ της εργοδοτικής και της εργατικής πλευράς και αυτή καθορίζει τους όρους απασχόλησης. Εδώ μιλάμε για μία Παγκύπρια Συλλογική Σύμβαση, μία βιομηχανική σύμβαση που αφορά όλους τους εργαζόμενους στην Οικοδομική Βιομηχανία. Η Συλλογική Σύμβαση αποτελείτε από πολλά άρθρα, από τα οποία κάποια είναι πρωτεύουσας σημασίας και κάποια δευτερεύουσας. Εμείς έχουμε συμφωνήσει με τους εργολάβους ότι τα πέντε βασικά άρθρα που είναι, το ωράριο, η μισθοδοσία όλων των κατηγοριών των εργαζομένων, το Ταμείο Προνοίας, οι Αργίες και το Φιλοδώρημα  θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικά για όλους. Δυστυχώς οι εργολάβοι,  αν και είχαν συμφωνήσει,  στην συνέχεια τα απέρριψαν και δεν δέχτηκαν να προχωρήσουμε.

Ερ: Θα καλέσετε και τους ανοργάνωτους εργαζομένους στην οικοδομική βιομηχανία να συμμετάσχουν στην απεργία;

Απ: Εμείς θεωρούμε ότι ο αγώνας τούτος που ξεκινούν σύντομα οι εργαζόμενοι, αφορά και τους οργανωμένους στην Οικοδομική Βιομηχανία αλλά και τους ανοργάνωτους  εργαζόμενους. Είναι ένας αγώνας ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον των Συλλογικών Συμβάσεων στην Κύπρο και το μέλλον των Εργαζομένων στην Κύπρο, από την άποψη ότι θα  μπορούν κατά οργανωμένο τρόπο να διεκδικούν αιτήματα τα οποία θα τους βοηθούν για να καλυτερεύουν τις συνθήκες εργασίας τους, τις μισθολογικές συνθήκες και τα άλλα ωφελήματα που περιλαμβάνονται στις Συλλογικές Συμβάσεις. Ο αγώνας τούτος,  αφορά όλους τους εργαζόμενους. Είναι  γνωστή η κατάσταση αφού οι εργοδότες και οι γνωστοί κύκλοι, έχοντας το πάνω χέρι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούν και δυστυχώς το έχουν καταφέρει να πάρουν τους εργαζόμενους πολλά χρόνια πίσω. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι, όποιο επάγγελμα και αν εξασκούν, να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Οικοδόμων γιατί θα υπάρξει κοινό όφελος. Αν πάμε στην Ιστορία του Κυπριακού Συνδικαλιστικού Κινήματος ή του εργατικού Κινήματος θα δούμε ότι η μοίρα των Οικοδόμων ήταν να μπαίνουν πάντοτε μπροστά και να ανοίγουν δρόμους και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, άρα είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την καθολική συμπαράσταση όλων των ομάδων των εργαζομένων της Κύπρου σε αυτό τον δίκαιο αγώνα που ξεκινά σύντομα.

Ερ: Μπορεί να κλιμακωθούν τα μέτρα εάν δεν υπάρξει καλή θέληση από την εργοδοτική πλευρά;

Απ: Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή και δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε αυτό το δίκαιο ζήτημα το οποίο επιδιώκουμε να πετύχουμε. Το δίκαιο είναι με το μέρος των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι  δεν ζητούν τίποτα απολύτως, αυτό που απαιτούν είναι τα αυτονόητα, δηλαδή να εφαρμόζονται αυτά που συμφωνούνται.

Άρα, εάν δεν υπάρξει τελικά η οποιανδήποτε αλλαγή στη στάση της εργοδοτικής πλευράς, είμαι βέβαιος ότι οι απεργιακές συνελεύσεις των εργαζομένων που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια,  θα αποφασίσουν για την λήψη πιο δυναμικών μέτρων. Είναι εδώ που θα  πρέπει και η πολιτεία να παρέμβει για ένα τόσο ξεκάθαρο ζήτημα και να βοηθήσει για να μπει μία τάξη.